niedziela, 30 czerwca 2013

Riiter Sport Schoko-Duo mleczna z białą



Z góry biała, z dołu mleczna czekolada. Bardzo proste połączenie, a przy tym smaczne. Nie ukrywam, bardziej zadowoliłaby mnie fuzja białej z gorzką (zwłaszcza, że bardzo dobrze wspominam ciemną czekoladę od Rittersporta). Ale i tak czy siak - jest miło. Warstwy odchodzą od siebie dość łatwo, więc można konsumować je razem, bądź oddzielnie.

Skład: cukier, tłuszcz kakaowy, pełne mleko w proszku, miazga kakaowa, laktoza, odtłuszczone mleko w proszku, tłuszcz mleczny, lecytyna sojowa, naturalne aromaty.
Masa kakaowa min. 30%.
Masa netto: 100 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 547 kcal.

sobota, 29 czerwca 2013

Bohme deserowa z kremowym nadzieniem z czarnej porzeczki



Kolejna letnia tabliczka niemieckiej firmy Bohme. Zdecydowanie bardziej przypadła mi do gustu, niż wersja rabarbarowa. Takie nadzienia przypominają mi dzieciństwo i na dodatek są świetnym orzeźwieniem w ciepły dzień.

Skład: cukier, miazga kakaowa, woda, tłuszcz kakaowy, syrop glukozowy, tłuszcz roślinny, modyfikowana skrobia ziemniaczana, skoncentrowany sok z czarnej porzeczki, lecytyna słonecznikowa, aromat, kwas cytrynowy.
Masa kakaowa min. 50%.
Masa netto: 100 g

czwartek, 27 czerwca 2013

Das Exquisite gorzka 78%






Gorzka czekolada podczas sesji jest jak eliksir. Ma sprawić, że mój mózg przejdzie na wyższe poziomy percepcji. I niestety, ale tylko jako takowe panaceum potraktowałam tą tabliczkę. Nie skupiałam się na jej smaku jakoś szczególnie. Po prostu... dawka kakao w chwila głębokiego wytężenia umysłu przynosi wyraźną ulgę. Ale, że nie plułam czekoladą na lewo i prawo - stąd wnioskuję, że była ok ;)
Jednakże jedna rzecz nie pasuje mi w składzie... Totalny brak tłuszczu kakaowego, a zamiast niego kakao w proszku? Mam nadzieję, że to jakiś błąd... Hmm, może rzeczywiście powinnam bardziej się skupić przy jedzeniu tej tabliczki...

Skład: miazga kakaowa, cukier, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, lecytyna sojowa.
Masa kakaowa min. 78%.
Masa netto: 100 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 511 kcal


wtorek, 25 czerwca 2013

Ritter Sport Kokos mleczna z kremowym nadzieniem kokosowym


Kolejny Rittersport zaliczony ;). Tym razem nowy smak, który kusił mnie od jakiegoś czasu - przede wszystkim ze względu na kokosowe upodobania mojego Ukochanego. Zresztą, ja również przepadam za kokosowymi słodkościami. Wysokie recenzje tej tabliczki, jakie spotkałam w sieci również zachęcały do degustacji.

Upalny dzień. Zawartość Magicznej Szuflady wymagała krótkiej ochłody w zamrażarce ;). Rittersporty niestety dość szybko poddają się działaniu wysokiej temperatury i topią się, ale aż strach pomyśleć, jaką konsystencję przybrałaby w tych warunkach Milka... Bleh.

Czekolada jest naprawdę smaczna. Klasyczna mleczna od Rittersporta ni to ziębi, ni to grzeje - po prostu jest ok. Nadzienie... Przyjemne, oj przyjemne :). Kokos w swej najdelikatniejszej postaci. Gdyby tabliczka jeszcze chwilkę dłużej poleżała w zamrażarce było by jeszcze przyjemniej. Proste połączenie, którego warto spróbować. Nazwałabym to smaczniejszą wersją Bounty :) (a w czasach, gdy jadłam dużo słodyczy, za Bounty gotowa byłam się pokroić...)

Skład: cukier, tłuszcz roślinny, pełne mleko w proszku 12,5%, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, wiórki kokosowe 5,8%, laktoza, odtłuszczone mleko w proszku, śmietanka w proszku, miazga z orzechów laskowych, lecytyna sojowa, aromaty naturalne.
Masa netto: 100 g..
Wartość energetyczna w 100 g: 584 kcal.

sobota, 22 czerwca 2013

Bohme deserowa z kremowym nadzieniem rabarbarowym


Minął niewyobrażalnie cudowny pierwszy dzień lata. Boska aura sprawia, że z darów słońca chce się czerpać garściami. Dlaczego więc nie skosztować czekolady z nadzieniem rabarbarowym?

Miałam okazję niegdyś spróbować 2 deserowych niemieckich czekolad Bohme - są to słodkości dość charakterystyczne - nietypowy format tabliczki i gruba warstwa owocowego nadzienia. W przypadku nadzienia rabarbarowego, spodziewałam się zdecydowanie większej dawki orzeźwienia. Więcej przyjemnej kwaskowatości. Tymczasem, pomimo pierwszego miłego wrażenia, które przywoływało smak nadziewanych czekoladek z dzieciństwa - na dłuższą metę słodycz ta stawała się przytłaczająca. Przeciętnie. Wczorajszy dzień smakował mi zdecydowanie bardziej, niż ta tabliczka ;).

Skład: cukier, miazga kakaowa, woda, tłuszcz kakaowy, syrop glukozowy, tłuszcz roślinny, modyfikowana skrobia ziemniaczana, skoncentrowany sok rabarbarowy 2,1%, lecytyna sojowa, barwnik: czarny bez, kwas cytrynowy.
Masa kakaowa min. 50%.
Masa netto: 100 g.

środa, 19 czerwca 2013

Heidi SummerVenture Mexico ciemna z guawą, papają i chili


Proszę Państwa. Ogłaszam wszem i wobec, iż Heidi tegoroczną edycją SummerVenture po prostu zmiażdżyła system. Wprawdzie nieopisana tu jeszcze tabliczka Sicilia nie zasmakowała mojemu Ukochanemu (mi owszem :)), co nie zmienia faktu, że... tak oryginalne smaki spotyka się rzadko. Tak wspaniale zrealizowane pomysły to ogromny skarb.

Mexico. Ciemna czekolada z guawą, papają i chili. Tak jak w przypadku Himalaya, znów feeria aromatów już na wstępie. Smak jest wprost rewelacyjny, bogaty. Kunszt deserowej czekolady podkreślony soczystością egzotycznych owoców i pikanterią chili. Bogactwo, w którym została zachowana idealna równowaga.

Tegoroczna seria SummerVenture, oprócz swego większego wyrafinowania, przewyższa ubiegłoroczną również ze względu na korzystniejszą formę zastosowania dodatków. W zeszłym roku kawałki owoców grzęznące między zębami nie pozwoliły w pełni czerpać przyjemności z jedzenia. Tym razem dodatki otrzymały bardzo drobną formę - w pełni skupiamy się na egzotycznych smakach głęboko wkomponowanych w kakaową bazę. Nie obchodzi mnie to, że procentowo w składzie owoce stanowią niewielki ułamek. Skoro taka ilość wystarczyła, aby uzyskać naprawdę spektakularny efekt - nie mam pytań. 

 Tak, będę w nieskończoność biła pokłony, bowiem rzadko udaje mi się natrafić na coś tak wyjątkowo pysznego!

Skład: cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, kawałki guawy 3,5% (sacharoza, guawa 7%), kawałki papai 2,5% (sacharoza, papaja 20%), chili 0,15%, lecytyna sojowa, aromaty: naturalny ekstrakt waniliowy i papaja.
Masa kakaowa min. 50%.
Masa netto: 80 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 556 kcal.




poniedziałek, 17 czerwca 2013

Ritter Sport Rum Trauben Nuss mleczna z rumem, rodzynkami i orzechami laskowymi


Polowania na stoiskach z niemieckimi produktami zakończyły się również kupnem kilku czekolad Rittersport, których od dawna chciałam spróbować. Jedną z nich jest ten klasyk ze stałej oferty - mleczna czekolada z rumem, rodzynkami i orzechami laskowymi. 

Po otwarciu opakowania uderza nas zaskakująco intensywny zapach alkoholu. Nie jest to jednak żadna tania wóda, ale przyjemny aromat ciekawie komponujący się z kakao. Pierwszy kęs i... no, mi osobiście czekolada całkiem całkiem smakowała :). Kawałki orzechów nie były zbyt duże, ale zatopione w masie kakaowej w wystarczającej ilości. To samo z rodzynkami - też było ich w sam raz. Rum? Bardzo ciekawy efekt. Owszem, może nie dla każdego. Ale dla mnie, przez ten dodatek alkoholu - tak klasyczny smak nabiera nowego odcienia. Zresztą, alkohol w słodyczach rzadko kiedy mi przeszkadza. 

Z radością wypróbuję wszystkie brakujące mi do kolekcji czekolady z oferty Rittersport, sama przyjemność :). Lubię te kwadratowe smakołyki - za 3,50 zł aż szkoda sobie odmawiać :). Tak więc w niedalekiej przyszłości - sporo Rittersportów pojawi się na blogu.

Skład: cukier, tłuszcz kakaowy, rodzynki 13%, miazga kakaowa, pełne mleko w proszku, orzechy laskowe 5,8%, laktoza, odtłuszczone mleko w proszku, tłuszcz mleczny, rum jamajski, lecytyna sojowa, aromaty naturalne. 
Masa kakaowa min. 30%.
Masa netto: 100 g.


piątek, 14 czerwca 2013

Storck Werther's Original ciemna z białą karmelową


Czasem przychodzi dzień z natchnieniem na czekoladowe zakupy. Jako, że korzystam z dobrodziejstw wiosny i namiętnie kupuję szparagi oraz truskawki, częste zakupy na rynku połączyłam z kupnem kilku czekolad w przystępnych cenach na straganach z niemieckimi słodyczami.

Nie ukrywam, widok tabliczek pod nazwą Werther's Original nieźle mnie zaskoczył. W dodatku, zbliżały się do terminu ważności, toteż cena 3 złotych za sztukę zachęcała do wypróbowania. Oprócz wersji deserowej dostępne były także mleczna i orzechowa. Zdecydowałam się na deserową - bałam się, iż pozostałe smaki mogą okazać się przesłodzone.

Seria czekolad Werther's Original została wyprodukowana przez firmę Storck i posiada taką samą formę opakowania jak czekolady Merci. Jest to bodaj najlepsze rozwiązanie: podzielenie smakołyku na cztery 25-gramowe tabliczki, każda zapakowana w osobne sreberko, a wszystko razem schowane w poręcznie otwieranym kartoniku. 

Póki nie rozpakowałam czekolady, nie do końca wiedziałam czego spodziewać się po czekoladzie "deserowej z białą karmelową". Co ukazuje się naszym oczom po rozdarciu sreberka? Ciemna czekolada, ozdobiona falistym wzorem z białej czekolady wzbogaconej o syrop karmelizowanego cukru. Zapach? Bardzo zachęcający. Kakaowo-karmelowy. 

Karmel ostatnio mnie kusi. Może udoskonalić, bądź totalnie zniszczyć kompozycję smakową. W tym przypadku, było to bardzo ciekawe rozwiązanie. Pomimo tego, że czekolada nie jest na tyle wyjątkowa, aby urywała tyłek - ten smak ciężko porównać do czegokolwiek innego. Po prostu charakterystyczna, smaczna kompozycja. Warto spróbować.

Skład: cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, śmietanka w proszku 15,9%, pełne mleko w proszku 3,4%, serwatka w proszku, lecytyna sojowa, tłuszcz mleczny, maltodekstryna, odtłuszczone mleko w proszku, odtłuszczone kakao, syrop cukru karmelizowanego, aromat, sól.
Masa kakaowa w ciemnej czekoladzie min. 45%.
Masa kakaowa w białej czekoladzie min. 28%.
Masa netto: 100 g.

wtorek, 11 czerwca 2013

Das Exquisite mleczna z granulatem kawowo-kakaowym


Czasem trzeba zjeść niesmaczną czekoladę, aby móc docenić prawdziwe rarytasy. Nie jestem już taką masochistką, aby próbować nowych propozycji Milki czy Wedla, ale w przypadku tej limitowanej edycji Das Exquisite - bardzo się zawiodłam. Spodziewałam się czegoś zdecydowanie lepszego, natomiast dostałam paskudny słodki ulepek o mydlanym posmaku... A miało być tak pięknie... Nie polecam. Już ta nieszczęsna Crema Catalana wyszła im lepiej.

Skład: cukier, pełnotłuste mleko w proszku 18%, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, granulat kawy i kakao 7% (cukier, kakao, ekstrakt z kawy, naturalny aromat), lecytyna sojowa, aromaty naturalne (waniliowy, espresso).
Masa kakaowa min. 31%.
Masa netto: 100 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 536 kcal.


sobota, 8 czerwca 2013

Lindt A Touch Of Sea Salt ciemna z solą morską


"Słona jest nasza miłość, tak kocha się tylko raz..."

Od dawna chciałam skosztować tej czekolady, jednak będąc na zakupach omijałam ją wybierając zazwyczaj limitowane edycje. Carrefour pewnego razu sprawił mi jednak ogromną niespodziankę i miałam okazję zakupić tą tabliczkę za jedyne 2,50 zł! (a termin ważności długi, opakowanie nieuszkodzone... :)).

Taka charakterna czekolada to idealne zwieńczenie mocnych doznań, połączone z mocną gorzką kawą... ;) Nie musicie się bać tego smakołyku, jeśli gustujecie w ciemnych czekoladach - sól nie jest mocno wyczuwalna. Pyszna ciemna czekolada od Lindta... Taka jaką lubię :)

Skład: cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, tłuszcz mleczny, lecytyna sojowa, sól morska 0,3%, wanilina.
Masa kakaowa min. 47%.
Masa netto: 100 g.
Wartość energetyczna w 100 g.