wtorek, 21 czerwca 2022

Fossa Duck Shit Dancong mleczna Malezja z herbatą fermentowana w beczkach po winie


Po pikantniejszych doświadczeniach z singapurską manufakturą Fossa, wracamy do doznań herbacianych. Dziś mam dla Was kolejną tabliczkę stworzoną we współpracy z Pekoe&Imp, a zakupioną oczywiście - jak wszystkie moje czekolady Fossa - w sklepie Sekretów Czekolady. Nazwa tego smakołyku może przerazić - Duck Shit Dancong - co to w ogóle ma znaczyć? Otóż Duck Shit (po chińsku Ya Shi Xiang) jest rodzajem herbaty dancong uprawianym w górach Phoenix w prowincji Guangdong. Ponoć nazwa wzięła się od chęci utrzymania w sekrecie przez farmerów wyjątkowo smakowitych walorów tej herbaty właśnie przez nadanie jej nieapetycznego imienia - i tak już zostało. W rzeczywistości herbata ta ma cechować się posmakiem owocu longan, słodu oraz kwiatów.

Do stworzenia mlecznej czekolady z udziałem tej herbaty użyto kakao z Malezji, które - co wyjątkowe - było fermentowane w beczkach po winie.



Odniosłam wrażenie, iż zapach tej czekolady był bardziej neutralny w porównaniu do wcześniej próbowanych herbacianych Fossa. Owszem, herbata odznacza się mocno, ale jest bardziej karmelowo-ziołowa, a także torfowa. Mamy również wrażenie wąchania homogenizowanego serka z toffi.

W  smaku uderza zimna, odstana i solidnie zaparzona herbata, w której taniny ściągają już mocno. Ciekawie ściera się to z gładkością oraz miękkością konsystencji. Jeśli mam herbacianość (wyłączając samą ekspansję tanin) przyrównać do jakiegoś znanego mi smaku, to przychodzi mi namyśl karmelowy rooibos. Czekolada jest przy tym nieco lekowa, winno-torfowa, przewrotnie mleczna i zostawia po sobie strukturalny film, jakbyśmy polizali ogrzaną słońcem skałę.

Każda herbaciana Fossa prezentuje nam zupełnie coś innego, dlatego póki co nie potrafię wybrać swojej faworytki. A to jeszcze nie koniec przygody z tą wyjątkową kolekcją.


Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy, mleko w proszku, liście herbaty.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 543 kcal.
BTW: 7,1/39,2/44,1.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz