poniedziałek, 24 czerwca 2024

Beskid ciemna 70% Nikaragua Amaya z karmelem i solą

 
Wędrując po lasach wokół Decina w przekropnej aurze, usiadłam nad źródełkiem Eliska, by wypróbować jedną z najnowszych propozycji od Beskid Chocolate - ciemną czekoladę o 70% zawartości kakao Nikaragua Amaya, obficie posypaną kawałkami maślanego karmelu i kryształkami soli. W ofercie dostępna jest również wersja mleczna i jej opis na pewno za jakiś czas pojawi się u mnie.

O ile całość wygląda bardzo apetycznie, to ta degustacja niezwykle mnie przeciążyła. Wszystkiego wydaje się tu za dużo. Sama ciemna czekolada jest już dość intensywna - miąższysta, ciężkawa, torfowa i perfumowa zarazem. Na to wszystko wyrazisty karmel doprawiony solą, co dało mi wrażenie przesolonych sezamków. Ciekawa jestem, czy w opcji mlecznej wszystko się jakoś łagodniej rozpłynie. 

 
Skład: ziarna kakao, nierafinowany cukier trzcinowy, karmel 8% (cukier, masło), sól 0,2%.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 464 kcal.
BTW: 14/43/36.

sobota, 22 czerwca 2024

Zotter Karamell + Pistazie Mandel karmelowo-migdałowa z migdałami i pistacjami

 
Orzechowo-karmelowy słodziaczek od Zottera, należący do wielobarwnej serii Drunter & Drüber, udoskonalił odpoczynek w jednym z wieeeelu idealnych punktów widokowych na Decińskim Śnieżniku, który dopisał się do grona moich najukochańszych szczytów. Karamell + Pistazie Mandel jest białą karmelową czekoladą wymieszaną z migdałowym nugatem, w której wnętrzu odnajdziemy kawałeczki migdałów oraz pistacji. Łącznie mamy w składzie więcej orzechów (22% migdałów i 5% pistacji) niż masła kakaowego (24%).

Doprawdy, to uroczy turbosłodziak. Miękkość przeplata się z przyjemną chrupkością orzechowym drobinek. Przyjemna orzechowość próbuje zbalansować wysoką słodycz w bardzo mleczno-karmelowym stylu. Subtelnie odznacza się doprawienie wanilią, cynamonem i odrobiną soli. To jeden z wyjątkowo beztroskich Zotterów, takich na granicy przesady w swej dziecinnej rozkoszności.

 
Skład: surowy cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy 24%, migdały 22%, karmelizowane mleko w proszku 9% (odtłuszczone mleko w proszku, cukier), pistacje 5%, pełne mleko w proszku, miazga kakaowa, lecytyna sojowa, wanilia, sól, proszek cytrynowy (koncentrat soku cytrynowego, skrobia kukurydziana, cukier), cynamon, płatki róż.
Masa kakaowa min. 24%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 587 kcal.
BTW: 10/41/47.

czwartek, 20 czerwca 2024

Sopocka Manufaktura mleczna 48% Uganda z migdałami i solą

 
W drodze z Decina na przecudowny Deciński Śnieżnik, postanowiłam rozkoszować się mleczną czekoladą z migdałami i solą od Sopockiej Manufaktury. Na froncie opakowania tego smakołyku wkradł się błąd - stoi tam, iż krajem pochodzenia kakao jest Ekwador, gdzie zaraz obok czytamy o Semuliki, która przecież znajduje się w Ugandzie (na tyle opakowania jest już poprawna informacja o Ugandzie). Delikatne migdałowe płatki zdobią czekoladowy okrąg; ponadto kompozycja jest po całości polana paseczkami karmelowej czekolady.

Czekolada ma wspaniały, ziołowo-karmelowy wyraz. Lekko słona, budzi dziwne skojarzenia z wędzoną... kiełbasą, także przez ziołowość - ale wbrew pozorom nie wprowadza to żadnego dysonansu. Tak urokliwie smakowało się jej pośród wonnego lasu. Pełna niebanalnej słodyczy, egzotyki przeplecionej ze swojskością. Sopockiej Manufakturze znów należą się brawa!

 
Skład: miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku, cukier muscovado, płatki migdałowe sól, lecytyna słonecznikowa.
Masa kakaowa min. 48%.
Masa netto: 72 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 592 kcal.
BTW: 7,7/41,5/40,7.

wtorek, 18 czerwca 2024

Beskid biała karmelizowana 40% Indonezja Bali Jembrana

 
W wyjątkowej kolekcji białych tabliczek bean-to-bar od Beskid Chocolate znajduje się karmelowa gwiazda - z indonezyjskiego kakao Bali Jembrana, zawierająca w sobie 40% masła kakaowego. Sięgnęłam po nią na skałkach pomiędzy Tiskimi Stenami a Ostrovem. To naprawdę niepowtarzalna karmelowa czekolada stworzona przez naszą rodzimą manufakturę, więc polecam ją każdemu!

W kwestii konsystencji, czekolada kontrowersyjnie przypomina mi wędzony ser - roladę ustrzycką! Zresztą, w smaku jest tu też dużo nut wędzonego sera. Do tego, myślałam o ciepłym mleku z miodem, co było bardzo otulającym akcentem w kompozycji. Ponadto, odznacza się skojarzenie z lekko przypaloną kaszą jaglaną. Wszystko to jest cudownie intensywne i tak bardzo nietypowe jak na karmelową białą czekoladę... Nic, tylko kochać!
 

Skład: tłuszcz kakaowy, cukier, mleko w proszku.
Masa kakaowa min. 40%.
Masa netto: 70 g.

niedziela, 16 czerwca 2024

Leonidas Dark Raspberry ciemna 55% z malinami

 
Ostatnia z czekolad Leonidas przywiezionych mi przez Przyjaciół z Belgii to Dark Raspberry. Zabrałam ją na długi weekend w przełomie maja i czerwca, do Czeskiej Szwajcarii. Skosztowałam jej po spacerze przez urokliwe Tiske Steny.

To bardzo prosta i całkiem przyjemna kompozycja, która doskonale sprawdziła się w terenie. Deserowa czekolada jest umiarkowanie słodka, miła w konsystencji, klasycznie kakaowa z soczystym zacięciem. Kawałeczki malin zaserwowano w przystępnej formie, która ingeruje zbyt mocno w konsystencję tabliczki, a wnosi do kakaowości owocową świeżość. A przy tym czuć, że to właśnie maliny, a nie żadne inne owoce.

 
Skład: miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, maliny 1,5%, lecytyna sojowa.
Masa kakaowa min. 55%.
Masa netto: 100 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 525 kcal.
BTW: 6/33/45.

piątek, 14 czerwca 2024

Pacari Guayas ciemna 75% Ekwador

 
W starych zapasach od Sekretów Czekolady miałam jeszcze parę propozycji od ekwadorskiego Pacari. Ostatnio pojawiały się ich klasyczne 60% tabliczki z dodatkami, a dziś mam dla Was czystą 75% z ziaren z ekwadorskiego regionu Guayas.

Czekolada cechuje się nieco pikantnym zapachem, natomiast w ustach układa się niebywale soczyście - niczym rozpadająca się wręcz od własnych soków gruszka. Ma w sobie jednocześnie pewną ochładzającą wodnistość (budzącą skojarzenia z arbuzem i melonem, zjadanymi tuż przy skórce), jak i mięsistość marakui. Wyrazista i bardzo specyficzna, botaniczna. Idealna na czas intensywnego zazielenienia wokół.

 
Skład: miazga kakaowa, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, lecytyna słonecznikowa.
Masa kakaowa min. 75%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 629 kcal.
BTW: 10/43/43.

środa, 12 czerwca 2024

Orfeve Alto Piura Noir De Noir ciemna 75%

 
Ostatnia w moich zapasach czekolada od genewskiej manufaktury Orfeve, kupiona jeszcze w Sekretach Czekolady, to peruwiańska Noir de Noir Alto Piura o 75% zawartości kakao. Wariacja Orfeve na temat tych ziaren pojawiła się już u mnie, w o 5% uboższej w kakao, mniej lubianej przeze mnie wersji Brut de Noir. Ziarna kakao prażono przez 50 minut w 105 stopniach Celsjusza, czekoladę konszowano 70 godzin. Według Orfeve, nasza Alto Piura ma nieść ze sobą nuty moreli, przypraw, drzewa sandałowego i jałowca.

Faktycznie, czekolada była dla mnie wyjątkowo roślinna, co rozwinęło się intensywniej, niż w wariancie Brut De Noir. Pachniała głównie kwiatowo, zaś w smaku przewijały się mało słodkie jabłka i morele, suszone i lekko przyprawione na korzenną modłę. Myślałam również o górskiej łące, w duszne letnie przedpołudnie. Tabliczka jest bardzo czysta i przejrzysta w swej surowości.

 
Skład: ziarna kakao, surowy cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, pełny cukier trzcinowy.
Masa kakaowa min. 75%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 597 kcal.
BTW: 9/45/29.

poniedziałek, 10 czerwca 2024

Sopocka Manufaktura mleczna 48% Ekwador z ananasem, malinami i białą czekoladą

 
Czas na kolejne niesamowitości od Sopockiej Manufaktury! Ostatnia moja czekolada na majówce w Szwajcarii Saksońskiej, została wypróbowana na szczycie Großes Pohlshorn. Była to mleczna Okrągła Sopocka z 48% ekwadorskiego kakao Nacional Arriba Camino Verde, na której umieszczono cały solidny plaster suszonego ananasa, posypano ją kawałkami liofilizowanych malin i nieco polano białą czekoladą.

Ależ to było smakowite i bogate! Aromatyczny i słodki ananas bosko zgrywa się z niepokojąco przyprawowo-ziołową, z zarazem uspokajająco mleczną czekoladą. Już sam ten duet zgarnia złoto. Kawałki malin oraz smugi z białej czekolady to tylko uzupełniające dzieła błyskotki. Przyznam, że odkąd na zeszłorocznym Beskidzkim Festiwalu Czekolady otrzymałam od Sopockiej Manufaktury ich ananasa w ciemnej czekoladzie, ten smak stał się dla mnie wizytówka firmy. Po tej degustacji utwierdzam się w owym przekonaniu.

 
Skład: miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku, cukier muscovado, suszony ananas, liofilizowane maliny, lecytyna słonecznikowa. 
Masa kakaowa min. 48%.
Masa netto: 87 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 538,5 kcal.
BTW: 6,3/33,4/47,1.

sobota, 8 czerwca 2024

Beskid mleczna 55% Dominikana z bananem i wanilią

 
 
Beskid Chocolate jakiś czas temu wypuściła tabliczkę, która bardzo rzuciła mi się w oczy. Mleczna czekolada, o 55% zawartości dominikańskiego kakao, wzbogacona o kawałeczki suszonych i liofilozowanych bananów, przyprawiona wanilią - brzmi niebanalnie! Spróbowałam jej w niezwykłym miejscu, przy jaskini Hickelhöhle w Szwajcarii Saksońskiej.

To doprawdy pyszna czekolada! Bananowy, naturalny smak zgrał się z mleczną czekoladą i wanilią dokładnie tak, jak sobie to wyobrażałam. Na dodatek te bananowe drobinki tak przyjemnie i delikatnie chrupią! Owocowe kakao, słodycz bananów, przyprawowość wanilii, błogość mleka. Świetny deser i niczego więcej tu dodawać nie trzeba. Warto spróbować, tym bardziej, że bananowych czekolad jest niewiele na rynku.
 
 
Skład: ziarna kakao, tłuszcz kakaowy, pełne mleko w proszku, nierafinowany cukier trzcinowy, suszony banan 5% (banan, cukier, olej kokosowy), liofilizowany banan 3%, wanilia 1%.
Masa kakaowa min. 55%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 5/41/40.

czwartek, 6 czerwca 2024

Valrhona Bahibe mleczna 46% Dominikana

 
O ile naprawdę doceniam francuską Valhronę, tak solidne klapsy należą się jej za składy mlecznych czekolad! Dziś przed Wami próbowana na majówce w Szwajcarii Saksońskiej - mleczna Bahibe o 46% zawartości kakao z Republiki Dominikany. Skład według ilości zastosowanych surowców to: cukier, tłuszcz kakaowy, pełne mleko w proszku, ziarna kakao, lecytyna słonecznikowa, ekstrakt z wanilii. No, można było zrobić to lepiej...

Czekolada, owszem, jest smaczna. Gładziutka, słodka, owocowa (jabłka, truskawki), przyjemnie mleczna, z karmelowym sznytem. Nie ma tu jednak nic wielce porywającego, na tyle, iż okoliczności przyrody bardziej mnie zajęły. Bahibe sprawiła jednak, że zatęskniłam za paroma ciemnymi propozycjami Valrhony, jak Alpaco, Guanaya czy Andoa, które z tego miejsca serdecznie Wam polecam.

 
Skład: cukier, tłuszcz kakaowy, pełne mleko w proszku, ziarna kakao, lecytyna słonecznikowa, ekstrakt waniliowy.
Masa kakaowa min. 46%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 594 kcal.
BTW: 9/43/41.

wtorek, 4 czerwca 2024

Sopocka Manufaktura biała karmelowa 35% Dominikana z migdałami i solą

 
 
Tym razem zanurzmy się w karmelowej odsłonie białej czekolady od Sopockiej Manufaktury, która jest wzbogacona o cukier muscovado. Mamy tu 35% dominikańskiego masła kakaowego z Trinitario Öko-Caribe, a całość została posypana płatkami migdałowymi i solą. Rozkoszowałam się tym smakołykiem wędrując podczas majówki wzdłuż granicznej rzeki Kirnitzsch, między Czechami a Niemcami.

 
To kolejne cudo stworzone przez Sopocką Manufakturę. Wszystko jest doskonale zbalansowane. Karmelowość jest cudownie przyjemna, bardzo leciuteńko palona. Sól podbija ją niemal niepostrzeżenie - tak, słoność tej kompozycji bardziej odczuwa się tu jako po prostu podbicie karmelu. Płatki migdałowe są subtelne w wyrazie, zarówno strukturalnie, jak i smakowo. Czekolada ciepło otula i słodko pieści...


Skład: tłuszcz kakaowy, mleko w proszku, cukier muscovado, cukier trzcinowy, migdały, sól.
Masa kakaowa min. 35%.
Wartość energetyczna w 100 g: 604,5 kcal. 
BTW: 9,4/44,2/42,7.

niedziela, 2 czerwca 2024

Zotter White Chocolate + Berries biała z owocowo-migdałową praliną i kawałkami owoców


White Chocolate + Berries z serii Cheery & Nuts od Zottera skosztowałam w majówkowym zaciszu hotelu w Sebnitz, choć na szlaku sprawdziłaby się doskonale. Biała czekolada zawiera w sobie inkluzję migdałowej praliny z całą mocą owoców. Swoje miejsce znalazły tu: marakuja, malina, mango, truskawka i jagoda.

 
Tabliczka świetnie łączy w sobie słodycz waniliowej białej czekolady i migdałowej praliny z soczystością i rześkością owoców. Jest zarówno miękka, jak i lekko chrupiąca, przez kawałeczki suszonych owoców. To propozycja, która na pewno zasmakuje wszelkim łasuchom, także tym małoletnim - na dodatek wygląda bardzo nietypowo. Mam nadzieję, że ekipie Zottera nigdy nie skończą się pomysły na kolejne szaleństwa!


Skład: surowy cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, migdały, pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku, liofilizowana marakuja 4,5% (maltodekstryna, koncentrat marakujowy), suszone maliny 2%, słodka serwatka w proszku, suszone mango 1%, suszone truskawki 1%, suszone jagody 1%, pełny cukier trzcinowy, lecytyna sojowa, wanilia, sól, cynamon.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 561 kcal.
BTW: 8,4/38/47.