Zabierając się za degustacje tabliczek od L'Atelier Des 5 Volcans najpierw postawiliśmy na propozycje z dodatkami. Za pierwszym razem, w domowych pieleszach sięgnęliśmy po Reserve De Dja & Vanille Fraiche, teraz zaś na beskidzkim szlaku towarzystwa dotrzymała nam Reserve De Dja & Arabica Du Noun. Tak jak poprzedniczka, jest to ciemna czekolada o 66% zawartości kameruńskiego kakao forastero i trinitaro, uprawianego na 150-hektarowej plantacji położonej na pograniczu tropikalnego rezerwatu górnego biegu rzeki Dja. Kakaowce rosną tam na typowej laterytowej glebie czerwonej, pośród bioróżnorodności m.in. bananowców i ananasów. Dodane do kompozycji zmielone ziarna kawy arabika pochodzą zaś z kameruńskiego departamentu Noun. Tabliczka została stworzona przez Francuzkę Lealitię Paravisini z Marsylii, zaś w moje ręce trafiła dzięki sklepowi Sekretów Czekolady.
Tak jak w przypadku waniliowej koleżanki, tak i tu mieliśmy do czynienia z wysokim jak na ciemną czekoladę poziomem słodyczy. Wyraźnie płynął on z bardzo owocowego charakteru kameruńskiego kakao. Znów spotkaliśmy się z prażonymi jabłkami z szarlotki, soczystymi ananasami, dojrzałymi bananami, nutą mieszanki mango, marakui i papai. W tej czekoladzie oczywiście pojawiła się zupełnie nowa nuta - kawa. Jak na czekoladę z dodatkiem kawy jej akcenty były wyjątkowo delikatne. W zasadzie gdyby nie moja wiedza o jej udziale w składzie, kawowe lekko prażone nuty urokliwie przełamujące owocową plejadę przypisałabym po prostu bogactwu kakao. Choć wprawdzie regiony Dja i Noun nie leżą wprost obok siebie, to jednak odnosiłam wrażenie, iż samo wzrastanie kakao i kawy na kameruńskiej ziemi stworzyło je podobnymi sobie. Tak zgrany duet, że wręcz tożsamy. Owocowa kawa i owocowa czekolada. Czekoladowa kawa i kawowa czekolada.
Znów L'Atelier Des 5 Volcans nie wzniosło nas na wyżyny czekoladowych doznań, lecz zafundowało nam lekką, niewymagającą czekoladową przyjemność. Zabranie kawowej tabliczki na szlak było świetnym posunięciem. Zobaczymy, jak kolejne czekolady z tej manufaktury - już bez dodatków - sprawdzą się podczas domowych degustacji.
Skład: miazga kakaowa, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, ziarna kawy.
Masa kakaowa min. 66%.
Masa netto: 80 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 586 kcal.
BTW: 7,6/43,6/36,7
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz