niedziela, 21 kwietnia 2024

Pelczar Dominikana Hispaniola ciemna 70%

 
Jesteśmy w połowie degustowania czekolad bean-to-bar stworzonych przez Mirosława Pelczara z podkarpackiej Korczyny, które kupiłam jesienią na Beskidzkim Festiwalu Czekolady. Dziś na tapet bierzemy siedemdziesiątkę z dominikańskich ziaren Hispaniola: w składzie są wyłącznie one oraz nierafinowany cukier trzcinowy. Tabliczka jest twarda, pachnie orzechami i żurawiną.

 
W ustach kładzie się gęsto, esencjonalnie i z ciekawym wrażeniem "musowania", podobnie jak w peruwiańskiej poprzedniczce. Tu dominującą nutą smakową okazuje się żurawina. Jest ona podana na różne sposoby: od kanapek z chleba graham z masłem z orzechów laskowych, przez sok z domieszką różowego grejpfruta, aż po zbite galaretki malinowo-cytrynowe. Również w gruncie rzeczy było dość klasycznie, ale z odpowiednią mocą.

 
Skład: ziarna kakao, nierafinowany cukier trzcinowy.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 578 kcal.
BTW: 8/50/23.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz