Dzięki sklepowi Sekretów Czekolady mam okazję ruszyć w dalszą eksplorację wyrobów manufaktury Antidote, bazującej w 100% na ekwadorskim kakao Arriba Nacional. Ziarna te, poddane powolnemu prażeniu, w dziś opisywanej tabliczce znalazły swe miejsce w 77% - ich moc postanowiono podkreślić pieprzem kajeńskim i przełamać dodatkiem chipsów bananowych. Oto właśnie Hestia - bo tak nazwano ową czekoladę - opiekunka ogniska domowego. Nazwa ta wydaje się idealnie pasować do stworzonej kompozycji.
Po rozlokowaniu dodatków na powierzchni tabliczki można było przypuszczać, iż będą one stanowić zgrabne urozmaicenie i nie zdołają przyćmić tego, co reprezentuje sobą samo ekwadorskie kakao. Czekolada pachniała generalnie rzecz ujmując wypiekami - mocno czekoladowym brownie, ale także pizzą z nieco wiercącym w nosie pieprzem.
W ustach wypiekowe skojarzenie bardzo się skrystalizowało - do świeżo wypieczonego, niemal przypalonego ciemnego chleba ciężkiego i mokrego. Otaczała go niezwykle przyjemna pikantność kajeńskiego pieprzu, który w zestawieniu z tak gęstą, masywną, a przy tym nadal pełną energetyzującej świeżości ciemną czekoladą - wypadał tym świetniej, a przyznam, iż nieco obawiałam się jego obecności. W efekcie jednak otrzymaliśmy niebanalne śniadanie - coś na kształt chleba pumpernikiel podanego z truskawkową konfiturą uwodzicielsko przełamaną pieprzem. Do tego mocna kawa - podwójne espresso oblepiające podniebienie.
Dopełnieniem całości były bardziej miękkie niż chrupiące drobinki chipsów bananowych, o subtelnym i naturalnym smaku. Uwielbiam chipsy bananowe i mogłaby pochłaniać je w niebotycznych ilościach, z tego tytułu chętnie widziałabym ich tu więcej... Przyznam jednak, iż smak zdołał się odznaczyć miłym akcentem, budząc skojarzenia z chlebkiem bananowym - na dopełnienie tego ekstrawaganckiego śniadania. Nie pozostaje mi więc nic innego, poza oceną Hestii jako oryginalną, pyszną, zrównoważoną i ciekawą kompozycją. To mocny powrót do mojej przygody z Antidote.
Skład: ziarna kakao, pełny cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, suszone banany, pieprz kajeński, lecytyna słonecznikowa.
Masa kakaowa min. 77%.
Masa netto: 65 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 756 kcal.
BTW: 9/46/43.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz