wtorek, 15 października 2024

Beskid Belize Peini mleczna 50%


 
Krowa na egzotycznej plaży widoczna na opakowaniu mlecznej Beskid Chocolate Belize Peini 50% bardzo dobrze oddaje charakter tej tabliczki. Stworzona z trinitario z domieszką criollo z regionu Punta Gorda, ma posiadać "głębokie nuty orzechów, owoców tropikalnych, wanilii i kokosa".

Dla mnie mleczne nuty niejako zdominowały wszystko, ale zrobiły to w nader wykwintny sposób. W zapachu uwodzi delikatny owczy twarożek. W smaku zaś wszystko jest bardzo smukłe i przytulne. Myślę o ricotcie z dżemem truskawkowym i gładziutkim masłem z nerkowców; o waniliowym ptasim mleczku z kroplą egzotycznej galaretki w środku. Urokliwa i dystyngowana w swej słodkiej prostocie.
 
 
Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy nierafinowany, pełne mleko w proszku, tłuszcz kakaowy.
Masa kakaowa min. 50%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 544 kcal.
BTW: 10/43/40.

sobota, 12 października 2024

Sopocka Manufaktura mleczna 48% Ekwador Hacienda Limon


Po ciemnej 70% bez dodatków przyszedł czas na podstawową wersję mlecznej 48% Ekwador Nacional Arriba Hacienda Limon od Sopockiej Manufaktury. Mimo, iż tabliczka czekała już sporo czasu w moich zapasach, prezentuje się prześlicznie. Pachnie pieprzem, wanilią, ziołami i kozim mlekiem.

Tak, zarówno na pierwszy niuch, jak i pierwszy kęs, łatwo zidentyfikować, że jest to dzieło Manufaktury Czekolady! Słodziutka, miękka, soczysta, a przy tym urokliwie ziołowa. Tańczą ze sobą karmel z cukru trzcinowego oraz miód. Podstawowe skojarzenia podczas degustacji to przesłodzone ciasto czekoladowe z gruszkami popijane ziołową herbata z miodem oraz przypieczone ciastka typu delicje z nadzieniem pomarańczowym. To było bardzo smaczne, acz przyznam, że opcja ciemna zaprezentowała więcej bogactwa.
 
 
Skład: miazga kakaowa, cukier biały, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku, cukier muscovado, lecytyna słonecznikowa.
Masa kakaowa min. 48%.
Masa netto: 65 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 592,1 kcal.
BTW: 7,2/41,1/41,6.