Amerykańska manufaktura Goodnow Farms Chocolate we współpracy z fermą krów jersey High Lawn Farms stworzyła niezwykłą czekoladę Brown Butter. 70% dominikańskiego kakao Zorzal (w skład tego prócz ziaren wchodzi też tłoczone na miejscu owych ziaren masło kakaowe) połączono z cukrem trzcinowym oraz brązowym masłem pochodzącym w wyżej wymienionej fermy, wysoko nagradzanym. Tabliczkę kupiłam oczywiście w sklepie Sekretów Czekolady.
W racji upału, musiałam bardzo subtelnie obchodzić się z taflą, która i bez tego zapewne byłaby ogromnie delikatna. Pachnie przypalonym na patelni, skarmelizowanym cukrem - aż sięgając po pierwszy kęs wydaje nam się, iż zaraz zostaniemy storpedowani chrupiącym bądź lejącym się karmelem. Tymczasem dostajemy coś innego.
Czekolada jest ogromnie śmietankowo-maślana, niczym gęsta i świeża śmietana wyjadana łyżką. Jest umiarkowanie słodka, a obłędnie aksamitna. Palone nuty rozlewają się miękko w śmietankowej chmurce, zaś kakao przebrzmiewa w tle mocniejszymi nutami, jak wiśnie czy drewno - co nadaje całości mocniejszego charakteru. Nie działo się tu wiele, ale to, co odczuliśmy i tak samo w sobie było intensywne i bardzo charakterystyczne.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 55 g.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz