Frýdlantské cimbuří to jedno z moich ulubionych miejsc w Górach Izerskich. Pragnęłam zasmakować tam czekolady, która idealnie wpasuje się w przepiękną aurę i widoki. Wyjęłam z plecaka moją drugą Definite, zakupioną w sklepie Sekretów Czekolady. Stworzona została w 55% z dominikańskiego kakao trinitario uprawianego na plantacji Las Berenjenas w prowoncji Duarte w północno-centralnej części kraju. Jest ona prowadzona przez rodzinę Valdez od 1963 roku, zaś od 2002 roku posiada certyfikat organiczny. Liczy sobie około 22000 drzew. Ziarna z niej pochodzące fermentują przez 6 dni w drewnianych skrzyniach i suszone są na słońcu od 7 do 10 dni.
Powyższe kakao połączono z mlekiem z orzechów nerkowca oraz cukrem trzcinowym. To baza. W tafli zatopiono kawałki karmelizowanych migdałów oraz doprawioną ją mocą przypraw: imbirem, cynamonem, gałką muszkatołową, kardamonem i goździkami. Taki zestaw zdawał się idealnie wpasowywać w moje gusta.
Rzeczywiście, to było niebo. Czasem wegańskie czekolady "mleczne" cechują się dziwnymi posmakami czy nieprzyjemną konsystencją - tutaj tego nie było. Delikatność i słodycz orzechów nerkowca doskonale skomponowały się ze spokojną głębią kakao i karmelowym cukrem. Ba, idealnie chrupiące migdały w złotej otoczce już w ogóle były esencją karmelowej rozkoszy. Już samo to zestawienie byłoby boskie, ale przecież mamy jeszcze przyprawy! Korzenie, które nadają błogiej kompozycji pazura, ocieplają ją, czynią pełniejszą. Doprawdy, nie potrzeba więcej słów do opisu tej czekolady. Właśnie takie tabliczki mogłabym wcinać na górskich szlakach w nieskończoność. Przyjemne kakao, wartościowe orzechy, pyszne przyprawy - szczęście jest kompletne!
Skład: ziarna kakao, tłuszcz kakaowy, cukier trzcinowy, mleko z orzechów nerkowca, migdały, imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon, goździki.
Masa kakaowa min. 55%.
Masa netto: 60 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 568 kcal.
BTW: 7,4/37,1/54,4.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz