piątek, 11 września 2020

Beskid Drip Coffee Madagaskar Ambanja Bio ciemna 70% z kawą Kenia Nduma 13%


 Jedna z nowszych serii naszej rodzimej manufaktury Beskid z Węgierskiej Górki - Coffee Time - to dla mnie nie lada gratka. Nie są to kawolady w zrozumieniu Pralusa (czyli tabliczki, w których kakao całkowicie zastąpiono przez kawę: tu recenzje ciemnej i mlecznej), ale różnorakie fuzje kakao i kawy z różnych regionów, w różnych proporcjach, spojone cukrem trzcinowym, czasem przełamane mlekiem. Poszczególne propozycje w kolekcji Coffee Time zostały nazwane niczym popularne napoje kawowe.

Kawowe przyjemności z Beskidu zakupiłam w sklepie Sekretów Czekolady, krótko przed tym, gdy manufaktura zwiększyła gramatury swych czekolad do 60 g. Ja dysponowałam jeszcze wersjami 50 g, w starszej szacie graficznej.


 W pierwszej kolejności sięgnęłam po Drip Cofee (czyli kawa filtrowana), będącą ciemną czekoladą o 70% zawartości dobrze znanego mi już z wyrobów Beskidu madagaskarskiego kakao Ambanja Bio (ciemna, mleczna). Jako dodatek kawowy zastosowano 13% udział kenijskich ziaren Nduma, które są opisywane jako wyjątkowo cytrusowe, z nutami wytrawnego wina.

Tabliczka cechowała się przepięknie soczystym, zachęcającym wyglądem. Pachniała kwiatami, buraczaną melasą oraz syropem klonowym otulonym gęstym espresso.


 W ustach okazała się błogo mięciutka, co okazało się wspaniałym kontrastem do mocy, jaką prezentowała w smaku. Dominowały w niej wyraziste kwaski z orzechowym zwieńczeniem. Kwaskowość miała przede wszystkim owocowy wymiar, choć wyczuwaliśmy, że płynęła niemalże po równi z kenijskiej kawy, jak i z madagaskarskiego kakao. Pojawiły się niedojrzałe jeszcze wiśnie, miąższ czerwonych porzeczek oraz ściągający różowy grejpfrut. W oddali dopełniała kompozycji delikatnie palona słodycz, utrzymana w tonacji melasowej i klonowej, z odrobiną prawoślazu oraz karmelizowanych orzechów.

Jeśli pozostałe propozycje Coffee Time będą tak ciekawe, jak Drip Coffee, Beskid bardzo wysoko podniesie się w moim manufakturowym rankingu. Duet czekolady z kawą to zawsze dobry pomysł, ale solidne i pomysłowe wykonanie tym bardziej się chwali! Między taką czekoladą a chociażby niedawno opisywaną Taza Coffee przepaść jest olbrzymia.


Skład: ziarna kakao Madagaskar Ambanja Bio 70%, cukier trzcinowy, kawa Kenia Nduma 13%.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 50 g.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz