czwartek, 21 listopada 2024

Beskid Matcha biała 40% z herbatą matcha


Moje listopadowe wędrówki odbyły się pod znakiem Beskid Chocolate! Na szczycie Quirl, pomiędzy Pffafenstein a Koenigstein, posiliłam się Matchą - białą czekoladą o 40% zawartości masła kakaowego, do której użyto "najwyższej jakości matcha premium z pierwszego zbioru, pochodzącej z wulkanicznej wyspy Kyushu, z prefektury Kagoshima". Manufaktura specjalnie wybrała właśnie taką, a nie kulinarną matchę - by włożyć w tabliczkę wszystko, co może dać najcenniejszego.
 
Próbowałam już różnych białych czekolad z matchą - zwykle są podobne, ale jednak zawsze pojawią się jakieś niuanse. Tu, prócz oczywistego stwierdzenia "o, matcha w dobrej białej czekoladzie", zanurzamy się w wilgotny, ziołowo-grzybowy muł oraz... kleiste ciasto pierogowe. A przy tym, wszystko zdaje się być subtelne, choć przecież jest takie mocne! Bardzo ciekawa propozycja; a dla fanów matchy wręcz obowiązkowa.
 
 
Skład: tłuszcz kakaowy, pełne mleko w proszku, cukier, herbata matcha 3%.
Masa kakaowa min. 40%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 616 kcal.
BTW: 8/48/41.

poniedziałek, 18 listopada 2024

Beskid Wild Willy mleczna 42% z suszoną wołowiną marynowaną w sosie sojowo-żurawinowym

 
W listopadowe popołudnie na przepięknym szczycie Großer Zschirnstein w Szwajcarii Saksońskiej wypróbowałam drugiej, tym razem mlecznej propozycji z kooperacji Beskid Chocolate i Wild Willy. Czekolada o 42% zawartości kakao ma w sobie drobinki suszonej ligawy wołowej marynowanej w sosie sojowo-żurawinowym. To połączenie okazało się przepyszne!
 
Jak w wersji ciemnej, obecność mięsa wcale nie jest oczywista. Natomiast tu - głęboko mleczna i kakaowa zarazem, słodziutka i miękka czekolada - doskonale komponuje się z lekko chrupiącymi kawałeczkami o smaku palonym, żurawinowym, wędzonym, sojowym. Połączenie, które bardzo wciąga, intryguje; niby lekko kontrastuje, ale jednak - pasuje! Polecam, nie tylko dla szczególnie odważnych.
 

 
Skład: cukier, ziarna kakao, tłuszcz kakaowy, pełne mleko w proszku, suszona wołowina 5% [ligawa wołowa, bezglutenowy sos sojowy (woda, nasiona soi, sól, ocet spirytusowy), suszona żurawina (żurawina, cukier, olej roślinny), ocet jabłkowy, sok z cytryny, przyprawy)], lecytyna sojowa.
Masa kakaowa min. 42%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 533 kcal.
BTW: 12/35/57.

czwartek, 14 listopada 2024

Beskid Mango Sorbet biała 40% z mango

 
Jak już wspomniałam przy recenzji Mango Sticky Rice, to właśnie Mango Sorbet miała zostać moją ulubienicą spośród duetu białych, wegańskich tabliczek z mango, które na minione lato przygotowała dla nas manufaktura Beskid Chocolate. Mango Sorbet składa się jedynie z trzech składników: 40% masła kakaowego, cukru i aż 25% liofilizowanego mango!
 
Dzięki temu, tabliczka jest faktycznie niczym sorbet z mango zamknięty w twardej konsystencji, zaś duża ilość masła kakaowego nadaje kompozycji cudownej aksamitności. Ogromna soczystość, słodycz i świeżość mango, w najlepszej odsłonie sprawia, iż jest to jedna z moich ulubionych czekolad z tym owocem. Brak mleka czy jakiegokolwiek napoju roślinnego w recepturze sprawia, że mango może wykazać się w pełni, a jednocześnie jest to o wiele bardziej beztroska tabliczka niż dystyngowana Mirzam Alphonso Mango. W sumie to moja ulubienica wśród wakacyjnych Beskid Chocolate.

 
 
Skład: tłuszcz kakaowy, cukier, mango liofilizowane 25%.
Masa kakaowa min. 40%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 567 kcal.
BTW: 2/41/47.

poniedziałek, 11 listopada 2024

Beskid Wild Willy ciemna 72% z suszoną wołowiną BBQ

 
Choć mięsa jem coraz mniej, z wielkim zaciekawieniem zamówiłam dwie czekolady z suszoną wołowiną, jakie we współpracy z Wild Willy wypuściła manufaktura Beskid Chocolate. O listopadowym zachodzie słońca na szczycie Gohrisch w Szwajcarii Saksońskiej, skosztowałam propozycji ciemnej, o 72% zawartości kakao z 5% dodatkiem ligawy wołowej przyprawionej suszonymi pomidorami, octem jabłkowym, solą, cebulą, papryką, burbonem i czosnkiem. To nie mój pierwszy raz z mięsnymi czekoladami, więc obaw nie miałam.


W sumie wyszło tak, że jest to dość klasyczna w wydźwięku ciemna czekolada. Niezbyt soczysta, palona, z podbiciem przez te mięsne drobinki, które wcale w nader oczywisty sposób nie są wyczuwalne jako mięso. Czasem ciemna czekolada miewa w sobie za sprawą kakao nuty wędzone, przyprawowe, pieczeniowe - i bardziej tak to tutaj odebrałam. A same przyprawy też jako tako nie wybijały się mocno nad samo kakao. Rzekłabym nawet, że z biegiem degustacji czekolada robiła się monotonna, niczym nowym już nie zaskakiwała. Za to wersja mleczna... O niej już wkrótce.
 
Skład: ziarna kakao, cukier, suszona wołowina 5% (ligawa wołowa, pomidory suszone, ocet jabłkowy, sól himalajska, nierafinowany cukier trzcinowy, cebula, papryka, burbon, czosnek, przyprawy), lecytyna sojowa.
Masa kakaowa min. 72%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 437 kcal.
BTW: 13/30/50.

wtorek, 5 listopada 2024

Beskid Mango Sticky Rice biała 37% ryżowo-kokosowa z mango



 Taki ze mnie łobuz, że letnie edycje z Beskid Chocolate próbuję dopiero jesienią... Podczas pierwszej listopadowej wyprawy do Saksońskiej Szwajcarii przy skałce Katzstein, sięgnęłam po jedną z dwóch wariacji na temat białej wegańskiej czekolady z mango, które to były dedykowane minionym wakacjom. Mango Sticky Rice to inspirowana tajskim deserem tabliczka z 37% masła kakaowego, w której zamiast krowiego mleka mamy ryżowe i kokosowe, a do tego zajmującą znacznie ponad połowę barwną inkluzję z dodatkiem liofilizowanego mango.
 
Niestety przez większość degustacji bardziej czuć tu ryż i kokos niż mango (z naciskiem na ryż), przez co mam wrażenie, że tabliczka jest "wykastrowana" z soczystego potencjału, ale! Teraz już wiem, że dla kontrastu powstał Mango Sorbet, który ma dokładnie takie cechy, jakich oczekiwałam - opis wkrótce. Jest bardziej słodko niż orzeźwiająco, głównym skojarzeniem jest ryż z karmelem, a tak naprawdę mango uruchamia się dopiero z czasem. Nie jest to moja ulubiona biała czekolada z mango, ale trzeba przyznać, że grafika na opakowaniu jest przeurocza!
 
 
 
Skład: tłuszcz kakaowy, cukier, mleko ryżowe w proszku, mango liofilizowane 9%, mleko kokosowe w proszku 6% (mleko kokosowe, maltodekstryna z tapioki, guma akacjowa).
Masa kakaowa min. 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 601 kcal.
BTW: 2/43/49.
 

wtorek, 15 października 2024

Beskid Belize Peini mleczna 50%


 
Krowa na egzotycznej plaży widoczna na opakowaniu mlecznej Beskid Chocolate Belize Peini 50% bardzo dobrze oddaje charakter tej tabliczki. Stworzona z trinitario z domieszką criollo z regionu Punta Gorda, ma posiadać "głębokie nuty orzechów, owoców tropikalnych, wanilii i kokosa".

Dla mnie mleczne nuty niejako zdominowały wszystko, ale zrobiły to w nader wykwintny sposób. W zapachu uwodzi delikatny owczy twarożek. W smaku zaś wszystko jest bardzo smukłe i przytulne. Myślę o ricotcie z dżemem truskawkowym i gładziutkim masłem z nerkowców; o waniliowym ptasim mleczku z kroplą egzotycznej galaretki w środku. Urokliwa i dystyngowana w swej słodkiej prostocie.
 
 
Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy nierafinowany, pełne mleko w proszku, tłuszcz kakaowy.
Masa kakaowa min. 50%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 544 kcal.
BTW: 10/43/40.

sobota, 12 października 2024

Sopocka Manufaktura mleczna 48% Ekwador Hacienda Limon


Po ciemnej 70% bez dodatków przyszedł czas na podstawową wersję mlecznej 48% Ekwador Nacional Arriba Hacienda Limon od Sopockiej Manufaktury. Mimo, iż tabliczka czekała już sporo czasu w moich zapasach, prezentuje się prześlicznie. Pachnie pieprzem, wanilią, ziołami i kozim mlekiem.

Tak, zarówno na pierwszy niuch, jak i pierwszy kęs, łatwo zidentyfikować, że jest to dzieło Manufaktury Czekolady! Słodziutka, miękka, soczysta, a przy tym urokliwie ziołowa. Tańczą ze sobą karmel z cukru trzcinowego oraz miód. Podstawowe skojarzenia podczas degustacji to przesłodzone ciasto czekoladowe z gruszkami popijane ziołową herbata z miodem oraz przypieczone ciastka typu delicje z nadzieniem pomarańczowym. To było bardzo smaczne, acz przyznam, że opcja ciemna zaprezentowała więcej bogactwa.
 
 
Skład: miazga kakaowa, cukier biały, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku, cukier muscovado, lecytyna słonecznikowa.
Masa kakaowa min. 48%.
Masa netto: 65 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 592,1 kcal.
BTW: 7,2/41,1/41,6.

sobota, 28 września 2024

Zotter Colombia ciemna 80%


 Daaawno temu próbowałam zupełnie innej ciemnej czekolady Zottera z kolumbijskiego kakao (75% z nomen omen departamentu Choco). Teraz w ofercie ta austriacka manufaktura ma osiemdziesiątkę z ziaren z zarządzanej przez kobiety kooperatywy Cooagronevada zlokalizowanej w górach Sierra Nevada De Santa Marta. Kakao zostało uprażone metodą FMR, konszowane przez 12 godzin - prócz 80% kakao w składzie stoją 10% surowego cukru trzcinowego i 10% cukru muscovado.
 

 Czekolada pachnie świeżym drewnem i wiśniami w czekoladzie. W smaku pojawia się również dużo wiśni oraz głębokiego, czerwonego wina półwytrawnego. Ogólny wydźwięk jest goryczkowo-drzewny, budzący skojarzenia z mocno paloną kawą podaną z równie mocno palonym karmelem oraz szczyptą aromatycznego cynamonu. Typowa dla Zottera soczystość czekolady urokliwie łączy się z wyrazistymi akcentami, dając również wrażenie dobrze wypieczonej drożdżówki z lukrem. Niby mrocznie, ale też rześko. Nie mogę się doczekać już dostępnych nowości od Zottera!

Skład: miazga kakaowa, pełny cukier trzcinowy, surowy cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy.
Masa kakaowa min. 80%.
Masa netto: 70 g (2x 35 g).
Wartość energetyczna w 100 g: 597 kcal.
BTW: 10/47/27.

niedziela, 15 września 2024

Sopocka Manufaktura ciemna 70% Ekwador Hacienda Limon

 
Dzień po skosztowaniu siedemdziesiątki Ekwador Hacienda Limon z pekanami i cynamonem od Sopockiej Manufaktury sięgnęłam po wersję podstawową, bez dodatków. Muszę przyznać, że orzechy pekan z cynamonem znacznie odmieniły pierwotną czekoladę, dały jej więcej surowości i dzikości. A sama Hacienda Limon (ziarna Nacional Arriba) i tak jest już dzika. 
 
Pachnie pikantnie i leśnie zarazem. Jest niczym mocny ziołowy napar pity w jakimś egzotycznym zakątku świata, sporządzony z rzadkich roślin. Ma w sobie iluzję pikantności, jakiejś dziwnej leśności, jednocześnie swą specyficzną słodyczą dając wrażenia miodu, dojrzałej guawy, gruszki i innych rozpadających się od soków owoców. Później przychodzi zaskakujące skojarzenie z lodami maślankowymi. Sopocka Manufakturo, dziękuję za takie wspaniałe doznania! Zresztą, te ziarna znałam już z wielu kompozycji tych czekoladników i cudownie w końcu zanurzyć się w niczym niezmąconym źródle.

 
 
Skład: miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 65 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 581,5 kcal.
BTW: 7,8/38,1/31,3

piątek, 13 września 2024

Beskid mleczna 55% Meksyk Soconusco z 10% kawy Meksyk El Vando

 
Ostatni dzień urlopu z mężem - przed wyruszeniem w drogę do domu odwiedziliśmy Zamek Blatnica i tam usiedliśmy do degustacji mlecznej wersji połączenia meksykańskiego kakao z Soconusco z meksykańską kawą arabiką El Vando - owoc współpracy Beskid Chocolate i Dobra Palarnia Kawy. Mamy tu 55% kakao oraz, tak jak w przypadku wariantu ciemnego, 10% kawy.

Owa burzowość, którą odczuwałam w opcji ciemnej, tu jest znacznie złagodzona przez mleko. Nadal jest kawowo, ziołowo, herbaciane, z akcentami suszonych owoców - ale w bardziej aksamitnym wydaniu. Cały barwny folklor Meksyku nabrał mniej skomplikowanych, lżejszych odcieni. Było smacznie, nie mniej cieszę się, że nie mam już w zapasach beskidzkich tabliczek z kawą, bowiem porównywanie ich ze sobą już mnie przerasta.

 
Skład: ziarna kakao, tłuszcz kakaowy, pełne mleko w proszku, nierafinowany cukier trzcinowy, kawa 10%.
Masa kakaowa min. 55%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 540 kcal.
BTW: 10/43/41.

środa, 11 września 2024

Zotter 60% Cacao / 40% Oat Milk owsiana

 
Zotter nie boi się raz po raz zrobić czekolady kompletnie bez cukru i wychodzi mu to zwykle bardzo ciekawie. Dziś zaprezentuję Wam Labooko 60% Cacao / 40% Oat Drink, która faktycznie składa się wyłącznie z miazgi kakaowej, fermentowanego owsa i masła kakaowego. Dwie ciepłej barwy tafle, które znajdują się w opakowaniu, pachną przestudzoną kakaową owsianką.

Czekolada jest bardzo, ale to bardzo gęsta. W smaku sprawia wrażenie, jakby mocno przesypało się kakao w owsiance, ale jednocześnie udało się wszystko doskonale wymieszać, aż do konsystencji budyniu. Pojawia się iluzja cynamonu i choć wszystko z początku wydaje się mało słodkie, z czasem harmonijna słodycz narasta. Jest uroczo korzennie, owsiankowo przytulnie. Miłe zaskoczenie.
 
 
Skład: miazga kakaowa, fermentowany owies 40%, tłuszcz kakaowy.
Masa kakaowa min. 60%.
Masa netto: 70 g (2x 35 g).
Wartość energetyczna w 100 g: 564 kcal.
BTW: 9,2/40/37.

poniedziałek, 9 września 2024

Beskid ciemna 65% Meksyk Soconusco z 10% kawy Meksyk El Vando

 
Tego dnia nad Wielką Fatrą krążyły burze. Na szczycie Lysec na szczęście trafiliśmy na przejaśnienie, które pozwoliło delektować się doskonałą panoramą i... kawową tabliczką od Beskid Chocolate. Szczerze powiedziawszy, mój entuzjazm na liczne kawowe warianty czekolad z Beskidu maleje; czuję się wręcz tą mnogością przytłoczona. Tam na Lyscu wypróbowałam ciemną meksykańską czekoladę 70% kakao z Soconusco (mieszanka criollo i trinitaro) stworzoną we współpracy z palarnią kawy Dobra. To dzięki niej, w kompozycji znalazło się 10% meksykańskiej arabiki El Vando ("nuty jaśminu, czarnej herbaty i delikatnej suszonej pomarańczy").

Przez wzgląd na liczne ziołowe, kwiatowe, herbaciane nuty plus iluzje suszonych owoców, czekolada tak spójnie połączyła mi się smakowo z aurą, w której wtedy trwałam - kawa pita na poburzowej łące. Ta czekolada jest również niczym kawa na poburzowej łące! Mocna, z pewną dozą niepokoju, z dusznością i wilgocią zarazem, stojąca gdzieś po środku. Jeszcze tego dnia planowałam wypróbować mleczną wersję tej tabliczki, ale burze mi to pokrzyżowały...


Skład: ziarna kakao, nierafinowany cukier trzcinowy, kawa 10%, tłuszcz kakaowy.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 464 kcal.
BTW: 10/34/51.

sobota, 7 września 2024

Sopocka Manufaktura ciemna 70% Ekwador z orzechami pekan i cynamonem

 

W racji różnych zadań, jakie sobie narzuciłam w tym roku, moje zapasy czekolad schodzą o wiele wolniej niż uprzednio. Zdaję sobie sprawę, że dziś opisywana Sopocka nie jest już najpierwszej świeżości, ale i tak zasiadłam do degustacji z przeświadczeniem, iż odkryję jak najwięcej dobroci w kolejnym dziele wspaniałej Sopockiej Manufaktury. Oto przed Wami ciemna czekolada 70% Ekwador Hacienda Limon z dodatkiem orzechów pekan i cynamonu.

To mocna kompozycja, nie dla każdego. Pachnie duszno, jakby wciągać cynamon nosem. Połączenie orzechów pekan i cynamonu wraz z ziołowością i mrokiem samej czekolady tworzą wrażenie opuszczonego drewnianego domu położone w samym środku przepastnego lasu. Mi bardzo przypadła do gustu takim wyrazem, zaś mojemu mężowi zupełnie nie. Dla mnie ma niesamowitą orzechową głębię.


Skład: miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, orzechy pekan, cynamon.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 73 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 585,4 kcal.
BTW: 7,7/39,8/31,8.

czwartek, 5 września 2024

Beskid Peru Ukajali River mleczna 50%


Tego dnia nie spotkaliśmy na szlaku w Wielkiej Fatrze ani jednego człowieka... Przy jednej śródleśnych polan, urządziliśmy sobie popas w towarzystwie mlecznej tabliczki z Beskid Chocolate - 50% ziaren z peruwiańskiej doliny rzeki Ukajali, z upraw projektu Arawak, zrzeszającego rolników zajmujących się lokalną odmianą comun oraz paroma innymi odmianami w obszarze trinitario. Według opisu Beskid Chocolate: "delikatne nuty kakao z łagodnymi nutami korzennymi, kwiatowymi, przypraw i jasnego drewna. Niska gorycz i cierpkość tworząca delikatny profil smakowy".

Dla mnie ten peruwiański smakołyk to była przede wszystkim mnogość dojrzałych truskawek i malin podanych z dobrze zmrożonym jogurtem oraz wysokiej jakości kremem z orzechów laskowych. Delikatność całej kompozycji przywodziła też na myśl kleik ryżowy. Wspomnienie degustacji tej beztroskiej, acz konkretnej czekolady, w tak niesamowitych warunkach przyrodniczych i pogodowych (spójrzcie tylko na słońce na zdjęciach!) napawa mnie błogością...

 
Skład: ziarna kakao, nierafinowany cukier trzcinowy, pełne mleko w proszku, tłuszcz kakaowy.
Masa kakaowa min. 50%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 544 kcal.
BTW: 10/43/40.

wtorek, 3 września 2024

Covertina Dark ciemna

 
Niezapomniane chwile. Słoneczny szczyt Magura w Wielkiej Fatrze, z cudownym widokiem, po męczącym podejściu w niemiłosiernym upale, z 37 pauri na zadyszanych ustach. Gościnne, luksusowe siedzisko na trawie; w kojącym cieniu drzew. Ukochany mężczyzna obok. Czekolada Covertina przywieziona z Egiptu od drogich przyjaciół. Choć to niby zwykła deserowa tabliczka z udziałem kakao w proszku, jej wanilinowy smak bez idealnej konsystencji i z dużą dozą prostej słodyczy - był dla mnie tam u góry super satysfakcjonujący. Jestem ogromnie wdzięczna za Możliwość takiego Doświadczania.


Skład: cukier, tłuszcz kakaowy, kakao w proszku, miazga kakaowa, lecytyna sojowa, wanilina.
Wartość energetyczna w 100 g: 544 kcal.
BTW: 3,91/35,98/55,04.

niedziela, 1 września 2024

Beskid Gelato Nero mleczna 55% Honduras z marshmallow, jagodami, malinami i czarnymi porzeczkami

 
 Zamawiając Gelato Bianco w sklepie internetowym Beskid Chocolate nie załapałam się już na zakup Gelato Nero... Nie mniej kochana manufaktura wyszła mi naprzeciw, wysyłając brakującą tabliczkę w formie roboczej, bez oficjalnego opakowania. Bardzo dziękuję! Cieszę się niezmiernie, że udało mi się spróbować całego duetu Funky Fluid.

Po Gelato Nero sięgnęłam parę godzin po wersji białej, na malowniczym szczycie Skalky w Małej Fatrze Luczańskiej.  Choć nazwa może zmylić, jest to czekolada mleczna, o 55% zawartości kakao z Hondurasu. Owoce, które zostały spójnie zmieszane z czekoladową masą to w tym przypadku liofilizowane jagody, maliny i czarne porzeczki. Mamy również wanilię, no i oczywiście sporo pianek marshmallow jako posypka.

W przekroju czekolady widać czerwonawe zabarwienie jasno pokazujące nam, jak duży udział w składzie mają owoce (stanowią łącznie 15% całości!). To była niesamowicie orzeźwiająca i żywa czekolada, choć przez fakt, iż połączenia czerwonych owoców z kakao mam jakoby bardziej otrzaskane - wersja biała wydaje mi się dużo bardziej charakterystyczna ze swoim totalnie niebanalnym wyborem owoców. Marshmallow jak to marschmallow - zdobi, bawi, ma swój wkład do specyfiki kompozycji - bez nich Gelato Nero byłaby daleko bardziej elegancka. Funky Fluid to bardzo udana seria.
 
Skład: ziarna kakao, tłuszcz kakaowy, cukier, mleko w proszku, pianki marshmallow 12% (syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, woda, żelatyna, skrobia kukurydziana, kurkumina, koszenila, błękit patentowy, aromat) jagoda liofilizowana 7%, malina liofilizowana 4%, czarna porzeczka liofilizowana 4%, wanilia 0,2%.
Masa kakaowa min. 55%.
Masa netto: 70 g.

piątek, 30 sierpnia 2024

Beskid Gelato Bianco biała 35% z marshmallow, bananam, liczi, guawą i wanilią

Beskid Chocolate we współpracy z browarem Funky Fluid stworzył duet czekolad Gelato z dodatkiem marshmallow i różnorakich owoców wtopionych w czekoladową masę. Obie Gelato: Bianco i Nero zabrałam ze sobą na szlak w Małej Fatrze Luczańskiej, by najpierw - na szczycie Hnilická Kýćera - sięgnąć po Bianco. To biała czekolada o 35% masła kakaowego, wzbogacona o liofilizowane banany, liczi i guawę, doprawiona wanilią. Z wierzchu posypano ją mnogością kolorowych pianek marshmallow.

O ile same marshmallow nie są dla mnie wybitnie atrakcyjne smakowo (ale tworzą efekt wizualny, który wyróżnia tę serię smakołyków), tak kompozycja owocowa wywarła ogromny wpływ na białą czekoladę. Dobór banana, liczi i guawy, okraszony wanilią - to strzał w dziesiątkę. Na bardzo długo zapamiętam specyficzny smak tej białej czekolady - błoga słodycz pełna intrygującej egzotyki; mleczny koktajl podany w jakimś szalonym zakątku świata. Charakterystyczne cechy użytych owoców ukazują się w pełnej krasie, co w połączeniu z wysokiej jakości białą czekoladą tworzy coś unikatowego.

 
Skład: tłuszcz kakaowy, cukier, mleko w proszku, pianki marshmallow 12% (syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, woda, żelatyna, skrobia kukurydziana, kurkumina, koszenila, błękit patentowy), banan liofilizowany 7%, liczi liofilizowane 4%, guawa liofilizowana 3%, wanilia 0,2%.
Masa kakaowa min. 35%.
Masa netto: 70 g.

środa, 28 sierpnia 2024

Covertina Milk Chocolate with Hazelnuts mleczna z orzechami laskowymi

 
Jeśli czytałeś mojego bloga wiesz, iż od czasu do czasu lubią pojawiać się tam czekolady, których pewnie byś się tam nie spodziewał. Dwie inne tabliczki egipskiej marki Covertina opisywałam już kiedyś, gdy Przyjaciele przywieźli mi je z podroży do Egiptu. W tym roku, po kolejnym takowym wyjeździe, otrzymałam następne - bardzo dziękuję! Nie mam pojęcia, czy w Egipcie istnieje jakakolwiek manufaktura bean-to-bar; Covertina jest po prostu producentem słodyczy. Kakao w proszku stoi tu wyżej w składzie niż masa kakaowa, ale nic to - wszak to upominek, jaki cudnie jest wziąć ze sobą na urlop, by posilić się podczas wysiłku fizycznego i nie przejmować się, że jakieś subtelne nuty smakowe umkną przy olśnieniu widokami itp.

W drodze na najdalszy na południu wybitny szczyt Małej Fatry Luczańskiej - Kľak, zatrzymaliśmy się na szczycie Ostra Skała, by posilić się egipską słodkością w towarzystwie kawy z termosu. Kiedyś już próbowałam mlecznej Covertiny z kruszonymi migdałami wewnątrz tabliczki, teraz miałam do dyspozycji takową z kawałkami orzechów laskowych. To bardzo słodka rzecz, z wyczuwalną waniliną - czekoladowa masa wraz kruszonymi orzechami sprawia też trochę wrażenie nugatowej. Na szlak - super sprawa. No i fajnie jest skosztować nawet takich zwykłych produktów z rejonów globu, w których nigdy się nie było! Opakowania takich tabliczek są dla mnie szczególnymi pamiątkami.
 
 
Skład: cukier, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku, kakao w proszku, miazga kakaowa, orzechy laskowe, lecytyna sojowa, wanilina.
Wartość energetyczna w 100 g: 555 kcal.
BTW: 9,09/37,54/37,54.

niedziela, 25 sierpnia 2024

Cortez ciemna 60% z wiśniami i pistacjami

 
 Marka Cortez z Zabierzowa w województwie małopolskim tworzy swe tabliczki z pastylek czekolady belgijskiej, jako jedna z licznych tego typu firm. Lata temu na moim czekoladowym blogu opisywałam ich podstawową deserową 60% bez dodatków. Wersję z liofilizowanymi wiśniami i pistacjami dostałam od koleżanki jako jeden z elementów urodzinowego prezentu. Cieszyłam się z upominku, który na pewno dobrze sprawdzi się na górskim szlaku - spałaszowałam ją w kojącym cieniu lasów Wielkiej Fatry.

O samej jakości czekolady nie ma sensu się wielce rozpisywać - to nie jest czekolada rzemieślnicza bean to bar, ani też w moich oczach zupełnie nie czekolada premium. Za to ogromną zaletą tej kompozycji są liczne, słodkie, aromatyczne i pyszne liofilizowane wiśnie. Prócz garstki pistacji, bardzo szczelnie okrywają całą taflę i naprawdę dodają całości animuszu.
 
Skład: czekolada 87% (miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, lecytyna sojowa, naturalny aromat waniliowy), wiśnie liofilizowane 8%, pistacje 5%.
Masa kakaowa min. 60%.
Masa netto: 85 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 543 kcal.
BTW: 9,6/37/41.

piątek, 23 sierpnia 2024

Beskid Uganda Semuliki mleczna 50% z wanilią

 
Na niesamowicie rozłożystym szczycie Ploska w Wielkiej Fatrze sięgnęłam po jedną z dawno już kupionych mlecznych tabliczek od Beskid Chocolate - Uganda Semuliki z 50% udziałem lokalnego Forastero Koko z dodatkiem również ugandyjskiej wanilii. Ziarna zostały zakupione od Latitude Trade Co. - tej samej firmy, która w Ugandzie ma swoją fabrykę rzemieślniczych czekolad (bardzo fajna marka).

Ta czekolada jest dosłownie turbomleczna, mięciutka i rozkoszna! Rozpływałam się nad nią wśród tak pięknych widoków i ożywiającego słońca... Wanilia jest wyczuwalna, splata się z kakao, mlekiem i cukrem, tworząc wrażenia aksamitnych  babeczek waniliowo-czekoladowych z mnóstwem jędrnych borówek amerykańskich - a wszystko to popijane dobrym kakao na tłustym mleku. Wspomnienie tej degustacji jest bardzo uszczęśliwiające.

 
 Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy nierafinowany, pełne mleko w proszku, tłuszcz kakaowy, wanilia.
Masa kakaowa min. 50%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 544 kcal.
BTW: 10/43/40.

środa, 21 sierpnia 2024

Zotter White Chocolate and Almonds biała karmelowa z migdałami i erytrytolem


 
Pierwszą czekoladą zjedzoną na urlopie w Wielkiej Fatrze była Zotter Labooko White Chocolate and Almonds, kupiona u Czekolady Zotter Polska jeszcze w zeszłym roku. Sięgnęłam po nią na niesamowicie widokowym szczycie Tlsta. Tak naprawdę dopiero pisząc ten tekst zorientowałam się, że prócz słodzików w postaci surowego cukru trzcinowego i karmelizowanego mleka, użyto też erytrytolu. Nie wiem za bardzo po co?

Wśród wspaniałych okoliczności przyrody, delektowałam się jedwabistą chmurką pełną migdałowych, karmelowych, śmietankowych i waniliowych akcentów. Było super delikatnie i rozkosznie słodko. Migdały są tu mocno rozdrobnione; niezbyt odczuwa się je w strukturze - wszystko jest miękkim rozpływaniem się. Cudowna czekolada dla fanów błogiej słodyczy w wersji białej.

 
Skład: tłuszcz kakaowy, surowy cukier trzcinowy, pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku, migdały 3,5%, erytrytol 3,5%, karmelizowane mleko w proszku (odtłuszczone mleko w proszku, cukier), wanilia, lecytyna sojowa.
Masa netto: 70 g (2x 35 g). 
Wartość energetyczna w 100 g: 581 kcal.
BTW: 8,6/42/45.

środa, 7 sierpnia 2024

U Dziwisza mleczna 50% Sao Tome

 
Skoro niedawno próbowałam osiemdziesiątki Sao Tome z manufaktury U Dziwisza, teraz czas na przetestowanie mlecznej tabliczki z tych samych ziaren, stworzonej również w Kazimierzu Dolnym. Zawiera ich 50% - reszta składu to jedynie mleko w proszku i cukier trzcinowy.

Czekolada ma zapach mocnej kawy z mlekiem. Jak na mleczną, jest dość kwaskowa i goryczkowa. To przede wszystkim jej struktura jest śmietankowa, rozpływająca się. Pierwsze konkretne skojarzenie to... placki ziemniaczane z dużą ilością kwaśnej śmietany. Następnie cappuccino z małą ilością pianki oraz czekoladowe ciasto fasolowe. Kompozycja balansuje na krawędzi - mamy zapowiedź słodyczy, ale trzymana jest ona w ryzach. Ostatecznie dochodzę do iluzji konfitury z aronii i kwaśnych jabłek (smaki znane z wersji ciemnej), podane na kawiorku z masłem. Przyznam, że wersja ciemna jakoś bardziej mnie porwała całokształtem.

 
 
Skład: miazga kakaowa, mleko w proszku, cukier trzcinowy.
Masa kakaowa min. 50%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 556 kcal.
BTW: 8,2/34,3/52,9.

niedziela, 4 sierpnia 2024

Sopocka Manufaktura mleczna 48% Ekwador z truskawkami i bananem

  
Dziś Sopocka Manufaktura zabiera nas do Ekwadoru - by skosztować mlecznej czekolady o 48% zawartości kakao Nacional Arriba z plantacji Camino Verde. Próbowałam już jej w wydaniu z ananasem i suszonymi malinami; tym razem czas na dodatek truskawek i bananów. Jak się spodziewałam, tabliczka ma cudownie egzotyczny zapach - przyprawowy, z dusznością dżungli i gwarem targu w Ameryce Południowej.


W smaku okazuje się uroczo słodka, nadal z tym tropikalnie przyprawowym tchnieniem, ale już delikatniejszym, niż w zapachu. Delektujemy się bananowo-truskawkowym kakao na tłustym mleku z cynamonem, przegryzanym świeżymi goframi. Użyte tu owoce są mięciutkie i pyszne! Z czasem, dzika ziołowość skutecznie przebija się jeszcze przez tę uroczą beztroskę, co jest ogromnie intrygujące w czekoladach od Sopockiej. Kompozycja jest bogata, a przy tym lekka. Kolejne cudeńko.

wtorek, 30 lipca 2024

La Naya Colombia Sierra Nevada ciemna 70%


 
Litewska La Naya swoją ciemną siedemdziesiątkę z kolumbijskich ziaren z regionu Sierra Nevada de Santa Marta nazwała emocją Zenitude, czyli stanem relaksu i pogodnego spokoju. Manufaktura jak zwykle zaszalała z wybujałym opisem, ale przecież właśnie takie jest wybrzeże Kolumbii - łączące w sobie mnóstwo skrajnych ekosystemów, przeogromnie bogate. Plantacje, z których pochodzi zastosowane tu kakao, są nie większe niż 2,5 hektara, a kakaowce rosną tam wraz z wieloma innymi gatunkami roślin. Tabliczkę kupiłam jeszcze w sklepie Sekretów Czekolady.

 
Czekolada pachnie orzechami, a właściwie bardziej ich skorupkami - to dziki, leśny zapach. W ustach rozpuszcza się gęsto, pozostawiając po sobie osiadający film na długo. Pierwsze smakowe skojarzenie tiramisu, kawowa pianka, kawowa śmietanka. Potem powracają orzechy - właśnie w formie ich skorupek, orzechowego pyłku, a także kremu waniliowo-orzechowego. Spójnie podąża to w stronę kawy zbożowej oraz suchej leśnej ściółki. Producent wspomina o grzybach i wiśniach, ale ja nie zauważyłam takich akcentów. Specyficzna kwaśność miesza się z subtelną słodyczą, przenosi gdzieś głęboko do tajemniczego lasu.

 
Skład: ziarna kakao, cukier, tłuszcz kakaowy.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 60 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 555 kcal.
BTW: 7/41/34.

środa, 24 lipca 2024

U Dziwisza ciemna 80% Sao Tome

 
W upalną lipcową niedzielę sięgnęłam do zapasów z Beskidzkiego Festiwalu Czekolady, by wypróbować 80% single origin z manufaktury u Dziwisza w Kazimierzu Dolnym - wykonaną z ziaren pochodzących z Wyspy Świętego Tomasza. 50-gramowa tabliczka zaskakująco pachnie granatem z chili, wróżąc coś oryginalnie pysznego.

Mamy tu aż 80% kakao, więc czekolada jest mocarna w swej strukturze, lepko gęsta. Pierwszym wrażeniem smakowym jest również granat - a dokładniej sok z niego, może wymieszany z sokiem wiśniowym, a na pewno odważnie doprawiony pieprzem. Potem bukiet balansuje się w stronę grejpfruta i kwaskowatego jabłka, by skręcić w bardziej taninową stronę. Z jednej strony jest to goryczka mocnego naparu ziołowego, a z drugiej - wina z aronii oraz jarzębiny. Na myśl przychodzi mi następnie masło skropione cytryną, by dalej serwować coraz więcej limonki. Bardzo zmienna jest ta czekolada, pięknie płynie - a przy tym jest całkiem lekka smakowo jak na tak wysoką zawartość kakao.


Skład: miazga kakaowa, cukier trzcinowy.
Masa kakaowa min. 80%.
Masa netto:  50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 515 kcal.
BTW: 7,4/38/31.


niedziela, 21 lipca 2024

Zotter Haiti ciemna 72%

 
 
Byłam przekonana, że już wcześniej próbowałam jakiejś czekolady od Zottera wykonanej z kakao z Haiti, ale przegląd archiwum mojego bloga wyprowadził mnie z błędu. Jeszcze jesienią zeszłego roku kupiłam Zotter Labooko Haiti 72% Dark Chocolate od Zotter Polska. Ziarna pochodzące z Kooperatywy Pisa, prażono delikatnie metodą fine mist, a konszowano przez 8 godzin. Opakowanie tabliczki, jak to u zotterowskich single-origin bywa, obfituje w kwiecisty opis nut smakowych, ale nie czytałam go przed degustacją, by niczym się nie sugerować.

Czy ciemna 72% czekolada to dobry wybór na upalne lato? Zapewne nie każda, ale nasza Haitanka jest na tę okazję doskonała! Cechuje się chłodnym zapachem sugerującym pyszny wieloowocowy sorbet. Jest bardzo krucha i delikatna, miękka i soczysta - w sposób charakterystyczny dla Zottera. Gęsta, ale też bardzo rześka i uroczo słodka. Przywodzi na myśl dobrze zmrożone lody truskawkowo-miętowe, ponadto same truskawki, dojrzałe brzoskwinie i morele, a wszystko to otulone kremem z orzechów laskowych i nerkowca. Łączy w sobie wrażenie orzeźwiającego koktajlu na bazie wody mineralnej i świeżych ziół oraz przytulną mleczność. Poczułam się czekoladowo rozpieszczona. 


Skład: miazga kakaowa, surowy cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy.
Masa kakaowa min. 72%.
Masa netto: 70 g (2x 35 g).
Wartość energetyczna w 100 g: 584 kcal.
BTW: 8,8/43/34.