sobota, 30 marca 2024

Pelczar Peru Satipo ciemna 70%

 
Manufakturę Mirosława Pelczara z podkarpackiej Korczyny znam sprzed lat, z urozmaiconych tabliczek z dodatkami. Na Beskidzkim Festiwalu Czekolady z radością dostrzegłam, iż ów Mistrz Polski Cukierników poszerzył swoją ofertę o kilka czekolad bean-to-bar, i to takich solidnych: posiadających w składzie jedynie ziarna kakao oraz nierafinowany cukier trzcinowy. Dziś przed Wami pierwsza z nich - siedemdziesiątka Peru Satipo. Napis na opakowaniu głosi: "ziarna pochodzące z ekologicznych lasów tropikalnych Amazonii wyróżnia delikatna kwasowość, nuty kwiatów, owoców i orzechów". Ekologiczne lasy tropikalne - to brzmi jak masło maślane. Może miało być - ekologiczne plantacje pośród lasów tropikalnych? 

 
Czekolada pachnie świeżo, soczystymi truskawkami. Jest twarda i chrupka, a niesie ze sobą wyjątkową rześkość i soczystość - wręcz sprawia wrażenie mokrej. Zaczyna się od koktajlu truskawkowo-śmietankowego, by iść przez sok malinowy, który aż drapie na podniebieniu swymi walorami. Tu zatrzymałam się z refleksją, iż Pelczar zaprezentował nam bardzo klasyczny obraz kakao sumarycznie, by nagle wszystko poszło w stronę czegoś tak bardzo rześkiego, że wręcz musującego niczym cydr - to był super smaczny efekt! Podsumowując, niby nic odkrywczego i spektakularnego się w tej tabliczce nie wydarzyło, ale jednak jej degustacja sprawiła bardzo orzeźwiającą i radosną przyjemność. Ciekawa jestem dalszych eksploracji.

 
Skład: ziarna kakao, nierafinowany cukier trzcinowy.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 549 kcal.
BTW: 14/34/47.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz