Fińskie Goodio swoją propozycję z miętą stworzyło z 65% ciemnej czekolady (brak wskazania pochodzenia kakao) słodzonej cukrem kokosowym, dodając do niej rozdrobiony na pył susz z mięty pieprzowej. Mielenie ziaren w kamiennych młynkach sprawia, iż struktura czekolady nie jest jednolita; ma w sobie charakterystyczną, lekką szorstkość. Goodio Mint kupiłam w sklepie Sekretów Czekolady.
W zapachu odczuwałam bardzo delikatne połączenie kakao i mięty. W smaku niestety kompozycja już trąci lekarstwem, idąc w kierunku pudrowanych miętowych pastylek. Choć w tej tabliczce Goodio nie mamy tak lubianych przez manufakturę wiórków kokosowych, odczuwam posmak kokosa (może sam cukier kokosowy daje takie akcenty, może to też kwestia nut płynących z kakao), który w połączeniu z miętą podkręca dziwne apteczne skojarzenia. Nie była to najprzyjemniejsza miętowa czekolada, jaką znam.
Skład: ziarna kakao, cukier kokosowy, tłuszcz kakaowy, suszona mięta pieprzowa.
Masa kakaowa min. 65%.
Masa netto: 48 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 555 kcal.
BTW: 7/43,5/35,4.
czekolada i kokos to dobre połączenie
OdpowiedzUsuń