wtorek, 23 kwietnia 2024

Firetree Vanuatu Malekula Island ciemna 72% z nibsami kakaowymi

 
Znam już 72% Vanuatu Malekula Island od brytyjskiej Firetree - teraz, również za sprawą Sekretów Czekolady, miałam poznać wariant tej tabliczki w serii Innovations By Firetree, czyli w tym przypadku z nibsami kakaowymi. Po degustacji cofnęłam się do recenzji wersji bez dodatków, i cóż, część skojarzeń była zbieżna, część nie.

Ziołowo i torfowo pachnąca czekolada na podniebieniu okazuje się bardzo gęsta - na tyle, że raz po raz chrupiące nibsy wcale jakoś mocno się nie odznaczają. Smakowo też są bardzo podobne do samej czekolady. Jest słodko, nadal ziołowo i torfowo. Mam skojarzenia z białym wermutem oraz z olejkiem limonkowym. Kompozycja jest w porządku, ale przypomina mi, jak wielkie oczekiwania miałam wobec Firetree (z racji mojej fascynacji wulkanami), a marce rzadko udawało się im sprostać.

 
Skład: miazga kakaowa, cukier nierafinowany, tłuszcz kakaowy, nibsy kakaowe, lecytyna słonecznikowa.
Masa kakaowa min. 72%.
Masa netto: 65 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 557 kcal.
BTW: 9,9/41/32.

niedziela, 21 kwietnia 2024

Pelczar Dominikana Hispaniola ciemna 70%

 
Jesteśmy w połowie degustowania czekolad bean-to-bar stworzonych przez Mirosława Pelczara z podkarpackiej Korczyny, które kupiłam jesienią na Beskidzkim Festiwalu Czekolady. Dziś na tapet bierzemy siedemdziesiątkę z dominikańskich ziaren Hispaniola: w składzie są wyłącznie one oraz nierafinowany cukier trzcinowy. Tabliczka jest twarda, pachnie orzechami i żurawiną.

 
W ustach kładzie się gęsto, esencjonalnie i z ciekawym wrażeniem "musowania", podobnie jak w peruwiańskiej poprzedniczce. Tu dominującą nutą smakową okazuje się żurawina. Jest ona podana na różne sposoby: od kanapek z chleba graham z masłem z orzechów laskowych, przez sok z domieszką różowego grejpfruta, aż po zbite galaretki malinowo-cytrynowe. Również w gruncie rzeczy było dość klasycznie, ale z odpowiednią mocą.

 
Skład: ziarna kakao, nierafinowany cukier trzcinowy.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 578 kcal.
BTW: 8/50/23.

piątek, 19 kwietnia 2024

Chocolate Tree Colombia Arhuaco ciemna 70%

 
Mój zapas tabliczek od szkockiej manufaktury Chocolate Tree też już się skończył! Dziś przed Wami Colombia Arhuaco, ciemna siedemdziesiątka z bioróżnorodnych plantacji w rejonie gór Sierra Nevada de Santa Marta. Kupiłam ją oczywiście w sklepie Sekretów Czekolady.

 
Zgrabna 40-gramowa tafla pachnie egzotyczną soczystością, a jednocześnie czymś wulkanicznym. W istocie, jest rozkosznie soczysta, z kilkoma warstwami głębi. Dominującymi nutami jest sok mandarynkowy oraz bardzo słodki, miąższysty banan. Niezależnie od swej rześkości, ma też w sobie coś ziemistego, co przywodzi na myśl bataty. Jest tropikalna i radosna.

 
Skład: ziarna kakao, cukier, tłuszcz kakaowy.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 40 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 486 kcal.
BTW: 8,4/35,8/51,6.

środa, 17 kwietnia 2024

Beskid Afterparty'23 ciemna 68% Kolumbia z kawą z infuzji piwa Liberty

 
Dziś opisywana tabliczka od Beskid Chocolate należy do serii Afterparty'23, czyli grona czekolad, jakie pierwotnie zostały stworzone na Pinta Party 2023 organizowaną przez browar Pinta Barrel Brewing. Ich jakość sprowokowała do wypuszczenia większej ilości egzemplarzy. Mamy tu 68% kolumbijskiego kakao Tumaco połączonego z nierafinowanym cukrem trzcinowym oraz 10% brazylijskiej arabiki ze szczepów Catual i Varmehlo. Ta kawa przed poddaniem prażeniu, była leżakowana w beczkach po burbonie Willett i Haven Hill, by później leżakować jeszcze w piwie Liberty od Pinty (russian imperial stout). Po osuszeniu, kawa trafiła na prażenie do palarni Dobra w Krakowie. Dopiero po tym została w Węgierskiej Górce połączona z kolumbijską czekoladą - w jednolitą, przyjemnie rozpuszczającą się w ustach masę.

 
Czekolada pachnie zarówno kawowo, jak i herbaciane, ze znaczną dozą malin. W smaku okazuje się dość kwaśna, również utrzymana w malinowym tonie - nie do końca dojrzałych, dzikich malin; może także jeżyn. Kawa, tak jak w zapachu, wcale nie jest całkiem oczywista, miesza się z innymi taninowymi akcentami, bardziej herbacianymi niż whisky. To nieoczywisty napar, bogaty w świeżo zerwane owoce leśne. Gdzieś pod koniec pojawia się iluzja jeszcze wilgotnych i młodych orzechów włoskich oraz laskowych. To malownicza, bardzo skonkretyzowana kompozycja.

 
Skład: ziarna kakao, tłuszcz kakaowy, nierafinowany cukier trzcinowy, kawa 10%.
Masa kakaowa min. 68%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 464 kcal.
BTW: 10/34/51.