czwartek, 20 czerwca 2024

Sopocka Manufaktura mleczna 48% Uganda z migdałami i solą

 
W drodze z Decina na przecudowny Deciński Śnieżnik, postanowiłam rozkoszować się mleczną czekoladą z migdałami i solą od Sopockiej Manufaktury. Na froncie opakowania tego smakołyku wkradł się błąd - stoi tam, iż krajem pochodzenia kakao jest Ekwador, gdzie zaraz obok czytamy o Semuliki, która przecież znajduje się w Ugandzie (na tyle opakowania jest już poprawna informacja o Ugandzie). Delikatne migdałowe płatki zdobią czekoladowy okrąg; ponadto kompozycja jest po całości polana paseczkami karmelowej czekolady.

Czekolada ma wspaniały, ziołowo-karmelowy wyraz. Lekko słona, budzi dziwne skojarzenia z wędzoną... kiełbasą, także przez ziołowość - ale wbrew pozorom nie wprowadza to żadnego dysonansu. Tak urokliwie smakowało się jej pośród wonnego lasu. Pełna niebanalnej słodyczy, egzotyki przeplecionej ze swojskością. Sopockiej Manufakturze znów należą się brawa!

 
Skład: miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku, cukier muscovado, płatki migdałowe sól, lecytyna słonecznikowa.
Masa kakaowa min. 48%.
Masa netto: 72 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 592 kcal.
BTW: 7,7/41,5/40,7.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz