poniedziałek, 23 marca 2020

Georgia Ramon Dominikanische Republik Öko Caribe Trinitario ciemna 72% słodzona cukrem daktylowym


Dominikańskie Trinitario Öko Caribe stało się bazą dla licznych czekolad Georgia Ramon z dodatkami. Gdy miałam już wrażenie, że w końcu dane mi będzie wypróbować Öko Caribe w wersji klasycznej bez dodatków okazało się, że klasycznie wcale nie będzie. Ciemna 72% dominikańska tabliczka zakupiona tradycyjnie w sklepie Sekretów Czekolady została bowiem posłodzona cukrem daktylowym. Według producenta, czekolada ma zaserwować nam owocowe nuty czerwonych winogron i śliwek, z akcentami miodu oraz, naturalnie, daktyli.


Czekoladę charakteryzował dość neutralny zapach, który kojarzył się o dziwo przede wszystkim z tłustym twarogiem. W ustach układała się bardzo gęsto. Okazała się zaskakująco pełna i w specyficzny sposób tłusta - coś pomiędzy tłustym zwartym serem, a czekoladą o 100% zawartości kakao. Słodycz w tej czekoladzie była w dużej mierze przyćmiona, przełamana ziemistą gęstą goryczką - niechybnie swój wpływ wywarł tu nietypowy słodzik. Owszem, można było się tu doszukać winogron (czy nawet rodzynek), śliwek, no i oczywiście daktyli, otulonych miodową powłoczką, ale dla mnie gwoździem programu w tej czekoladzie była dziwna serowość oraz pełna nuta przybliżająca ją do czekolady o 100% zawartości kakao. Bogactwa wielkiego w tej czekoladzie nie odnalazłam, lecz owa charakterystyczność sprawi, iż zapamiętam ją na długo.

Z tytułu, że czekoladę skonsumowaliśmy w aucie na parkingu w górach czekając na nie mającą się pojawić poprawę pogody, jej zdjęć mam niewiele i są dość kiepskie. W ramach zadośćuczynienia wrzucam więc parę zimowych fotek z poprzedniego dnia, wykonanych w Górach Orlickich.




Skład: miazga kakaowa, cukier daktylowy, tłuszcz kakaowy.
Masa kakaowa min. 72%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 520 kcal.
BTW: 12/41/26.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz