Jakże wiele skosztowałam już kawowych tabliczek z Beskid Chocolate! Wariant Americano próbowałam niegdyś w wersji z kawą i kakao z Panamy - tym razem, czekolada przenosi nas do Meksyku. Mamy tu 65% ziaren kakaowca Meksyk Soconusco oraz 15% kawy Meksyk Altura SHB EP Hidalgo Typica. Do degustacji przystąpiłam w wielkanocny poniedziałek na Biskupiej Kopie w Górach Opawskich.
Americano okazała się kolejną czekoladą, która mnie przytłoczyła na tym wyjeździe. Z początku bardzo tytoniowa, z czasem łagodniała, ale nie na tyle, by wyswobodzić się z uścisku gęstej smoły. Była poważna, powściągliwa, wulkaniczna, ziołowa w sposób dość surowy. Kawa i kakao pokazały się tu w bardzo ociężałej i mrocznej formie. Dobra opcja dla fanów mocnych wrażeń.
Skład: ziarna kakao, nierafinowany cukier trzcinowy, kawa Meksyk Altura SHB EP Hidalgo Typica 15%, tłuszcz kakaowy.
Masa kakaowa min. 65%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 464 kcal.
BTW: 10/34/51.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz