piątek, 31 maja 2024

Beskid mleczna 55% Dominikana z mlekiem kokosowym

 
Kokosową wariację Beskid Chocolate na temat mlecznej czekolady wypróbowałam na skalnym zamku Arstein w Szwajcarii Saksońskiej. Składa się ona jedynie z czterech surowców: ziaren kakaowca Dominikana Hispaniola, masła kakaowego, mleka kokosowego w proszku i nierafinowanego cukru trzcinowego - tak, cukier znajduje się na ostatnim miejscu w składzie. Surowców kakaowych mamy łącznie 55%.

To bardzo delikatna i przyjemna czekolada. Kokos nie wychodzi tu na pierwszy plan; jest świetnie zgrany z subtelną słodyczą aksamitnej czekolady. Pojawiają się świeże nuty cytrusowe; bardziej ocieplające niż orzeźwiające. Ta tabliczka niesie ze sobą dużo beztroskiego słońca. Dobra propozycja dla tych, którzy nie lubię, gdy kokos przyćmiewa kakao w kokosowych czekoladach.

 
Skład: ziarna kakao, tłuszcz kakaowy, mleko kokosowe w proszku, nierafinowany cukier trzcinowy.
Masa kakaowa min. 55%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 601 kcal.
BTW: 7/52/35.

środa, 29 maja 2024

Sopocka Manufaktura biała 35% Wenezuela Paria z orzechami nerkowca

 
 
Białe czekolady od Sopockiej Manufaktury stworzone z wenezuelskiego Criollo Paria już nieraz dały czadu, a dziś opisywana degustacja była da mnie wyjątkowo spektakularne. Po pierwsze, miała miejsce przy Grocie Idy w Szwajcarii Saksońskiej, ogromnie magicznym miejscu. Po drugie... ten smak!

Połączenie niesamowitego bogactwa tej białej czekolady z delikatnymi, słodkimi, ale też jakby lekko prażonymi i słonawymi orzechami nerkowca (może to iluzja, ale tak czułam!) to był totalny majstersztyk. To jedna z tych czekolad, podczas której degustacji otwiera się jakiś taka tajemnicza, niby-erotyczna atmosfera, rozbudzająca wszystkie zmysły, wprowadzająca w przygodę. Było ziołowo, było słodko, było jakby pikantnie, bryzowo rześko, no i oczywiście orzechowo - także w wybrzmiewaniu samej czekolady. Jedna z najpyszniejszych kompozycji, jaką zabrałam na majówkę. Ponownie brawa dla Sopockiej Manufaktury. To wręcz niebezpieczne oblicze białej czekolady!


Skład: tłuszcz kakaowy, mleko w proszku, cukier trzcinowy, orzechy nerkowca.
Masa kakaowa min. 35%.
Masa netto: 72 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 608,5%.
BTW: 8,5/45/41,5.

poniedziałek, 27 maja 2024

Leonidas Dark 85% Cocoa ciemna

 
Przedostatnia czekolada Leonidas, spośród otrzymanych od Przyjaciół z ich podroży do Belgii, to ciemna 85%. Jak na tabliczkę nie bean-to-bar o tak wysokiej zawartości kakao, jej skład przestawia się całkiem zacnie: miazga kakaowa, cukier i lecytyna sojowa. Zasiadłam do niej w przecudownym punkcie widokowym nieopodal Kleiner Winterberg w Szwajcarii Saksońskiej.

Mimo wszystko odczuwa się tu, że nie jest to czekolada ze szlachetnych odmian kakao. Jest sucha i mączna, z poważnym, mrocznym wydźwiękiem. Bardzo syci (co nie dziwi, bo jeśli chodzi o składniki odżywcze tłuszczu tutaj co nie miara), a dominującą nutą smakową są przydymione suszone śliwki.

 
Skład: miazga kakaowa, cukier, lecytyna sojowa.
Masa kakaowa min. 85%.
Masa netto: 100 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 571 kcal.
BTW: 11/48/16.

sobota, 25 maja 2024

Beskid biała 40% Ekwador

 
  
Ekwadorska biała czekolada o 40% zawartości masła kakaowego to kolejna, po dominikańskiej, propozycja Beskid Chocolate dotycząca białej czekolady bean-to-bar, do której masło kakaowe wytwarzane jest bezpośrednio w manufakturze w Węgierskiej Górce. Wersją dominikańską byłam totalnie zachwycona (jeszcze raz dziękuję za sprezentowanie mi jej!). Ekwadorskie białe cudo zabrałam ze sobą na majówkę do Szwajcarii Saksońskiej - rozkoszowałam się nim na szczycie o przepięknej nazwie Hohe Liebe.

Tabliczka pachniała mlecznie i truskawkowo. Cudownie gęsto i miękko rozpuszczała się w ustach, rozpościerając śmietankową słodycz (znów skojarzenia z mleczkiem z tubki, ale tym razem właśnie śmietankowym). Wydawała mi się łagodniejsza i prostsza, niż opcja z Dominikany. Soczyste, dojrzałe truskawki wraz ze śmietanką wiodły tu prym, okraszone dosłownie szczyptą iluzji soli i wanilii. Oby jak najwięcej takich uroczych dzieł wśród polskich manufaktur! Bardzo wiosenny deser.


Skład: tłuszcz kakaowy, cukier, mleko w proszku.
Masa kakaowa min. 40%.
Masa netto: 70 g.

czwartek, 23 maja 2024

Domori Dark Milk Short Process 42% mleczna

 
Ileż doskonałych wspomnień mam z włoską marką Domori! Wprawdzie te najwybitniejsze mają już trochę lat, ale zawsze chętnie sięgałam po ichniejsze nowości, które pojawiały się w Sekretach Czekolady. Tym sposobem, już jakiś czas temu zakupiłam jedną z dwóch bardzo prostych Dark Milk - 42% delikatnie prażonego kakao bez wskazanego pochodzenia (niestety), ogromnie minimalistyczne opakowanie (jedna cienka warstwa chroni również cienką tabliczkę) i minimum informacji...

Czekoladę zabrałam na majówkę w Szwajcarii Saksońskiej, skosztowałam jej nieopodal niezwykle widokowego szczytu Schrammsteine. Smakołyk okazał się wybitnie gęsty. Wśród całej swej słodkiej mleczności, odznaczał się wyrazistymi i przytulnymi nutami borówek amerykańskich, jeżyn oraz banana - tworząc tym samym wrażenie świeżego, rozkosznego deseru. Nie było to wielce skomplikowane ani wykwintne, ale godne zapamiętania i nadal ze specyficznym tchnieniem Domori.

 
Skład: cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku, lecytyna sojowa.
Masa kakaowa min. 42%.
Masa netto: 75 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 589 kcal.
BTW: 8/41/46.

wtorek, 21 maja 2024

U Dziwisza mleczna 50% Ekwador A.S.S.

 
Na Beskidzkim Festiwalu Czekolady kupiłam U Dziwisza również parę ich czekolad single-origin - bardzo mnie cieszy, że takowe się pojawiły! Dziś mam dla Was mleczną 50% z ekwadorskiego kakao Arriba Superior Selecto. Przydałyby się nieco bogatsze informacje na temat użytych ziaren - może uda się to w przyszłości!

Czekolada jest przyjemne i prosta. Zanurza w kleistą gęstwinę, z odczuciem dobrze rozmieszanego mleka w proszku, które w połączeniu z żurawinowymi, malinowymi i kwiatowymi nutami kakao - sprawia wrażenie kefiru. Słodycz balansuje ta krawędzi; kompozycja jest raczej kwaskowato-mleczna, oscylująca także wokół jogurtu kokosowego. 

 
Skład: miazga kakaowa, mleko w proszku, cukier trzcinowy.
Masa kakaowa min. 50%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 556 kcal.
BTW: 8,2/34,3/52,9.

niedziela, 19 maja 2024

Siamaya Lemongrass & Perilla ciemna 70% Tajlandia z pachnotką, trawą cytrynową i cytryną.

 
Znów mam okazję podziękować Agnieszce z Beskid Chocolate za doskonały prezent przywieziony z Tajlandii! Przechodzimy już do pełnowymiarowych, 75-gramowych tabliczek z tajskiej manufaktury Siamaya. W czekoladzie Lemongrass & Perilla 70% tajskiego kakao połączono z cukrem trzcinowym, olejkami z cytryny i trawy cytrynowej oraz ziarenkami pachnotki - niezwykle dobroczynnej rośliny, wykazującej szerokie działanie antyalergiczne, kojące, przeciwutleniające.

Bardzo prosto prezentująca się tabliczka przyjemnie pachnie cytryną i ziołami. Widocznie są liczne nasionka pachnotki - leciuteńko chrupią, z początku przypominając w smaku głównie dość neutralne ryż preparowany czy amarantus, z czasem uwalniając więcej akcentów subtelnie orzechowych i korzennych. Nie odznaczają się jakoś mocno. Sama czekolada jest słodka i przede wszystkim zdominowana przez olejki z cytryny i trawy cytrynowej. Ważne: mimo dominowania w kompozycji, nie są one przytłaczające. Są bardzo lekkie i cudnie odświeżające. Nie mniej, nie pozwalają zanurzyć się w walorach rzadkiego na rynku tajskiego kakao, co z chęcią bym uczyniła! To pyszna czekolada i zdaję sobie sprawę, że trudno uczynić taki manewr, by zgodnie z koncepcją producenta wyłuszczyć azjatyckie smaki, jednocześnie pozwalając popisać się mocy kakao.

 
Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy, nasiona pachnotki, tłuszcz kakaowy, olejki: z trawy cytrynowej, z cytryny.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 75 g.

piątek, 17 maja 2024

Pelczar Kolumbia Tumaco ciemna 70%

 
Czas na ostatnią z trzech czekolad single-origin oferowanych przez podkarpacką manufakturę Mirosława Pelczara. W tej ciemnej siedemdziesiątce skorzystano z kolumbijskiego kakao Tumaco - w składzie tabliczki prócz niego znajduje się jedynie nierafinowany cukier trzcinowy.

Czekolada pachnie lekko przestudzoną herbatką owocową. Jest twarda - co niesie ze sobą wrażenie surowości. Rozpościera ze sobą słodycz i nienachalną paloność. Dominującym skojarzeniem okazał się hibiskus i suszone jabłko zanurzone w płynnej czekoladzie, nawet trochę schłodzonej. To rześka i prosta kompozycja.

 
Skład: ziarna kakao, nierafinowany cukier trzcinowy.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 578 kcal.
BTW: 7/50/23.

środa, 15 maja 2024

Ajala Kaffee Doubleshot ciemna 70% Dominikana i Nikaragua z kawą

 
 
Kaffee Doubleshot z czeskiej manufaktury Ajala to połączenie blendu kakao z Dominikany i Nikaragui (70%) z cukrem trzcinowym i kawą - takie cudeńko kupiłam w sklepie Sekretów Czekolady. Choć tabliczka pachnie wręcz perfumowa bardzo mocną, wyraziście paloną kawę - okazuje się wybitnie wyważona. Niesamowicie łączy w sobie delikatność konsystencji, mocarną gęstość, przemiłą słodycz oraz przebogaty splot kawy z kakao - idący od palonych, klasycznych nut w kierunku rześkiej owocowości.

 
Uwielbiam to uczucie, kiedy czekolada jest subtelna i potężna jednocześnie; gdy kryje w sobie niebywałą żywą soczystość. Smakowała mi o wiele bardziej od próbowanej parę dni wcześniej Americano od Beskid Chocolate. Doceniam Ajalę po raz enty.


Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy, kawa.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 45 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 595 kcal.
BTW: 8,9/41,4/46,1.

poniedziałek, 13 maja 2024

Orfeve L'Esterre Noir De Noir ciemna 80% Grenada

 
 
 Wypróbowałam już kilka czekolad z ziaren L'Esterre z Grenady w interpretacji genewskiej manufaktury Orfeve. Wszystkie je kupiłam w sklepie Sekretów Czekolady. Dziś przyszedł czas na 80% z serii Noir De Noir - kakao zostało wyprażone w 112 stopniach Celsjusza przez 56 minut, zaś czekoladę konszowano 68 godzin. To piękne, jak różne doznania potrafi nam dostarczyć ten sam rodzaj ziarna w zależności od ujęcia go w tabliczce.
 
 
Ta pachnie świeżo zmieloną i wilgotną kawą. Na podniebieniu czuć wysoką zawartość kakao poprzez ściągającą tłustość - jakkolwiek dziwnie to nie zabrzmi. Czekolada pozwala rozsmakować się w łagodnie taninowym czerwonym winie, w dobrze dojrzałych orzechach laskowych, dobrze wysuszonych śliwkach i morelach. Dalej pojawia się akcent zielonego banana i niedojrzałych brzoskwiń - podobne nuty były obecne w 70% wariancie Noir De Noir - tutaj są znacznie poważniejsze w wyrazie. Spokojna i przyjemnie głęboka czekolada.


Skład: ziarna kakao, surowy cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, pełny cukier trzcinowy.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 602 kcal.
BTW: 10/47/24.

sobota, 11 maja 2024

Beskid Americano ciemna 65% Meksyk z 10% kawy Meksyk


Jakże wiele skosztowałam już kawowych tabliczek z Beskid Chocolate! Wariant Americano próbowałam niegdyś w wersji z kawą i kakao z Panamy - tym razem, czekolada przenosi nas do Meksyku. Mamy tu 65% ziaren kakaowca Meksyk Soconusco oraz 15% kawy Meksyk Altura SHB EP Hidalgo Typica. Do degustacji przystąpiłam w wielkanocny poniedziałek na Biskupiej Kopie w Górach Opawskich.

Americano okazała się kolejną czekoladą, która mnie przytłoczyła na tym wyjeździe. Z początku bardzo tytoniowa, z czasem łagodniała, ale nie na tyle, by wyswobodzić się z uścisku gęstej smoły. Była poważna, powściągliwa, wulkaniczna, ziołowa w sposób dość surowy. Kawa i kakao pokazały się tu w bardzo ociężałej i mrocznej formie. Dobra opcja dla fanów mocnych wrażeń.

 
Skład: ziarna kakao, nierafinowany cukier trzcinowy, kawa Meksyk Altura SHB EP Hidalgo Typica 15%, tłuszcz kakaowy.
Masa kakaowa min. 65%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 464 kcal.
BTW: 10/34/51.

czwartek, 9 maja 2024

Pacari Guayusa ciemna 60% Ekwador z guayusą

 
Ekwadorskie Pacari w swej kolekcji ciemnych 60% czekolad z dodatkami posiada nie tylko propozycję z yerba mate, ale także z jej bliską kuzynką guayusą. Z guayusy również przyrządza się energetyzujące, zdrowe napary - mało tego, może posiadać znacznie więcej kofeiny niż yerba, a przy tym charakteryzuje się łagodniejszym smakiem. Ponadto harmonizuje i wspiera sprawność umysłową. Pacari serwuje nam połączenie takiego ziółka z czekoladą, czad! Kupiłam ją w nieodżałowanym sklepie Sekretów Czekolady, na którego powrót niecierpliwie czekam!

Smaczki ukryte w Pacari Guayusa były doprawdy niebanalne. Łagodne kakao miesza się z czymś na kształt naparu z pokrzywy, gruszki z cytryną oraz... guanabany. Bardzo specyficzny i wciągający bukiet, który polecam spróbować! 

 
Skład: miazga kakaowa, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, lecytyna słonecznikowa, suszone i zmielone liście guayusy. 
Masa kakaowa min. 60%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 595 kcal.
BTW: 6,2/41/50.

wtorek, 7 maja 2024

Leonidas Milk Chocolate mleczna 31%

 
W wielkanocną niedzielę, nad stawem U Dubu nieopodal czeskiej miejscowości Zulova, uświetniłam swą wędrówkę najzwyklejszą mleczną czekoladą od belgijskiej marki Leonidas, którą z wycieczki do Belgii przywieźli mi przyjaciele. Tak, to najprostsza mleczna czekolada z fabryki: 31% masy kakaowej, lecytyna sojowa, aromat waniliowy. Jednakże życzyłabym sobie, aby chociaż takie czekolady były preferowane u nas w kraju, zamiast ulepkowych nadziewańców na oleju palmowym. Przyjemna mleczność, beztroska słodycz, nienachalne kakao, miękkość. Znów: w tu i teraz nie było mi trzeba niczego ponad to.


Skład: cukier, pełne mleko w proszku, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, lecytyna sojowa, naturalny aromat waniliowy.
Masa kakaowa min. 31%.
Masa netto: 100 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 551 kcal.
BTW: 2/34/52.

niedziela, 5 maja 2024

Zotter Milchschoko + Karamell Orange mleczna 40% z nugatem karmelowym i pomarańczą

 
Mój ulubiony austriacki Zotter wypuścił już wiele wariacji na temat czekolad orzechowych i owocowych. Ostatnia edycja serii Drunter & Druber jest jakoby połączeniem wszystkiego: różnorakich czekolad, owoców i orzechów. Schodząc z Seraka do Ramzovej w Jesonikach, w Wielką Sobotę, zatrzymałam się w miejscu z przepięknym widokiem na zieloną pustkę (czy może raczej zieloną pełnię!) i skosztowałam Milchschoko + Karamell Orange, będącą połączeniem mlecznej czekolady o 40% zawartości kakao z karmelowym nugatem z migdałów i orzechów laskowych oraz liofilizowaną pomarańczą.

Generalnie było przyjemnie, ale bez szału. Trochę za dużo słodko-mdlących smaków na raz - karmel, nugat, mleczna czekolada i pomarańcza dawały wspólnie odrobinę przytłaczający efekt i mało porywający efekt. Zastanawia mnie, czy takie "połączenie wszystkiego" nie czyni już pewnego przesytu. Nie mniej, w terenie po wysiłku fizycznym czekolada naładowała energią.

 
Skład: surowy cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, migdały, pełny cukier trzcinowy, orzechy laskowe, pełne mleko w proszku, miazga kakaowa, liofilizowane pomarańcze 2,5% (koncentrat soku pomarańczowego, miąższ pomarańczy), odtłuszczone mleko w proszku, proszek cytrynowy (koncentrat soku cytrynowego, skrobia kukurydziana, cukier), słodka serwatka w proszku, lecytyna sojowa, jogurt w proszku z odtłuszczonego mleka, wanilia, sól, płatki róż.
Masa kakaowa min. 40% w czekoladzie mlecznej.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 592 kcal.
BTW: 6,2/42/47.

piątek, 3 maja 2024

Beskid Afterparty'23 mleczna 55% Kolumbia z kawą z infuzji piwa Liberty

 
Beskid Chocolate we współpracy z Pinta Barrel Brewing oraz krakowską palarnią kawy Dobra, prócz opisywanej już u mnie ciemnej Afterparty z okazji Pinta Party 2023 stworzyła również analogiczną wersję mleczną. Od ciemnej opcji różni się jedynie zawartością kakao (w obu przypadkach to kolumbijskiego Tumaco) oraz oczywiście udziałem mleka. Do degustacji zasiadłam w Wielką Sobotę w Jesionikach, przy schronisku na Seraku.

Przypomnę, jaką wariację na temat dodatku kawy zastosowano w czekoladach After Party. "10% brazylijskiej arabiki ze szczepów Catual i Varmehlo - ta kawa przed poddaniem prażeniu, była leżakowana w beczkach po burbonie Willett i Haven Hill, by później leżakować jeszcze w piwie Liberty od Pinty (russian imperial stout). Po osuszeniu, kawa trafiła na prażenie do palarni Dobra w Krakowie."

Tak jak ciemna poprzedniczka w niebanalny sposób zaprezentowała oblicze kawy w czekoladzie, tak i tutaj mamy coś kompletnie niecodziennego. Mimo oczywistej słodyczy i mleczności, nie zanurzamy się w typowej caffe latte z mniejszą lub większą kapką czekolady, lecz bardziej napar herbaciano-ziołowy przełamany owsianym mlekiem. W całej kompozycji jest mnóstwo zrównoważonej delikatności. Afterparty to bardzo ciekawa kolekcja na tle innych, licznych kawowych tabliczek od Beskidu.

 
Skład: ziarna kakao, tłuszcz kakaowy, pełne mleko w proszku, nierafinowany cukier trzcinowy, kawa 10%.
Masa kakaowa min. 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 540 kcal.
BTW: 10/43/41.

środa, 1 maja 2024

Sopocka Manufaktura karmelowa 35% Dominikana z jeżynami

 
 
Zmieniamy kraj pochodzenia masła kakaowego w eksploracji asortymentu Sopockiej Manufaktury. Tym razem przenosimy się do Republiki Dominikany i popularnej w branży tamtejszej kooperatywy Öko Caribe. Sopocka Manufaktura połączyła kakaowe masełko z mlekiem w proszku, cukrem muscovado oraz trzcinowym - tworząc tabliczkę karmelową. Posypano ją obficie liofilizowanymi jeżynami.

 
Zapach w pierwszym odruchu kojarzy mi się z... owocowym sosem do mięs. Faktycznie, liofilizowane jeżyny z karmelową i mleczną słodyczą na tłuściutkim tle rodzą ulizuję czegoś soczyście mięsnego. Kompozycja jest bardzo wypełniająca, nieco mdła - zarówno karmelowość, jak i jeżyny nie zachowują się zbyt przebojowo. Może przydałaby mi się tu szczypta soli, hmm... Choć w gruncie rzeczy jest przyjemnie, to jakoś bardziej płasko, niż przy wenezuelskim maśle kakaowym; już nie ma tej nęcącej ziołowości. Oto kolejne podejście do stricte owocowej  Sopockiej, które przypasowało mi tak sobie.


Skład: tłuszcz kakaowy, mleko w proszku, cukier muscovado, cukier trzcinowy, jeżyna liofilizowana.
Masa kakaowa min. 35%.
Masa netto: 69 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 587,3 kcal.
BTW: 9,2/41,5/46,3.