poniedziałek, 31 maja 2021
Georgia Ramon Brasilien Coopoam-Trinitario ciemna mleczna 60%
sobota, 29 maja 2021
Zotter Maya Cacao ciemna 100% Belize i Gwatemala
czwartek, 27 maja 2021
Marou ciemna 100% Wietnam
wtorek, 25 maja 2021
Chocolat Madagascar Organic Single Origin ciemna 85% Madagaskar
niedziela, 23 maja 2021
Zotter Fruchttafel Vegan Preiselbeer & Preiselbeeren biała 33% kokosowo-ryżowo-żurawinowa z kawałkami żurawin
Skład: surowy cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy 33%, suszone żurawiny 15%, proszek kokosowy (pasta kokosowa, mleko kokosowe, mąka kokosowa), napój ryżowy w proszku (ryż, olej słonecznikowy, sól), wiórki kokosowe, lecytyna sojowa, proszek cytrynowy (koncentrat soku cytrynowego, skrobia kukurydziana, cukier), wanilia, sól, lecytyna słonecznikowa.
piątek, 21 maja 2021
Standout Chocolate Lachua Guatemala ciemna 70%
środa, 19 maja 2021
Fjåk Milk Blueberry mleczna 50% Madagaskar Akessons Bejofo Estate z jagodami i wanilią
poniedziałek, 17 maja 2021
Zotter Fruchttafel Maracuja & Maracujas biała 34% jogurtowa marakujowa z kawałkami marakui
sobota, 15 maja 2021
Maraná Piura Peru ciemna 70%
czwartek, 13 maja 2021
Marou Lait De Coco Ben Tre kokosowa 55% Wietnam
wtorek, 11 maja 2021
Zotter Fruchttafel Erdbeer & Erdbeeren biała 36% truskawkowa z kawałkami truskawek
Skład: surowy cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy 36%, suszone truskawki 16%, odtłuszczone mleko w proszku, pełny cukier trzcinowy, proszek cytrynowy (koncentrat soku cytrynowego, skrobia kukurydziana, cukier), lecytyna sojowa, wanilia, sól.
niedziela, 9 maja 2021
Beskid mleczna 40% z żurawiną i oscypkiem
piątek, 7 maja 2021
Dick Taylor Brown Butter Nibs and Sea Salt ciemna 73% z brązowym masłem, nibsami kakaowymi i solą morską
Brązowe masło znam już z mlecznej waniliowej czekolady od Fruition Chocolate Works. Tym razem, za sprawą manufaktury Dick Tayor, mieliśmy zasmakować go w zupełnie innej, mroczniejszej odsłonie. Gwoli przypomnienia - brązowe masło powstaje na wskutek długiego i mocnego podgrzewania masła, aż do stanu oddzielenia tłuszczu od białek masła. Dzięki temu, masło nabiera brązowej barwy oraz orzechowo-karmelowego aromatu. Dick Taylor do wykonania swej tabliczki z brązowym masłem użył 73% blendu kakao; dodatkowo posypując jak zwykle przepięknie rzeźbioną taflę nibsami kakaowymi oraz kwiatem soli morskiej. Czekoladę kupiłam w niezastąpionym sklepie Sekretów Czekolady.
Tak, w sferze smaku i pod względem konsystencji również od razu urzeka nas niebywała maślaność, gęsta karmelowość, która jednak nie jest słodka, a bardziej kawowa. Straszliwie ciekawe pomieszanie doznań, obezwładniający aksamit. Budzi skojarzenia także z nieco zjełczałym masłem czy tłustą śmietaną, z tureckim kefirem - wszystko to podlane aromatyczną kawą. Lekka słoność czekolady przy tej niezapomnianej konsystencji i formie, pozwala nam również myśleć o boczku lub słoninie, co czyni kompozycję jeszcze bardziej szaloną.
Masa kakaowa min. 73%.
Masa netto: 57 g.
środa, 5 maja 2021
Zotter Mandel Basic Choco Nougat biała migdałowa z wanilią i cynamonem
poniedziałek, 3 maja 2021
Antidote ciemna 70% Ekwador z różowym i zielonym pieprzem
Czekolady z dodatkiem pieprzu są zawsze dla mnie pewną zagadką; zwykle też podchodzę do nich z rezerwą - a jednak chętnie je kupuję, zaciekawiona. Marka Antidote produkująca czekolady opierając się wyłącznie na ekwadorskich ziarnach Arriba Nacional, również posiada wariant z pieprzem w swojej ofercie. Nabyłam go w sklepie Sekretów Czekolady. Na jakże klasycznej bazie z 70% ciemnej czekolady umieszczono posypkę z różowego i zielonego pieprzu, przepięknie się prezentującą.
Tabliczka pachniała kusząco pikantną kwiatowością, z rozbrajającą nutą ciasteczkowych lodów. Również w smaku, świeża ziołowość pieprzu wielkim bogactwem przenika wszystko; przenika łagodną czekoladową bazę pełną nienarzucającej się słodyczy kojarzącej się z łagodnymi wypiekami (może lekko przypalony, ale nadal mięciutki biszkopt?). Biszkopt, który totalnie ekstrawagancko został popieprzony świeżo i grubo mielonym pieprzem, dokładnie tak, jakby był stekiem. Aż robił niespodziankę umysłowi i budził mięsne skojarzenia! Przez chwilę pomyślałam też o lekko podgniłych warzywach, kwaskowato nieświeżych.
Z jednej strony bardzo dobrej jakości pieprze połączone z czekoladą typową dla Antidote wydają się być perfumowo przekombinowane, z drugiej strony ekwadorskie kwiatowo-przyprawowe kakao jakoś wyjątkowo do nich pasuje. Degustacja wzbudzała taki przyjemny dysonans, w którym błogo brnęliśmy aż do ostatniej kosteczki, spałaszowanej tak samo ze smakiem, jak i ze zdziwieniem.
Skład: ziarna kakao, pełny cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, różowy pieprz, zielony pieprz.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 65 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 584 kcal.
BTW: 9/40/48.
sobota, 1 maja 2021
Martin Mayer Schokoladen Weichsel Koriander mleczna 38% nadziewana kremem wiśniowym z kolendrą i kirschwasser
Matrin Mayer Schokoladen jest austriacką utytułowaną manufakturą, z którą stawiam dopiero pierwsze kroki - to kolejna po Goodnow Farms marka, z którą świeżo zapoznaję się dzięki rozszerzeniu oferty sklepu Sekretów Czekolady. Prócz oferty Zottera, rzadko obecnie mam okazję próbować Prawdziwych Czekolad z nadzieniem, toteż chętnie zamówiłam przekrój nadziewanych tabliczek znajdujących się w asortymencie Martin Mayer. Weichsel Koriander to mleczna czekolada o 38% zawartości kakao, nadziewana maślanym kremem z wiśniami (12%), trunkiem kirchwasser oraz kolendrą. Połączenie wiśni z kolendrą znam już sprzed lat z czekolady innej austriackiej marki, a mianowicie Berger.
Opakowanie naszego smakołyku jest zarówno eleganckie, jak i praktyczne - co się chwali. Sama tabliczka jasnej mlecznej czekolady również prezentuje się estetycznie. Po jej przełamaniu ukazuje się różowawe, miękkie nadzienie. Kompozycja pachnie cudownie dokładnie tym, czym powinna pachnieć, nie serwując w tej kwestii żadnych niespodzianek - kolendrą, wiśniami i mleczną czekoladą. Nie wyczułam sugestii alkoholu.
Nadzienie zdominowało wszystko. Nawet chcąc spróbować solo mlecznej czekolady czujemy, jak przesiąknęła smakiem nadzienia. Jest sama w sobie bardzo delikatna, mocno mleczna - zamarzyłam sobie o wyższej zawartości kakao w tej kompozycji, dla wyraźniejszego kontrastu. Wszystko odbierałam bowiem jako bardzo słodkie, choć na szczęście owa słodycz nie przyćmiła charakterystyki bardzo smacznego i naturalnego w smaku nadzienia. Było ono mięciutkie, niemal płynne, ale nie lejące się - ewidentnie maślane. Wiśnia z kolendrą połączyły się w ekscytującym uścisku, pieszcząc kubki smakowe. Spodziewałam się, iż obecność kirchwasser podbije wiśniowość nadzienia, jednakże w ciemno zupełnie nie zidentyfikowałabym tutaj alkoholu. Zdawało się wręcz, iż łagodność mlecznej czekolady modyfikowała wiśnie gdzieś w stronę słodziutkich truskawek.
Spokojna i smaczna tabliczka, zaspokajająca apetyt na słodkości z klasą - tak będę wspominać moje pierwsze doświadczenie z Martin Mayer Schokoladen.
Skład: miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku, wiśnie 12%, masło, kirschwasser, kolendra, sól, wanilia, lecytyna sojowa.
Masa kakaowa min. 38%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 497 kcal.
BTW: 5,1/32/46.