czwartek, 31 sierpnia 2023

Firetree Papua New Guinea Karkar Island Cocoa + PNG Coffee ciemna 68% z kawą


Dzięki sklepowi Sekretów Czekolady mogę powrócić do wyjątkowej brytyjskiej marki Firetree! Ich ciemną czekoladę z ziaren z Papui Nowej Gwinei (a dokładniej wyspy Karkar) poznałam już niegdyś w czystej wersji 72% i to było niezwykle bogate, spektakularne doświadczenie. Teraz w moje ręce wpadła o 4% uboższa w kakao maleńka (bo jedynie 25-gramowa) tabliczka, wzbogacona o kawę, również pochodzącą z Papui Nowej Gwinei.


Maleństwo pachnie wykwintną delikatnością - jej otulający kawowo-czekoladowy aromat przeskakuje w głowie przyjemnymi iskierkami. Kawa była konszowana razem z czekoladą, więc w konsystencji zupełnie nie czujemy dodatku - wszystko jest idealnie aksamitne. To beztroski i lekki jak obłoczek czekoladowo-kawowy mus. Nie mniej, kawa nie pojawia się z oczywistą i pełną mocą od razu, raczej wypływa spod włoskich orzechów oraz ciepłych, podprażonych jabłek i gruszek, no i wszechogarniającej, wulkanicznej czekoladowości. Kawowość pieści nas pośród wyobrażenia wypasionego tortu czekoladowo-orzechowego popijanego w upalny dzień kompotem jabłkowo-gruszkowym. I szkoda tylko, że tabliczka jest tak niewielka, bo czuję, że jeszcze niejedno mogłabym w niej odnaleźć, gdyby tylko nie zniknęła tak szybko...


Skład: miazga kakaowa, cukier nierafinowany, kawa, tłuszcz kakaowy, lecytyna słonecznikowa.
Masa kakaowa min. 68%.
Masa netto: 25 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 540 kcal.
BTW: 9,9/40/29.

wtorek, 29 sierpnia 2023

Beskid biała 32% z cascarą


To już trzecia moja czekolada z wyjątkowym dodatkiem, jakim jest cascara! Suszone owoce kawy zatopiła w swych tabliczkach czeska Ajala, signapurska Fossa, a teraz także nasz polski Beskid. Beskid postawił na połączenie z białą czekoladą o 32% zawartości masła kakaowego. Zastosowana cascara jest w odmiany kawy Red Bourbon, z plantacji w Rwandzie - zdobyto ją dzięki współpracy z Quba Caffe

Biała czekolada po połączeniu ze zmieloną cascarą nabrała brązowo-czerwonawego zabarwienia. Z racji, iż biała czekolada dała bardziej neutralne tło, niż w znanych mi wcześniej przypadkach z udziałem miazgi kakaowej - cascara pokazała swe oblicze z pełną parą, wnosząc wyraźne nuty sfermentowanych czerwonych owoców (głównie porzeczek) wymieszanych z kawą. Można wręcz rzec, iż to sugestie wina porzeczkowego, które ktoś o dużej fantazji dolał do kawy. Wszystko to łączy się ze słodyczą czekolady w sposób jedyny w swoim rodzaju, który na dłuższą metę już mnie drażnił. Nie mniej, to na pewno propozycja warta spróbowania i cieszę się, że coraz więcej cascary pojawia się na rynku.


Skład: tłuszcz kakaowy, cukier, pełne mleko w proszku, cascara 15%.
Masa kakaowa min. 32%.
Masa netto: 60 g.

niedziela, 27 sierpnia 2023

Chocolate Tree Hazelnut ciemna 40% z orzechami laskowymi


Wracając z czerwcowego długiego weekendu znaleźliśmy sobie miejscówkę na zboczu Breiteberg, by wypić kawę i wciągnąć dwie czekolady pod rząd. Najpierw sięgnęliśmy po gianduję od szkockiej manufaktury Chocolate Tree, kupioną w sklepie Sekretów Czekolady. Na 40-gramowej tabliczce trafił nam się wzorek w jednorożce. W większości, bo aż w 30% nasza Hazelnut składała się z pasty z orzechów laskowych; prócz niej w składzie mamy jedynie ziarna kakao, cukier trzcinowy i tłuszcz kakaowy (surowców kakaowych jest łącznie 40%). 



Ta czekolada to całkowity orzechowy obłęd. Rozpuszcza się w ustach lekko jak chmurka, zalewając intensywną, szlachetną orzechowością - jakaż różnica w odbiorze orzechowości w porównaniu do Fruit & Nut! Aksamitna pasta z orzechów laskowych połączyła się tu z leśną wytrawnością kakao oraz karmelowością cukru trzcinowego wprost idealnie. To jedna z tych tabliczek, która jest tak mała i pyszna, że znika nim zdążymy się nią w pełni nacieszyć...


Skład: orzechy laskowe 30%, ziarna kakao, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy.

Masa kakaowa min. 40%.
Masa netto: 40 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 544 kcal.
BTW: 8,4/42,1/42,6.

piątek, 25 sierpnia 2023

Pacari Lemon ciemna 60% Ekwador z esencją cytrynową


Następna owocowa Pacari, którą zabrałam na czerwcowy długi weekend, to klasycznie 60% ciemna czekolada z ekwadorskiego kakao - tym razem z dodatkiem esencji cytrynowej. Zachwycając się klimatem Jonsdorfskiego Skalnego Miasta, zanurzyliśmy się w cytrusowej świeżości. Nieco balansowała ona na krawędzi - wystarczyła odrobina, by nie pójść w stronę mydlaną, trochę chemiczną. Zatrzymano się jednak na etapie cytrynowego ptasiego mleczka (efekt potęgowany przez subtelną pudrowość Pacari), może z cytrynową galaretką ukrytą w środku - sumarycznie bardzo prosty, acz wciągający efekt. Kakao modyfikowało cytrynowość bardziej w stronę skórki limonki. Pacari Lemon to dobra propozycja szczególnie na upalny dzień.

Pacari kupić możecie w cudownym sklepie Sekretów Czekolady.


Skład: miazga kakaowa, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, lecytyna słonecznikowa, esencja cytrynowa 0,01%.
Masa kakaowa min. 60%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 559 kcal.
BTW: 6,2/38/43.

środa, 23 sierpnia 2023

Omnom Chocolate Cookies + Cream biała 40% z czekoladowymi ciastkami


Podczas urlopu w Jesionikach w 2021 roku spróbowałam mlecznej madagaskarskiej czekolady od Omnom udekorowanej dwoma owsianymi, korzennymi ciastkami. To było urocze! Niedawno w sklepie Sekretów Czekolady kupiłam inną wariację na temat ciastek - teraz na białej czekoladzie (40% masła kakaowego) położono dwa czekoladowo-maślane ciasteczka (na bazie ciemnej czekolady z tanzańskiego kakao). Podczas wydłużonego czerwcowego weekendu usiedliśmy na jednym z licznych punktów widokowych wokół Kurortu Obyin, by posilić się właśnie Cookies + Cream.


Samą białą czekoladę odebrałam jako wybitnie słodką i tłustą, wręcz męczącą, ciężką. W domowych warunkach degustacji byłaby niemal nieprzyswajalna. Czekoladowe ciasteczka ratują sytuację - rzeczywiście mocno wybrzmiewa przez nie kakao i są na tyle przyjemnie, że chętnie pochrupałabym je solo... Solo, bez tej masakrującej białej czekolady. Omnom czasem potrafi tak przywalić, czymś przeciążającym. Spośród ciastkowych opcji, zdecydowanie stawiam na Milk + Cookies.


Skład: biała czekolada (tłuszcz kakaowy, cukier trzcinowy, pełne mleko w proszku, sól morska, lecytyna słonecznikowa), ciastka (mąka pszenna, margaryna [olej palmowy, olej rzepakowy, kwas cytrynowy, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, tokoferol, palmitynian askorbylu, karoteny], cukier, kakao w proszku, jaja, masło, ciemna czekolada 70% Tanzania [ziarna kakao, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, lecytyna słonecznikowa], węglan sodu, sól, wodorotlenek potasu, węglan potasu, kwas askorbinowy.
Masa kakaowa min. 40%.
Masa netto: 60 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 585 kcal.
BTW: 7,7/42/44.

poniedziałek, 21 sierpnia 2023

Millésime Republique Dominicaine Terroir San Francisco De Macoris 2020 Creme Brulee mleczna 50% z karmelowym nadzieniem z orzechami laskowymi


Nie wiem jakim cudem, ta recenzja mi się jakoś skasowała...  Czekoladę jedliśmy na szczycie Hvozd w Górach Łużyckich. Pamiętam, że przeszkadzało mi nadzienie, które mimo w porządku składu kojarzyło mi się z kremem z orzechów laskowych rozrobionym margaryną... Kolejna z tych słabszych Millésime.


Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, cukier, orzechy laskowe, glukoza, mleko w proszku, masło, wanilia, sól.
Masa kakaowa min. 50%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 569,62 kcal.
BTW: 8,89/44,54/33,87.

sobota, 19 sierpnia 2023

Chocolate Tree Fruit & Nut mleczna 45% Peru z orzechami laskowymi i rodzynkami


Szkocka Chocolate Tree to kolejna manufaktura, do której mogę powrócić po przerwie dzięki sklepowi Sekretów Czekolady - jak miło! Teraz zakupiłam szczególnie dużo ich czekolad w wersjach 100-gramowych "z okienkiem" - tu też większość zda się na wycieczki w teren! Fruit & Nut to mleczna czekolada o 45% zawartości peruwiańskiego kakao, którą posypano różnej wielkości kawałkami orzechów laskowych oraz rodzynkami.

Po samej czekoladzie oczywiście czuć, że jest porządnie zrobiona, acz mnie, szczególnie w połączeniu w rodzynkami - jakoś wyjątkowo zasłodziła i chyba życzyłabym sobie, by zastosowano tu minimum 5% więcej kakao - to pozwoliłoby mu wyraźniej wybrzmieć. Przyznam, że po takiej czekoladzie spodziewałam się nieco lepszej jakości orzechów laskowych. Poza tym... skoro to Fruit & Nut i nie pierwsza lepsza marka, chciałabym różnorakie orzechy i różnorakie owoce! Tak, podczas wędrówki było ok, ale naprawdę Chocolate Tree mogłoby tu bardziej zaszaleć.


Skład: cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku 25%, miazga kakaowa, orzechy laskowe 8%, rodzynki 8%.
Masa kakaowa min. 45%.
Masa netto: 100 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 520 kcal.
BTW: 10,8/34,8/47,9.

czwartek, 17 sierpnia 2023

Beskid Flat White mleczna 50% Kolumbia Tumaco z kawą 15% Gwatemala


Mleczna Flat White od Beskid Chocolate była kolumbijska do potęgi (tu recenzja), natomiast teraz przy zwiększeniu do 55% zawartości kolumbijskiego kakao Tumaco, zastosowano 15% gwatemalskiej kawy SHG Plantation Pampojila. Kawa w uścisku z kakao próbuje tu zdetronizować mleko, więc momentami kompozycja wydaje się wręcz ordynarna - w zasadzie przydałaby się tu odrobina pieszczotliwej delikatności. Pokazały się orzechowe i tytoniowe wątki jak w poprzedniej wersji i również przez nie subtelności w czekoladzie zostały przytuszowane. Mam jakieś mieszane odczucia wobec tej tabliczki - w ostatnim czasie próbowałam wielu ciekawszych kawowych...


Skład: ziarna kakao, tłuszcz kakaowy, kawa Gwatemala SHG Plantation Pampojila 15%, pełne mleko w proszku, cukier.
Masa kakaowa min. 55%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 536 kcal.
BTW: 8,7/39/42.

wtorek, 15 sierpnia 2023

Pacari Orange ciemna 60% Ekwador z esencją pomarańczową


Ostatnio w sklepie Sekretów Czekolady obkupiłam się również w ekwadorskie Pacari. Część z ich tabliczek z dodatkami wytypowałam jako świetne towarzyszki górskich wędrówek, na przykład dziś prezentowaną Orange. Przy skałkach Sängerhöhe, z widokiem na Góry Łużyckie, delektowaliśmy się jej orzeźwiającym smakiem.

60% ekwadorskiego kakao połączono z esencją pomarańczową. Ciemne czekolady z nutami pomarańczy są bardzo popularne i częstokroć przez to przewidywalne, zaś tutaj... ziarna z Ekwadoru namieszały, fikuśnie modyfikując nam pomarańczowy posmak. Mamy tu bowiem także arbuza, melona oraz grejpfruta! Niesamowicie żywiołowa, nawadniająca sałatka owocowa, a wszystko to na typowym dla Pacari, odrobinkę charakternie szorstkawym, acz przypudrowanym tle.


Skład: miazga kakaowa, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, lecytyna słonecznikowa, esencja pomarańczowa 0,01%.
Masa kakaowa min. 60%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 559 kcal.
BTW: 6,2/38/43.

niedziela, 13 sierpnia 2023

Beskid Caffe Latte biała 40% z kawą Kuba Serrano Superior


Caffe Latte w wykonaniu Beskid Chocolate próbowałam w 2020 roku w Beskidzie Niskim, jednak była inna biała czekolada niż dziś opisywana. Przedtem 35% masła kakaowego połączono z 15% gwatemalskiej kawy, a teraz masła kakaowego mamy 40%, zaś kawy 8% - jest to kubańska Serrano Superior Washed. Zjedliśmy ją na ławeczce nieopodal zamku Tolstein w Górach Łużyckich, słuchając oddalonej od nas czerwcowej burzy.

Trudno mi już z perspektywy czasu porównywać te dwie wersje, no i teraz jakoś nader mocno przejęta byłam otaczającą przyrodą - co trzeba mi wybaczyć... Była to słodka i aksamitna kawa pełna tłuściutkiej śmietanki - mimo tak licznych efektów łagodzących i zasładzających, kawa próbowała dojść do wyrazistego głosu, aż zamarzyłam mieć możliwość zaparzyć sobie owe kubańskie ziarna i skonfrontować je w naparze z czekoladową kompozycją, jako coś mocniejszego... 


Skład: tłuszcz kakaowy, cukier, pełne mleko w proszku, kawa Kuba Serrano Superior washed 8%.
Masa kakaowa min. 40%.
Masa netto: 60 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 533 kcal.
BTW: 8/39/30.

piątek, 11 sierpnia 2023

Goodnow Farms Mexico Almendra Blanca ciemna 77%


Całkiem niedawno próbowałam czekolady od Georgia Ramon wykonanej z meksykańskich ziaren Almendra Blanca, a dziś mam dla Was ich interpretację od Goodnow Farms. Ciemna tabliczka o 77% zawartości kakao uprawianych na farmie Jesus Maria w Villahermosa, należącej do Vincenta Cacepa - w zasadzie wcale nie jest ciemna! I okazuje się łagodna, zaskakująco jak na ten pułap kakao, zresztą podobnie, jak w przypadku Georgii Ramon (która w kakao była jeszcze bogatsza). Wszystko to wskazuje na niebywałe właściwości ziaren Almendra Blanca - eksploracja ich walorów to wielka przyjemność...

Cudeńko wpadło w moje ręce dzięki sklepowi Sekretów Czekolady.


Czekolada pachnie przede wszystkim słoneczną i wilgotną łąką pełną roślin w rozkwicie, a także grzybami i skórą. Maślanie i szybko rozpuszcza się w ustach, więc pozostaje ze mną aspekt borowików podsmażonych na masełku... Jest tu zarówno leśnie, jak i łąkowo - ściółka przeplata się z kwiatami. Wszystko kotłuje się w pewnym przytłumieniu, bo nie jest ani słodko, ani kwaśno, ani gorzko, ani jakoś mocno owocowo. Jest totalnie oryginalnie. Myślę o deserze shave ice, a także o babeczkach z kruchego ciasta wypełnionych gęstym musem cytrynowym. Pojawia się delikatny orzechowy mus, ale on również skręca mi nieustannie w stronę grzybów i mokrej skóry. To niesamowite, ile w Almendra Blanca jest delikatności przy jednoczesnym nagromadzeniu niebanalnych nut smakowych.


Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy.
Masa kakaowa min. 77%.
Masa netto: 55 g.

środa, 9 sierpnia 2023

Orfeve San Ignacio Noir De Noir ciemna 70% Peru


W sklepie Sekretów Czekolady zakupiłam całe mnóstwo tabliczek od szwajcarskiej manufaktury Orfeve i dziś mam dla Was pierwszą z nich! Będą to wyłącznie czyste ciemne czekolady, wszystkie elegancko opakowanie, z prostą szatą graficzną i... wyjątkowym rzeźbieniem podzielonej na duże kostki tafli. Zaczynamy od reprezentantki kolekcji Noir De Noir - siedemdziesiątki stworzonej z peruwiańskiego kakao Puro Nacional Nativo ze zbiorów w 2020 roku w prowincji San Ignacio w dystrykcie Cajamarca.


Przepięknie mieniąca się w dziennym świetle tabliczka wpada kolorystycznie w rejony bordo. Pachnie niczym... bananowy pudding z ziołami, jakby twórca chciał w słodki sposób uładzić tropikalną dzikość. W ustach rozpościera się miękko, gęsto, a także soczyście. Okazuje się od początku do końca konsekwentna w reprezentowanych przez siebie nutach smakowych. Jest to dużo łagodnie ukwaszonego mleka, na którym stworzono koktajl bananowo-brzoskwiniowy; do tego w jakiś totalnie perwersyjny sposób wkręcono świeże zioła i wszystko polano miodowym karmelem. Z wielką rozkoszą raczyłam się San Ignacio - cieszę się, iż to dopiero początek mojej przygody z Orfeve.


Skład: ziarna kakao, surowy cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, pełny cukier trzcinowy.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 595 kcal.
BTW: 8/44/33.

poniedziałek, 7 sierpnia 2023

Deseo Raspberry biała z malinami


Następna biała czekolada od warszawskiej manufaktury Deseo to bardzo proste połączenie - w czekoladową masę wmieszano liofilozowane maliny tak, iż cała tabliczka stała się malinowa (tylko spójrzcie na tą intensywną barwę w przekroju!). Kupiona w poznańskim salonie marki w Starym Browarze, pachniała ciepłym koktajlem malinowo-maślankowym oraz pszenną drożdżówką z malinami, również ciepłą. Przytulność do kwadratu!


Jest gęsto i lepko, obezwładniająco słodko - na tyle, że myślimy o eklerach z bitą śmietaną, polanymi białą czekoladą i udekorowanymi malinami. Tak, na szczęście maliny wnoszą tu swój naturalny kwaskowaty aspekt, bez niego mogłoby być znacznie za słodko. Mleczność, czy wręcz śmietanowość kompozycji mocno zwraca swoją uwagę. Mamy też tu jakiś aspekt pudrowych malinowych landrynek, zwilżonych malinowym sokiem. Nadal pozostajemy też pod urokiem skojarzeń zapachowych, z malinowymi wypiekami oraz koktajlami na ciepło. I choć maliny grają tu bardzo ważną rolę, nadal czujemy, że to po prostu wysoko jakościowa biała czekolada - owoce nie przysłaniają jej walorów. 


Skład: czekolada biała (tłuszcz kakaowy, cukier, pełne mleko w proszku), liofilizowane maliny, lecytyna sojowa.
Masa netto: 60 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 577 kcal.
BTW: 8,8/40,2/45,3.

sobota, 5 sierpnia 2023

Latitude Vanilla Sesame ciemna 72% z sezamem i wanilią


Ciemną siedemdziesiątkę Latitude stworzoną z kakao z regionu Semuliki w Ugandzie próbowałam już jakiś czas temu. Teraz, dzięki sklepowi Sekretów Czekolady, mogę skosztować wersji nieco wzbogaconej w kakao (72%), doprawionej lokalną wanilią i posypanej ziarenkami sezamu. Głęboka barwa tabliczki urokliwie kontrastuje z jaśniutkim sezamem. Wersję bez dodatków wspominam bardzo miło, więc teraz może być tylko lepiej!


To wspaniałe, jak czekolada będąc w swej konsystencji dość skondensowaną, niosła jednocześnie mnóstwo orzeźwienia i jakiejś owocowej dzikości. Tak, figowo-brzoskwiniowa, nieco ziemista i marchwiowa - miała w sobie wiele beztroski, przez co jakoś przewrotnie, acz całkiem naturalnie, kojarzyła się w gumą balonową. Sezam cudownie się z tym wszystkim komponował, ale szczerze powiedziawszy całkiem zapomniałam o wanilii. 


Z powodu tego połączenia, rozwinęła się plejada skojarzeń z: ciemnym chlebem na zakwasie posmarowanym czekoladową pastą tahini, luksusowym pączkiem nadziewanym figami i tahini, oczywiście sezamki w czekoladzie, a także wafle ryżowe z inkluzjami warzywnymi. Degustowało się z czystą przyjemnością, eksplorując wyłącznie przyjazne, acz niebanalne rejony. Latitude wyciąga z ugandyjskiego kakao same najlepszości.


Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy, sezam, tłuszcz kakaowy, wanilia.
Masa kakaowa min. 72%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 604,8 kcal.
BTW: 6,6/31/29,2.

czwartek, 3 sierpnia 2023

Millésime Equateur Terroir Balao Region De Guyas 2020 biała 33%


Dzień po skosztowaniu wybornej Direction z Beskid Chocolate sięgnęłam po białą tabliczkę od Millésime - prostszą, bo bez żadnych dodatków (w składzie tylko masło kakaowe, mleko oraz cukier trzcinowy), ale za to z precyzyjnym określeniem pochodzenia tłuszczu kakaowego. Belgijska manufaktura swoją białą czekoladę stworzyła z masła pozyskanego z ekwadorskich ziaren Arriba Nacional, zebranych w 2020 roku z plantacji w okolicach Balao, w regionie Guayas. Tabliczkę kupiłam w sklepie Sekretów Czekolady.

Mając na świeżo porównanie z Beskidem, w Millésime dostrzegamy w tej jasno karmelowej tafli większą proszkowość (choć nadal nie można mówić o czymś skrajnym czy nieprzyjemnym - po prostu jest mniej maślanie i aksamitnie). Jest bardziej słodko i dziecięco - brak tej intrygującego dystyngowania, jakiego doznaliśmy dzień wcześniej. Odczuwamy miłą i odświeżającą owocowość, jaką przyniósł ze sobą Ekwador - dojrzałe truskawki, soczyste maliny i jeżyny, słodziutkie jabłka. To dobrej  jakości pełnia beztroski białej czekolady, w dość klasycznym wydaniu. 


Skład: tłuszcz kakaowy, mleko w proszku, cukier trzcinowy.
Masa kakaowa min. 33%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 539 kcal.
BTW: 6,1/32,45/59.

wtorek, 1 sierpnia 2023

Beskid Direction biała 32% z wanilią i borówkami amerykańskimi


Braggot jest mieszanką piwa i miodu pitnego. Właśnie takim trunkiem została zainspirowana biała czekolada Direction z Beskid Chocolate - koleżanka braggota Direction z browaru Pinta Barrel Brewing. Direction w płynie jest infuzowany na zimno z madagaskarskimi laskami wanilii, kokosowymi czipsami oraz sokiem z borówki amerykańskiej. Direction w tabliczce to biała czekolada o 32% zawartości masła kakaowego, również z burbońską wanilią z Madagaskaru, posypana liofilizowanymi borówkami amerykańskimi. Spróbowałam jej w jednym z moich ulubionych miejsc w Broumovskich Stenach - na szczycie Koruna.

Wydaje mi się, że Beskid coraz lepiej umie w białe czekolady. Direction okazała się wręcz obłędna, taka "dorosła" w całej swojej białoczekoladowości. Wiadomo: jest słodko, jest tłusto, ale to wszystko czujemy tak bardzo ACH!!! Jest w jakiś sposób lekko, jest przytulnie miękko. Czekolada rozpuszcza się w ustach z czystością i błogością. Wanilia niechybnie dodała sporo od siebie, zgrywając się z taflą w sposób wskazujący na... wysoką jakość wszystkiego. I te borówki, jak wisienki na torcie. Swoją specyficzną słodyczą i soczystością dopełniły dzieła. Przyjemność z wcinania takiej czekolady aż huczy w uszach!


Skład: tłuszcz kakaowy, cukier, pełne mleko w proszku, liofilizowane borówki amerykańskie 2%, wanilia burbońska z Madagaskaru 0,55%, lecytyna sojowa.
Masa kakaowa min. 32%.
Masa netto: 70 g.