sobota, 22 lutego 2020

Kuná Cardamom-Salt ciemna 71% Ekwador z kardamonem i solą


 Ekwadorskie ziarna Nacional uprawiane na plantacjach Chakra w okolicy Rezerwatu Biosfery Sumaco poznałam już w czystej ciemnej czekoladzie Kuná Napo Amazonas 71%. Tym razem, również dzięki sklepowi Sekretów Czekolady, miałam okazję wypróbować analogicznej czekolady od ekwadorskiej Kuny, lecz wzbogaconej o sól z meksykańskiego wybrzeża oraz aromatyczny kardamon.

Maleńka 30-gramowa tabliczka urzekała - jak to u Kuny - zgrabnością i wzorzystością kostek. Od spodu, czekolada posypana została kryształkami soli i kardamonowym proszkiem. Pachniała przede wszystkim bardzo kardamonowo, z sugestią aronii i kawy.


 Przyjemnie gładko rozpuszczająca się w ustach czekolada, którą w czystej postaci Napo Amazonas wspominałam jako ekscytujący flirt pinacolady z lukrecją - tym razem od razu uderzyła nas mocną słonością odznaczającą się na języku, a do tego kardamonem tak wyrazistym, że aż lekowym. Połowę czasu degustacji zajmowało nam otrząśnięcie się z tego szoku - sypki kardamon przepychający się z świdrującymi na podniebieniu płatkami soli, począł stwarzać wrażenia anyżowe i kminkowe. Sól odzywała się raz po raz piorunującą kanonadą, nierównomiernie pokrywając powierzchnię tabliczki - już sama nie wiedziałam, czy wolałabym ją czuć równo, czy też odbierać ją co jakiś czas z całym jej namolnie uwodzicielskim impetem.


 W drugiej połowie degustacji - zdążyliśmy się już do tej całej intensywności przypraw przyzwyczaić. Ułożyła się już grzeczniej na czekoladowej bazie. Uroki kakao próbowały dojść do głowy - przyjemną słodyczą bakalii, lekka palonością kawy, aksamitem śmietanki. Nie dało jednak rady zidentyfikować aż tak dynamicznych nut, jakie pojawiły się w czystej Napo Amazonas - przyprawy i tak wywarły przeogromny wpływ na kompozycję.


 Kardamonowo-słona Kuná na pewno okazała się o wiele bardziej żywiołowa niż dominikańska Georgia Ramon Kardamom 70%, co zawdzięcza na pewno dodatkowi soli, ale zapewne również charakterystyce samego ekwadorskiego kakao. A Ekwador to esencjonalne, buzujące życie.

Skład: miazga kakaowa, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, kardamon, sól.
Masa kakaowa min. 71%.
Masa netto: 30 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 600 kcal.
BTW: 8/44/44.

3 komentarze:

  1. Nie wiem czy dobrze, że tak dużo sypnęli dodatków, czasem mniej znaczy więcej. Jednak jest kardamon, więc chyba kupie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi kardamon ostatnio trochę zbrzydł. Za to mam fazę na imbir.

      Usuń
    2. Z imbirem u nas nie ma problemu, można kupować na kilogramy, a z kardamonem jest trudniej, może dlatego bardziej mnie interesuje.

      Usuń