piątek, 11 lutego 2022

Aruntam Manabí biała 46% Ekwador z wanilią


Z coraz większą ciekawością wkraczam głębiej w eksplorację włoskiej marki Aruntam. Moje pierwsze doświadczenia rozkręcały się stopniowo z każdą kolejną degustacją, przynosząc co rusz coś bardziej porywającego. W piękne październikowe przedpołudnie, między Biskupią Kopą a Srebrną Kopą w Górach Opawskich, wyjęłam z plecaka coś cudownego - tak, bowiem uważam, że każda biała czekolada o wysokiej zawartości masła kakaowego single-origin zasługuje na miano cudu. Aruntam jest bowiem autorem tabliczki z 46% tłuszczu kakaowego pochodzącego z ekwadorskiej prowincji Manabí, doprawionej wanilią burbońską z Madagaskaru. W asortyment Aruntam zaopatrzyłam się w sklepie Sekretów Czekolady.


Przede wszystkim, czekolada zadziwiała tym, jak mało słodka była - oczywiście mając na względzie, że jest to biała. Zapachem wprowadzała nas w stronę napoju kawowego w proszku, z mocno waniliowym zacięciem. W smaku serwowała czystą rozkosz. Dość tłusta, ale przy tym względnie zwarta i niosącą złudzenie ciepła, dzięki czemu była to naprawdę przystępna masełkowatość. Oto świeży przyrządzony budyń śmietankowy z prawdziwą wanilią, a także mięciutki ryż zapieczony z delikatnymi jabłkami i rozgrzewającym cynamonem. Tabliczka jest pełna, cudnie bogata, z wyczuwalną wysoką jakością od początku do końca... Sprawiła mi bardzo dużo przyjemności.


Skład: tłuszcz kakaowy, pełne mleko, cukier trzcinowy, odtłuszczone mleko, wanilia burbońska z Madagaskaru.
Masa kakaowa min. 46%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 640 kcal.
BTW: 9/52/35,5.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz