niedziela, 27 kwietnia 2025

Sopocka Manufaktura mleczna 48% Uganda


Mleczną 48% z ugandyjskich ziaren Semuliki Amelonado od Sopockiej Manufaktury znam już z wersji z migdałami, solą i karmelem. Tym razem sięgnęłam po wariant bez dodatków. Już po otwarciu opakowania dociera do nozdrzy cudowna ziołowość, którą tak bardzo uwielbiam w czekoladach Sopockiej Manufaktury. To duszna łąka tuż po burzy... Niby swojsko, ale te aromat przenosi też gdzieś bardzo daleko...

Smak to przede wszystkim aksamitny ser twarogowy z ziołami, polany karmelem - taki szał! Można się w tym całkowicie zatopić - jest to nieoczywiste, ale tak bardzo pasujące tutaj. Z czasem wyłaniają się egzotyczne owoce - trudno mi je nazwać. Jest trochę lucumy, trochę cascary i soku z kakaowca, a także orzechy nerkowca podsmażone w orientalnych przyprawach. I miękkość, rozkoszna miękkość. Dziękuję za te doznania!
 
 
Skład: miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku, cukier muscovado, lecytyna słonecznikowa.
Masa kakaowa min. 48%.
Masa netto: 65 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 592,1 kcal.
BTW: 7,2/41,1/41,6.

sobota, 26 kwietnia 2025

Auro Calamansi Cheesecake biała owsiana 34% Filipiny z kalamondyną i korzennymi ciasteczkami


W ofercie sklepczekolada.pl znajduje się szalenie kolorowa seria mlecznych i białych czekolad Auro z dodatkami. Ta filipińska marka dotąd kojarzyła mi się z elegancją, więc taka kolekcja jest ciekawym zaskoczeniem. Dziś przed Wami biała czekolada na mleku owsianym, o 34% zawartości filipińskiego masła kakaowego, w której zatopiono kruszone ciasteczka korzenne i wzbogacono o ekstrakt z kalamondynki (cytrus będący hybrydą mandarynki i kumkwatu).

Tabliczka ślicznie się prezentuje. Kawałki ciasteczek są w niej delikatnie widoczne i są one na tyle kruche oraz miękkie, że dobrze komponują się z dość zwartą strukturą czekolady (jednak mleko owsiane daje inne efekty niż krowie). Całość pachnie i smakuje świeżym drożdżowym ciastem z nutą cytrusową i korzenną. Masło kakaowe wybrzmiewa bardzo subtelnie, a cukier trzcinowy maluje słodycz bardzo miodową. Jest ciepło i przytulnie, z klasą - nie tak wariacko, jak sugerowałoby opakowanie.
 
 
Skład: cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, owies w proszku, ciasteczka korzenne (mąka pszenna, cukier, oleje roślinne, syrop cukru krystalicznego, soda oczyszczona, mąka sojowa, sól, cynamon), ekstrakt z kalamondyny, ekstrakt waniliowy, sól morska.
Masa kakaowa min. 34%.
Masa netto: 60 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 538 kcal.\
BTW: 4/33/58.

poniedziałek, 21 kwietnia 2025

Beskid Brazylia Fazenda Ararauna ciemna 70%

Fazenda Ararauna to brazylijska, ekologiczna plantacja położona w dolinie rzeki Alianca Una w stanie Bahia. Z niej pochodzą ziarna wykorzystane do stworzenia siedemdziesiątki do Beskid Chocolate, która ma charakteryzować się głębokim i intensywnym smakiem jabłka, kawy i pieprzu.

Kawa i pieprz? Być może, ale nie w takiej formie, jaka przychodzi do nas z pierwszym skojarzeniem. To bardziej lekko palona południowoamerykańska kawa, o bardzo owocowym wyrazie. Pieprz? Jakiś kolorowy, delikatny, może nawet doprawiający właśnie taką owocową kawę. Lecz przede wszystkim ta czekolada to koktajl. Tropikalny, na jogurcie - gdzie więcej jest owoców, niż jogurtu. Delikatny ananas miękko komponuje się z guanabaną, papają, guawą. Po degustacji jakiś smaczek lekko drapie w podniebienie przy jednoczesnym poczuciu wypełnienia soczystością.

 
 
Skład: ziarna kakao, nierafinowany cukier trzcinowy.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 505 kcal.
BTW: 10/38/52.

niedziela, 20 kwietnia 2025

Domori Trinitario Venezuela ciemna 70%

 
 
Zamawiając Domori na sklepczekolada.pl wydawało mi się, że już kosztowałam serię Trinitario ze zwierzakami (kiedyś występowały w mniejszej gramaturze), ale... nie mogłam znaleźć ich w archiwum mojego bloga, więc wychodzi na to, że ich nie próbowałam. Dziś więc dla Was, po raz pierwszy - 70% Trinitario Venezuela. Podczas degustacji nadal miałam poczucie, że skądś ją znam, bo podobne akcenty lubiły pojawiać się w innych tabliczkach od włoskiego Domori.
 
 
Pierwsze wrażenia smakowe i zapachowe to nadzienie karmelowo-wiśniowe dobrej praliny, okraszone rumem. Cała kompozycja utrzymana jest właśnie w takim klimacie, nieco ciężkim, ale też soczystym. Ciągnie się wrażenie gęstego trunku alkoholowego, może likieru - przeplatane z odczuciem lekko sfermentowanych owoców - przejrzałych truskawek, obitego jabłka. 70% Trinitario Venezuela jest bardzo klasyczna i znajoma w wyrazie.
 

Skład: miazga kakaowa, cukier trzcinowy.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 567 kcal.
BTW: 8/39/41.

sobota, 19 kwietnia 2025

chocoTales of Warsaw mleczna 47% Filipiny Regalo z palonym masłem, karmelizowanym mlekiem i wędzoną solą Maldon

 
Ledwo co nowość od chocoTales of Warsaw trafiła do moich rąk, a już pojawia się recenzja! To propozycja wydana specjalnie na Wielkanoc, więc nie chciałam odkładać degustacji. To mleczna 47% z filipińskiego kakao Regalo (czyli znana już opcja), ale na cukrze kokosowym i wzbogacona o karmelizowane masło klarowane (aż 13% całości), a na dodatek posypana wędzoną, angielską solą Maldon. To wręcz bardziej deser niż czekolada - Przemek z chocoTales of Warsaw ostrzegał mnie, że tabliczka będzie mieć miękką konsystencję gianduji i warto ją schłodzić przed próbowaniem. Ja nie schłodziłam - jakoś nie byłam w stanie jej tego zrobić.


 
Faktycznie czekolada jest mięciusia i prawie rozpada się w rękach, ale to dla mnie urok właśnie tego wyjątkowego produktu. W ustach układa się prawie jak zastygnięta, dobra czekolada do picia, a jest przy tym ogromnie masywna, gęsta i lepka. Jej smak jest doprawdy obezwładniający - dystyngowany i perwersyjny zarazem, na granicy przesady. Obłędnie maślana, karmelowa, palona, kakaowa, bardzo głęboko mleczna. Jest tak bardzo słodko-słowa, a przy tym mająca w sobie pewną powagę kakao, że dla niektórych to może być za dużo. Natomiast dla mnie - to prawdziwe świętowanie i wiosenny przepych.
 

Skład: miazga kakaowa, cukier kokosowy, pełne mleko w proszku, masło klarowane, tłuszcz kakaowy, lecytyna słonecznikowa, wędzona sól Maldon.
Masa kakaowa min. 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 598 kcal.
BTW: 9/44/40.

sobota, 12 kwietnia 2025

Beskid Dubajskie Jajo mleczna 42% nadziewana pistacjami z białą czekoladą, ciastem kataifi i tahini

 

 
Już za tydzień Wielkanoc, więc Dubajskie Jajo od Beskid Chocolate idealnie pasuje do tego okresu. To odzwierciedlenie zwykłej mlecznej dubajskiej z Beskidu pod postacią czekoladowego jajka nadziewanego dobrze nam już znaną beskidzką pastą pistacjową.

 
Po przepołowieniu jajka można czuć lekki zawód, że nadzienie znajduje się tylko w jednej połówce. Z drugiej strony, wypełnione w całości jajo byłoby dużo cięższe i zapewne trudno by było utrzymać jego formę. Na pewno zaletą jaja jest to, iż łatwiej jest nam skosztować osobno czekolady, a osobno nadzienia. Generalnie smakowo miły powrót do tego, co już rozpoznawalne. To będzie sympatyczny upominek wielkanocny dla każdego łasucha.
 

 Skład: czekolada mleczna (cukier, ziarna kakao, pełne mleko w proszku, tłuszcz kakaowy, lecytyna sojowa), nadzienie pistacjowe 50% (pistacje, biała czekolada [cukier, pełne mleko w proszku, tłuszcz kakaowy 32%, lecytyna sojowa], ciasto kataifi [mąka pszenna, woda, olej słonecznikowy, sól, sorbinian potasowy], tahini [sezam], sól).
Masa kakaowa min. 42%.
Masa netto: 90 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 535 kcal.
BTW: 12/37/47.

niedziela, 6 kwietnia 2025

chocoTales of Warsaw ciemna 73% Filipiny Regalo ze słodem żytnim i kolendrą


Po wspaniałym doświadczeniu z dubajską od chocoTales of Warsaw, czas wrócić do eksplorowania ich bardziej klasycznych tabliczek, o ile w ogóle można mówić o klasyce przy tak wysokim poziomie, który został już doceniony na International Chocolate Awards. Mleczną filipińską już opisywałam, a dziś ciemna również z ziaren Filipiny Regalo (73%%), lecz masło kakaowe zostało infuzowane słodem żytnim i ziarnami kolendry. Kompozycja ta powstała we współpracy z piekarnią rzemieślniczą Świeżo. Jeszcze raz bardzo dziękuję wybitnie uzdolnionemu Przemkowi z chocoTales of Warsaw za prezent w postaci między innymi tej czekolady.

Tabliczka pachnie oczywiście kolendrą, ale ów aromat przeplata się z nutami kwiatowymi i herbacianymi. Róże, lilie, fiołki... Wszystko to w naparze z hmm… białej herbaty? W konsystencji czekolada jest miękka, ale też pełna, dzięki czemu wszechogarniająca. W smaku mocno kolendrowa, a przy tym nadal kwiatowo-herbaciana, co jest w intrygujący sposób delikatne i mocne jednocześnie (kocham kiedy w czekoladzie spaja się właśnie taki dualizm). Czuję się, jakbym odpoczywała na ciepłej, wonnej łące. Z czasem narastają akcenty karmelowo-miodowe przełamane pieprznością, co podkręca charakter całości. Ach, jakże cudownie, że ta manufaktura działa i się rozwija!

 
 
Skład: miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy infuzowany słodem żytnim i ziarnami kolendry, lecytyna słonecznikowa.
Masa kakaowa min. 73%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 580 kcal.
BTW: 7/42/42.

sobota, 5 kwietnia 2025

Sopocka Manufaktura ciemna 70% Nikaragua Ingermann O'Payo

Po dubajskiej z Sopockiej Manufaktury mocno zatęskniłam za specyficznym charakterem ich bardziej klasycznych czekolad, więc z radością napawałam się czystą ciemną czekoladą z ich oferty. Dziś mam dla nas ciemną siedemdziesiątkę z ziaren z plantacji Ingermann O'Payo położonych w Nikaragui. Według Manufaktury, czekolada cechuje się nutami kawowymi i owoców tropikalnych.

Mnie uraczył pikantny zapach, a w smaku intrygujący atak owoców i ziół - właśnie tego oczekiwałam! Sopocka Manufaktura raczy nas interpretacją nikaraguańskiego kakao pełną lekko sfermentowanych jabłek i pomarańczy w pikantnych (orientalnych i korzennych) przyprawach. Od razu czuć, iż jest to Sopocka! Z czasem narasta lepka kwaśność - coraz więcej konfitury porzeczkowej. Dalej pojawia się również cascara - tak, więcej czuję tu miąższu owoców kawy, niż jej ziaren. Degustację wieńczy mokry piernik nadziewany ogromną ilością powideł śliwkowych - sam piernik jest korzenny, ale powidła również i mają w sobie więcej egzotyczności, niż swojskości. Wspaniała czekolada.

 
 
Skład: miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 65 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 559 kcal.
BTW: 6,7/34/55.