czwartek, 13 października 2022

Georgia Ramon Bali Jembrana KSS Cooperative Trinitario ciemna 75% Indonezja


Dziś za sprawą sklepu Sekretów Czekolady oraz niemieckiej manufaktury Georgia Ramon przenosimy się na indonezyjską wyspę Bali, gdzie w jej zachodniej części (w prowincji Jembrana) działa kooperatywa Kerta Semaya Samaniya. To właśnie z uprawianego przez jej członków kakao trinitario powstała ciemna tabliczka 75%. Smuci mnie nieco, iż Georgia Ramon zrezygnowała z bardziej szczegółowych opisów plantatorów oraz obróbki ziaren - teraz informacje na opakowaniu są skromne...

Głębokiej barwy tafla pachnie zarówno duszno, jak i soczyście - prostym skojarzeniem przenosząc nas w tropiki. Jest ziemiście, kawowo, egzotycznie.

Wspaniała soczystość i gęstość rozpościera się w ustach, pieszcząc je wielorakimi rodzajami palonego cukru. Mamy owoce w karmelu - truskawki, słodkie mango, miękki ananas. Dalej idziemy w stronę karmelizowanych orzechów laskowych i arachidowych. Następnie serwowana nam zostaje świeżo palona kawa o owocowych nutach, podkreślona odrobiną surowego cukru trzcinowego. Z czasem, pojawia się urocza maślaność, przełamana cynamonem - niczym w rozgrzanym masełku doprawionym na słodko do podania na przykład z knedlami. Uwielbiam wariacje Georgia Ramon w takim żywiołowym stylu! 


Skład: miazga kakaowa, surowy cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy.
Masa kakaowa min. 75%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 542 kcal.
BTW: 13/42/31.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz