piątek, 21 maja 2021

Standout Chocolate Lachua Guatemala ciemna 70%


Dziś przed Wami ostatnia już w posiadanych przeze mnie tabliczek szwedzkiej manufaktury Standout Chocolate, w której asortyment zaopatrzyłam się w sklepie Sekretów Czekolady. Tym razem mamy do czynienia z ziarnami z Gwatemali, a dokładniej od dystrybutora Cacao Verapaz, który współpracuje z plantatorami na terenie kraju. Nasza czekolada została stworzona z kakao uprawianego w okolicach Parku Narodowego Laguna Lachua, położonego nieopodal granicy z Meksykiem. Nad kakaowcami czuwają tam Maya Q´eqchi´, zrzeszeni w trzech stowarzyszeniach niewielkich producentów. Standout Chocolate Lachua Guatemala w 2019 roku zdobyła brąz zarówno International Chocolate Awards, jak i Academy of Chocolate. Tabliczkę stworzono z ziaren zebranych w 2017 roku, fermentowanych przez 7-8 dni w drewnianych skrzynkach, suszonych w cieniu przez 7-10 dni. Czekolada ma charakteryzować się posmakiem cytrusów, ciemnych cukrów oraz tropikalnych owoców.


Urokliwie ciemna i soczysta w swej barwie tabliczka pachnie kawą z gorącą czekoladą, truskawkami i czarnymi porzeczkami. W ustach układa się bardzo melasowo - rzeczywiście sporo tu akcentów palonych, ciemnych cukrów, bardzo gęstych w swej formie. Czułam się, jakbym jadła bardzo gęsty, nieco przypalony dżem truskawkowo-porzeczkowy, podany na dobrze przypieczonych pancake'ach, w towarzystwie odrobiny syropu klonowego. Odnalazłam również nuty papajowe i śliwkowe. 

Generalnie kompozycję zawrzeć można w opisie feerii gęstych dżemów podlanych melasą. Było solidnie, jak to u Standout Chocolate, ale nie zapamiętam tej czekolady na bardzo długo.


Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 585 kcal.
BTW: 9/41/45.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz