środa, 12 lipca 2023

Beskid mleczna 43% Indonezja z miodem i malinami


Ciemna miodowa czekolada od Beskid Chocolate niezbyt przypadła mi do gustu, natomiast spodziewałam się, iż w wersji mlecznej miód jako jedyny słodzik wypadnie o wiele przystępniej. Również tutaj zastosowano indonezyjskie kakao z regionu Jembrana (Bali), którego mamy 43%, toteż generalnie charakterność czekolady winna być wysoka. Tym razem, jako dodatek zastosowano posypkę z liofilizowanych malin. Do degustacji przystąpiliśmy w przepięknych okolicznościach przyrody, pośród porannej kwietniowej ciszy na szczycie Ruprechtický Špičák.

Tak, jest zupełnie inaczej niż w wersji ciemniej. Niby również swoiście lepko i ziemiście, ale teraz kształtuje się to bardziej jako lepkość mokrego ciasta piernikowego, pełnego aromatycznych, acz subtelnych w wyrazie przypraw. Ciepła miodowość podbita jest mlekiem oraz malinami, kreując smak wręcz klasyczny: mleko w miodem, do tego maliny, a w połączeniu z kwaskiem niesionym przez kakao: maliny z miodem w jogurcie. To prostota, ale w nieco innym wydaniu - słodycz niesiona przez miód jest też odrobinę przytłumiona, a mimo tego otulająca.

 
Skład: miód w proszku (maltodekstryna, miód), ziarna kakao, tłuszcz kakaowy, pełne mleko w proszku, liofilizowane maliny 2%, lecytyna sojowa.
Masa kakaowa min. 43%.
Masa netto: 100 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 537 kcal.
BTW: 7/34/49.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz