Tydzień po degustacji Ajala Chili postanowiłam sięgnąć po inną tabliczkę z Sekretów Czekolady wzbogaconą o dodatek pikantnych papryczek. Dziś przed Wami chili w interpretacji włoskiego Domori - Peperoncino Short Process, czyli ciemna czekolada o 60% zawartości kakao, z 0,25% dodatkiem chili (zmielonego na pył i równo wmieszanego w czekoladową masę). Niestety, jak w przypadki duetu mlecznych Short Process, też nie znamy pochodzenia ziaren kakao, więc zakładam, że to blend.
Tabliczka pachnie słodkimi truskawkami, zupełnie nie zdradzając papryczkowej zawartości. Okazuje się bardzo słodka (60% kakao to nie dużo), deserowa, niczym gęste i mokre brownie z... maleńką ilością chili. Tak, chili jest tu bardzo subtelne, leciuteńko pieszczące w tle, nienarastające. Myślę, że ten poziom pikantności jest do zaakceptowania przez wszystkich, zaś dla prawdziwych fanów chili będzie tu zdecydowanie zbyt łagodnie. Podczas degustacji miałam też skojarzenie z meksykańskim mole poblano.
Tabliczka pachnie słodkimi truskawkami, zupełnie nie zdradzając papryczkowej zawartości. Okazuje się bardzo słodka (60% kakao to nie dużo), deserowa, niczym gęste i mokre brownie z... maleńką ilością chili. Tak, chili jest tu bardzo subtelne, leciuteńko pieszczące w tle, nienarastające. Myślę, że ten poziom pikantności jest do zaakceptowania przez wszystkich, zaś dla prawdziwych fanów chili będzie tu zdecydowanie zbyt łagodnie. Podczas degustacji miałam też skojarzenie z meksykańskim mole poblano.
Skład: miazga kakaowa, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, chili 0,25%, lecytyna sojowa.
Masa kakaowa min. 60%.
Masa netto: 75 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 566 kcal.
BTW: 7/38/46.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz