Ekskluzywną ekwadorską markę To'ak prezentowałam już na blogu przy okazji recenzji czekoladek wchodzących w skład zestawu Selection Ecuadorian Dark Chocolate (część 1, część 2). Teraz, również za sprawą sklepu Sekretów Czekolady, zakupiłam ich Caramelized Pop Amarath, czyli ciemną czekoladę o 65% zawartości ekwadorskich ziaren Ancient Nacional (z godziwie wynagradzanych, rodzinnych plantacji), wzbogaconą o karmelizowane nasiona amarantusa (również pochodzące od ekwadorskich farmerów - prosto z Andów).
To'ak to zdecydowanie więcej niż czekolada. Nie dość, iż rzeczywiście jest ona przygotowana z troską o zasady i szczegóły, to wraz z zakupem smakołyku otrzymujemy całe mnóstwo historii: od dbałości o naturę i bioróżnorodność, przez sztukę (projekt opakowania), aż po przyjrzenie się zarówno użytemu kakao, jak i amarantusowi. Generalnie kolekcja Alchemy (w której skład wchodzi Caramelized Pop Amaranth) jest dziełem To'ak oraz światowej sławy żywieniowego influencera Charles x Michel - tradycja łączy się z nowoczesnością w najlepszej możliwej formie.
4 osobno pakowane, maleńkie 14-gramowe tabliczki są przepięknie rzeźbione, z subtelnymi przejściami między ostrymi rysami a nietkniętą gładkością; ogółem są niesamowicie delikatne w dotyku. Czujemy się, jakbyśmy trzymali w dłoniach prawdziwe skarby, których misterność łatwo można skrzywdzić, choć przecież kryją w sobie ogromną moc. W przekroju mienią się złociste, karmelowe otoczki otulające białe, prażone ziarenka amarantusa. Całość pachnie karmelizowanym zbożem, słońcem, świeżo mieloną kawą.
Sama czekolada jest cudownie aksamitna i delikatna, co dość mocno kontrastuje z chrupiącymi ziarenkami - choć konsystencje są tak odległe, to jednak wszystko zlewa się smakami. Tworzy jedność na przekór temu, że szlachetność czekolady rozlewającej się w ustach mogłaby grać tu koncert solo. Myślimy o dobrze wypieczonych wafelkach ryżowych, preparowanej kukurydzy, płatkach pszennych zlepionych z amarantusem poprzez polanie ich ciepłym, miodowym karmelem. Pojawia się dopiero co palona kawa ze swoją przyjemną goryczką, słód jęczmienny, prażona orzechowość, karmelizowany popcorn. Choć jak to z To'ak bywa, czekolada sporo kosztowała, warto od czasu do czasu zafundować sobie taką podróż - zaprojektowaną z poświęceniem uwagi każdemu szczegółowi. Na nowo mogę odkrywać bogactwo przepięknego Ekwadoru.
Skład: ciemna czekolada (65% ziarna kakao, 35% cukier trzcinowy), cukier trzcinowy, prażony amarantus, tłuszcz kakaowy, sól morska.
Masa kakaowa min. 65%.
Masa netto: 56 g (4x 14 g).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz