Urokliwość opakowań czekolad od islandzkiej manufaktury Omnom jest przeogromna - grafika zdobiąca Milk + Cookies jest jedną z moich faworytek. Przeuroczo wygląda również sama tabliczka. Na znanej już mlecznej 45% czekoladzie stworzonej z madagaskarskiego kakao, ułożono dwa owsiano-pszenne ciasteczka z migdałami, skórką pomarańczy, imbirem i cynamonem. Ów smakołyk kupiłam w sklepie Sekretów Czekolady, zaś skonsumowałam w drodze ze Zlatego Chluma do przepięknej wioski Rejviz.
Sama czekolada zdawała się być wyjątkowo tłusta, w porównaniu do wcześniej próbowanych mlecznych Omnom. Pachniała niesamowicie mlecznie, przytulnie, z lekkim tchnieniem korzeni. Ciastka są miękkie i zdają się być umoczone w ciepłej herbacie z mlekiem i przyprawami. Są przy tym umiarkowanie słodkie, z wyczuwalnymi nutami owsa i migdałów, co równoważy tą jakoś wyjątkowo mocno narzucającą się maślaność samej czekolady. Doprawdy, Omnom oferuje sporo słodkich propozycji, które zaspokoją głód łasucha. Tak jest szczególnie w tym przypadku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz