Coffee Break od Svenska Kakao jest mleczną czekoladą o 52% zawartości dominikańskiego kakao Öko Caribe wzbogacona o cynamon oraz rwandyjską kawę z kooperatywy Abakundakawa (co oznacza "My, którzy kochamy kawę"), paloną przez Kafferäven w Gothenburgu. Kupiłam ją w sklepie Sekretów Czekolady i zasiadając do degustacji myślałam, że to będzie po prostu kolejna czekolada z kawą. Dostałam totalnie coś innego.
Tabliczka pachnie świeżo upieczonymi, jeszcze ciepłymi bułeczkami z cynamonem, a także również ciepłym kakao na mleku z miodem. W ustach jest miękka i lepka, bardzo otulająca. Smak otula tym mocniej - kawy nie czuć tak bardzo, jak cynamonu; kawa raczej spójnie komponuje się tu z kakao, tak po prostu. Cynamon gra tu mistrzowskie pierwsze skrzypce - jest intensywny, słodziutki, błogi, aromatyczny, ciepły. Doskonale tu pasuje, doskonale się wyróżnia. Uwielbiam cynamon, więc wprost zakochałam się w Coffee Break. Dla każdego fana cynamonowych wariacji jest to obowiązkowa pozycja do wypróbowania.
Masa kakaowa min. 52%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 569 kcal.
BTW: 8/41/38.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz