piątek, 28 czerwca 2024

Sopocka Manufaktura biała karmelowa 35% Dominikana z pistacjami i solą


Gotowi na następną karmelową rozkosz od Sopockiej Manufaktury? Wędrując z Decina na najstarszy w tym rejonie punkt widokowy o nazwie Belveder, uraczyłam się smakołykiem bardzo podobnym do próbowanego niemal miesiąc wstecz. Wtedy również miałam do czynienia z białą karmelową czekoladą o 35% zawartości dominikańskiego masła kakaowego z ziaren Trinitario Öko-Caribe - wówczas z migdałami i solą. Teraz mamy pistacje i sól.

Trudno mi zdecydować, która wersja jest znakomitsza. Lekko słone pistacje również podbijają cudną karmelowość czekolady - z wyważoną słodyczą, aksamitną tłustością, pieszczącą palonością. Może sama forma pistacji - drobna kruszonka zamiast płatków jak w migdałach - pozwala tym orzechom jeszcze filuterniej wtopić się w czekoladę; dopełnić ją zamaszyściej. Takich białych czekolad potrzebuje świat.

 
Skład: tłuszcz kakaowy, mleko w proszku, cukier muscovado, cukier trzcinowy, pistacje, sól.
Masa kakaowa min. 35%.
Masa netto:  70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 604,4 kcal.
BTW: 9,9/44,5/42,6.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz