Czeka mnie wiele kolorowych degustacji związanych z odkrywaniem asortymentu manufaktury U Dziwisza! Tak się cieszę, że na Beskidzkim Festiwalu Czekolady obkupiłam się czekolady z Kazimierza Dolnego, wprost u producenta pasjonata - każda kolejna tabliczka urzeka mnie czymś nowym. Dziś przed Wami kolejna niebanalna propozycja - ciemna mleczna czekolada bez cukru, stworzona w 70% z peruwiańskich ziaren Chuncho, 10% masła kakaowego oraz 30% mleka w proszku. Wyrazista prostota!
Dark Milk oszałamiająco pachnie mlekiem i owocami, aż musimy prędko się wgryźć, by rozpracować, co się kryje za tym bogactwem. Konsystencja czekolady jest wspaniała: gładka i gęsta, bardzo, ale to bardzo mleczna w swym wyraźnie, także w kwestii smaku. Pośród mleczno-śmietankowej dominacji znalazło się miejsce dla smakowitych owoców: mandarynek, słodkich pomarańczy oraz musu truskawkowego. Wszystko to zostało filuternie podlane iluzją rumu i ajerkoniaku. Tak, spod potężnego duetu mleka i owoców wypływa goryczka ziołowo-alkoholowa, trochę przydymiona - efekt całości ma niesamowity urok. Z czasem, nieco brakuje słodyczy płynącej wprost z cukru, ale dzięki owej koncepcji możemy dostrzec zupełnie inne rzeczy w czekoladzie. Brak cukru sprawia, iż tej czekoladzie nie uchodzi nic płazem, nie możemy się ot tak po prostu zapaść w przystępnej słodyczy. Manufaktura U Dziwisza musiała bardzo dobrze przemyśleć wykonanie tej tabliczki, by stanowiła ona tak spójną rzecz. Wyszło super.
Masa kakaowa min. 80%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 515 kcal.
BTW: 7,4/38/31.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz