wtorek, 16 czerwca 2020

Fruition Brown Butter Milk mleczna 43% Dominikana z brązowym masłem i wanilią


 Schodzimy w dół z zawartością kakao, degustując kolejne mleczne czekolady od nowojorskiego Fruition Chocolate Works. Po Maranón Canyon Dark Milk 68% oraz Hudson Bourbon Dark Milk 61% przyszedł czas na tabliczkę wykonaną z 43% zawartością dominikańskiego kakao, wzbogaconą o... brązowe masło. Ubite na Roonybrook Farm masło, zostało następnie mocno i powoli podgrzane, aż do stanu oddzielenia tłuszczu od białek występujących w maśle. W efekcie, masło uzyskało brązową barwę oraz karmelowo-orzechowy aromat. Mleczna czekolada z kakao z Dominikany została uświetniona właśnie takim cudeńkiem, a także doprawiona odrobiną wanilii. Zdobyłam ją oczywiście w sklepie Sekretów Czekolady.


 Jasnej i ciepłej barwy 60-gramowa tabliczka pachniała roztopionym masłem wymieszanym ze skarmelizowanym cukrem oraz cynamonem, takim idealnym do polania np. kopytek. Miała też w sobie odrobinę nut skórzanych i tytoniowych. Połączenie beztroskiej słodyczy z wykwintnością tworzyło porażający duet.


 W ustach Brown Butter Milk jest niebiańska: miękka, głęboka, gładka, słodziutka i naturalnie - maślana. Owa słodycz i maślaność są niebywale karmelowe, karmelowa paloność przeplata się ze skórzanymi akcentami kakao, a w tym wszystkim można zatopić się niczym w aksamitnej pościeli. Myślę, że w znacznej mierze do takiego przyprawowo-tytoniowego przełamania karmelowości przyczyniła się wanilia. Nie mniej jednak, to bardzo delikatne przełamanie. Cała czekolada jest przede wszystkim błogo słodko-tłusta, idealna dla fanów prostej przyjemności, ale stworzonej w najlepszym jakościowo wydaniu.


 Brown Butter Milk spośród próbowanych mlecznych czekolad od Fruition nadaje się najlepiej na zaspokojenie cukrowego głodu. Gdybym miała wybrać swego ulubieńca spośród tego jakże różnorodnego mlecznego tria, bezapelacyjnie sięgnęłabym po Hudson Bourbon Barrel Milk, gdyż burbon dodany do ciemnej mlecznej czekolady mocniej zatrząsł gruntem pod nogami niż słodziutka tabliczka z brązowym masłem.

Skład: cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, ziarna kakao, odtłuszczone mleko w proszku, masło, pełne mleko w proszku, wanilia.
Masa kakaowa min. 43%.
Masa netto: 60 g.

1 komentarz: