czwartek, 3 sierpnia 2023

Millésime Equateur Terroir Balao Region De Guyas 2020 biała 33%


Dzień po skosztowaniu wybornej Direction z Beskid Chocolate sięgnęłam po białą tabliczkę od Millésime - prostszą, bo bez żadnych dodatków (w składzie tylko masło kakaowe, mleko oraz cukier trzcinowy), ale za to z precyzyjnym określeniem pochodzenia tłuszczu kakaowego. Belgijska manufaktura swoją białą czekoladę stworzyła z masła pozyskanego z ekwadorskich ziaren Arriba Nacional, zebranych w 2020 roku z plantacji w okolicach Balao, w regionie Guayas. Tabliczkę kupiłam w sklepie Sekretów Czekolady.

Mając na świeżo porównanie z Beskidem, w Millésime dostrzegamy w tej jasno karmelowej tafli większą proszkowość (choć nadal nie można mówić o czymś skrajnym czy nieprzyjemnym - po prostu jest mniej maślanie i aksamitnie). Jest bardziej słodko i dziecięco - brak tej intrygującego dystyngowania, jakiego doznaliśmy dzień wcześniej. Odczuwamy miłą i odświeżającą owocowość, jaką przyniósł ze sobą Ekwador - dojrzałe truskawki, soczyste maliny i jeżyny, słodziutkie jabłka. To dobrej  jakości pełnia beztroski białej czekolady, w dość klasycznym wydaniu. 


Skład: tłuszcz kakaowy, mleko w proszku, cukier trzcinowy.
Masa kakaowa min. 33%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 539 kcal.
BTW: 6,1/32,45/59.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz