Lindt Excellence Roasted Sesame zakupiłam wraz z Caramel With A Touch Of Sea Salt podczas promocji w Almie. Deserowa czekolada Lindta z dodatkiem karmelizowanych ziaren sezamu to musiał być hit - byłam tego pewna po degustacji nowości z karmelem i solą, oraz dzięki recenzji Czoko. Mojej tabliczce przypadł zaszczyt zjedzenia jej w wyjątkowych okolicznościach. Tak tak, wpisów górskich ciąg dalszy ;).
Przepięknego jesiennego dnia, zbliżając się do beskidzkiego schroniska - postanowiliśmy zboczyć odrobinkę ze szlaku i celebrować picie kawy z termosu z dala od innych turystów. Stara drewniana chatynka, przepięknie położona - opuszczona nie wiadomo kiedy i przez kogo. Przed nią - solidna drewniana ławeczka. Doprawdy, jesteśmy mistrzami w organizowaniu sobie terenowych kawiarni :).
Po rozdarciu sreberka doznałam niemałego zaskoczenia. Typowa dla Lindt Excellence cienka tabliczka o dużych kostkach była bardzo bogato upstrzona ziarenkami sezamu. Nie spodziewałam się, że zostaniemy aż tak odbarowani tymi zdrowymi nasionkami. Czekolada pachnie potwornie apetycznie. Raz, że mamy tu typowy kuszący aromat deserowej czekolady Lindta (mmm... to kakao, delikatne i wyraźne jednocześnie). Dwa - sezam! Oj tak, to intensywny aromat dobrej jakości sezamków. Jeśli nie macie nic przeciwko sezamkom - zakochacie się w tej czekoladzie, bez dwóch zdań!
Smak to dobrze znany ciemny Lindt, z bardzo bezpieczną zawartością masy kakaowej. Mamy jej 47%, a więc jest to czekolada bezpieczna nawet dla osobników nietolerujących gorzkiej czekolady (nigdy tego nie zrozumiem, ale ok, o gustach się nie dyskutuje ;)). Słodka tylko tyle, ile trzeba. Kakao jest, oj jest - charakterne, lekko złagodzone maślaną nutą. Idealnie przystępna czekolada...
...która na dodatek genialnie zgrywa się z karmelizowanymi ziarnami sezamu. Tak jak w sezamkach, nasiona zostały otoczone cukrową powłoczką - ale bez zbędnej przesady. Ot tyle, by uwydatnić ich chrupkość i naturalny smak, a do tego dodać odrobinę specyficznego posmaku prażonych ziaren. Jest ich tak dużo, dużo, dużo! Dzięki temu czekolada jest naprawdę odżywcza i sycąca - a do tego tak smaczna, że kostka ucieka za kostką.
Od zawsze jestem fanką czekolad z orzechami. Jak widać, sezam sprawdza się tu również doskonale. Po lichym przedsmaku sezamu w czekoladzie, jaki zafundowała nam Heidi - od Lindta dostajemy coś naprawdę solidnego (ajajaj, na pewno kiedyś zamówię sezamową czekoladę z Manufaktury Czekolady. I sezamowy nugat od Zottera!). Niech Niemcy dalej sprzedają u siebie Lindt Excellence Stracciatella - cieszmy się, że to Roasted Sesame możemy kupić w Polsce! Bardzo dobra czekolada, polecam z całego serca.
Skład: cukier, miazga kakaowa, karmelizowane nasiona sezamu 15% (sezam, cukier), tłuszcz kakaowy, bezwodny tłuszcz mleczny, lecytyna sojowa, wanilia.
Masa kakaowa min. 47%.
Masa netto: 100 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 534 kcal.
BTW: 7/33/48