sobota, 11 czerwca 2022

Aruntam Peru Piura Albino ciemna 72%


Odkrywanie asortymentu włoskiej manufaktury Aruntam było niezwykle wielobarwną przygodą. W końcu przyszedł czas na ostatnią tabliczkę tej marki, zakupioną w sklepie Sekretów Czekolady. Przenosimy się do Peru - do stworzenia ciemnej czekolady wykorzystano 72% ziaren Piura Albino.

Barwa czekolady jest dość blada - to wrażenie wzmagane jest przez lekki nalot. Czułam świeży zapach morskiej bryzy, wody kokosowej, miodu, wiosennych kwiatów i kosza pełnego różnorakich owoców.


Nut smakowych jest tu mnóstwo, a wszystkie jawią się w jasnych odcieniach. Każdy kęs powoli i z wielką łagodnością rozpuszcza się w ustach, choć nie jest to czekolada niebywale miękka. Mimo to - właśnie przez wzgląd na charakteryzujące ją posmaki - kojarzy mi się z otuleniem zwiewną, jedwabna chustą i spacerowaniem po majowej, słonecznej łące. W zasadzie to ta łąka przepycha się z wydmami. Tak, jak rodzime śliwki, miód i orzechy laskowe, przepychają się z mango, mlekiem kokosowym, papają, syropem z agawy. Różne strefy klimatyczne zderzają się ze sobą, by ostatecznie zgodnie złączyć się w bardzo harmonijnej i przyjemnej czekoladzie. Aruntam zrobiło mi nią naprawdę dobrze.


Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, lecytyna słonecznikowa.
Masa kakaowa min. 72%.
Masa netto: 547 kcal.
BTW: 7,2/39/42,5.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz