poniedziałek, 11 listopada 2024

Beskid Wild Willy ciemna 72% z suszoną wołowiną BBQ

 
Choć mięsa jem coraz mniej, z wielkim zaciekawieniem zamówiłam dwie czekolady z suszoną wołowiną, jakie we współpracy z Wild Willy wypuściła manufaktura Beskid Chocolate. O listopadowym zachodzie słońca na szczycie Gohrisch w Szwajcarii Saksońskiej, skosztowałam propozycji ciemnej, o 72% zawartości kakao z 5% dodatkiem ligawy wołowej przyprawionej suszonymi pomidorami, octem jabłkowym, solą, cebulą, papryką, burbonem i czosnkiem. To nie mój pierwszy raz z mięsnymi czekoladami, więc obaw nie miałam.


W sumie wyszło tak, że jest to dość klasyczna w wydźwięku ciemna czekolada. Niezbyt soczysta, palona, z podbiciem przez te mięsne drobinki, które wcale w nader oczywisty sposób nie są wyczuwalne jako mięso. Czasem ciemna czekolada miewa w sobie za sprawą kakao nuty wędzone, przyprawowe, pieczeniowe - i bardziej tak to tutaj odebrałam. A same przyprawy też jako tako nie wybijały się mocno nad samo kakao. Rzekłabym nawet, że z biegiem degustacji czekolada robiła się monotonna, niczym nowym już nie zaskakiwała. Za to wersja mleczna... O niej już wkrótce.
 
Skład: ziarna kakao, cukier, suszona wołowina 5% (ligawa wołowa, pomidory suszone, ocet jabłkowy, sól himalajska, nierafinowany cukier trzcinowy, cebula, papryka, burbon, czosnek, przyprawy), lecytyna sojowa.
Masa kakaowa min. 72%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 437 kcal.
BTW: 13/30/50.

wtorek, 5 listopada 2024

Beskid Mango Sticky Rice biała 37% ryżowo-kokosowa z mango



 Taki ze mnie łobuz, że letnie edycje z Beskid Chocolate próbuję dopiero jesienią... Podczas pierwszej listopadowej wyprawy do Saksońskiej Szwajcarii przy skałce Katzstein, sięgnęłam po jedną z dwóch wariacji na temat białej wegańskiej czekolady z mango, które to były dedykowane minionym wakacjom. Mango Sticky Rice to inspirowana tajskim deserem tabliczka z 37% masła kakaowego, w której zamiast krowiego mleka mamy ryżowe i kokosowe, a do tego zajmującą znacznie ponad połowę barwną inkluzję z dodatkiem liofilizowanego mango.
 
Niestety przez większość degustacji bardziej czuć tu ryż i kokos niż mango (z naciskiem na ryż), przez co mam wrażenie, że tabliczka jest "wykastrowana" z soczystego potencjału, ale! Teraz już wiem, że dla kontrastu powstał Mango Sorbet, który ma dokładnie takie cechy, jakich oczekiwałam - opis wkrótce. Jest bardziej słodko niż orzeźwiająco, głównym skojarzeniem jest ryż z karmelem, a tak naprawdę mango uruchamia się dopiero z czasem. Nie jest to moja ulubiona biała czekolada z mango, ale trzeba przyznać, że grafika na opakowaniu jest przeurocza!
 
 
 
Skład: tłuszcz kakaowy, cukier, mleko ryżowe w proszku, mango liofilizowane 9%, mleko kokosowe w proszku 6% (mleko kokosowe, maltodekstryna z tapioki, guma akacjowa).
Masa kakaowa min. 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 601 kcal.
BTW: 2/43/49.