sobota, 21 sierpnia 2021

Naive Finca Concepción El Salvador ciemna 68%


Wydawałoby się, iż spróbowałam już naprawdę wielu czekolad, a tymczasem nie było wśród nich dotychczas ani jednej wykonanej z kakao z Salwadoru! W końcu miało się to zmienić - za sprawą litewskiej manufaktury Naive oraz sklepu Sekretów Czekolady. Jak każda tabliczka z limitowanej kolekcji Nano_Lot Chocolate, Finca Conceptión El Salvador również jest wyjątkowa. Finca Conceptión, leżąca w północnej części salwadorskiego departamentu Usulután, jest bowiem plantacją liczącą jedynie pięć hektarów, produkującą rocznie dwie tony ziaren z hektara. Mieści się na wysokości 1100 metrów nad poziomem morza i od dziewięciu lat jest prowadzona przez Eduarda Zacapę, który posadził tam swe drzewa bazujące na starej, jeszcze dziewiętnastowiecznej genetyce, częściowo pochodzące z Trindadu i Tobago.

Kakaowce Zacapy to genetycznie 70% criollo i 30% forastero; dają do 2% białych ziaren, zaś reszta posiada barwę fioletową bądź liliową. Te wykorzystane do stworzenia naszej czekolady były fermentowane w poziomych skrzyniach i suszone na słońcu przez 20 dni.

Samo Naive poddało ziarna następującej obróbce: prażeniu w 120 stopniach Celsjusza, zmieleniu do tekstury 18 mikrometrów oraz konszowaniu przez 48 godzin. Producent sugeruje, iż w tabliczce odnajdziemy nuty sosu barbeque (!), kremowe, chmielowe oraz owocowe. Tak, kocham Naive również za mnogość informacji, jakimi okrasza większość swoich czekolad!


Co ciekawe, po przełamaniu czekolady jej zewnętrza powłoczka zdaje się być gładziutka, zaś całe wnętrze piaskowo szorstkie. I rzeczywiście, w palcach tabliczka rozpuszcza się łatwo, a w ustach kęs najpierw układa się piaskowo, by magicznie rozpłynąć się do leciutkiego, zwiewnego aksamitu. To konsystencja, która zostanie w mojej pamięci na długo!

Pierwsze skojarzenia smakowe to przede wszystkim nabiał. Najpierw gęsta śmietana, potem miękki twaróg z dużą ilością serwatki, następnie wędzony owczy ser. W dalszej kolejności do gry wchodzą owoce: czerwone pomarańcze, jędrne rodzynki, suszona żurawina. Długo pozostajemy w tym mocnym połączeniu nabiału z owocami. Z czasem dołączyły do nich akcenty chmielowe i kwiatowe, dzięki czemu przenieśliśmy się na łąkę przy bacówce. W zwieńczeniu, coraz intensywniejsza słodycz komasuje się do żurawinowej konfitury podanej z ricottą.

Sosu barbeque tu nie czułam; było za to mnóstwo innych, ciekawych doznań. Naive Finca Concepción El Salvador to czekolada o wielkiej mocy smaku i konsystencji - jej degustacja była olbrzymią przyjemnością.


Skład: miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy.
Masa kakaowa min. 68%.
Masa netto: 57 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 646 kcal.
BTW: 4/40/58.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz