poniedziałek, 17 czerwca 2019

Georgia Ramon Kaffee & Kakao-Nibs ciemna mleczna Dominikana 55% z kawą i nibsami kakaowymi


Przed Wami ostatnia już kawowa tabliczka, jaką zabrałam ze sobą w Beskid Niski. Kawowe eksperymenty od Georgia Ramon, Pralus i Krakakoa są tak różne, że nie sposób wprost porównywać je ze sobą - każda niesie coś innego, cennego dla fanów kawy. Tym razem, Georgia Ramon - po niebywale esencjonalnej Espresso - raczy nas czymś łagodniejszym, lecz z chrupiącymi dodatkami. Kaffee & Kakao-Nibs to mleczna czekolada o wysokiej, bo 55% zawartości dominikańskiego kakao. Podobnie jak Espresso, czekolada konszowana była z udziałem kawowej esencji, lecz tym razem pochodzącej z Etiopii, a dokładniej były to ziarna arabiki Bench Maji, prażone w wiedeńskiej Caffe a Casa. Czekoladę, tak jak pozostałe Georgia Ramon, kupiłam w sklepie Sekretów Czekolady.

 Kaffee & Kakao-Nibs pachniała urokliwie mocną kawą o wyraźnie drewnianych akcentach. Miała w sobie tylko sugestię mleka, bardziej odurzała zapowiedzią kakaowej słodyczy pełnej naturalnej owocowości i orzechowości. Niestety, nawet gdy nie zabieram tabliczek Georgia Ramon na szlak, bardzo rzadko udaje mi się po rozpakowaniu nie zastać ich połamanych, toteż od razu dostrzegłam umieszczone wewnątrz tafli (w umiarkowanej ilości) kawałeczki kakaowych nibsów.


Zgodnie z zapowiedzią w sferze zapachu, mleczność tej czekolady była łagodzącym tłem. Podczas degustacji zapominałam, że ta tabliczka w ogóle zawiera w sobie mleko. Raczej był to koktajl czekoladowo-kawowy, jedynie zwieńczony kapką tłustego mleka. Powolnie, lecz gładko rozpuszczająca się w ustach czekolada, przynosiła wrażenia podobne do Espresso, ale o parę słusznych tonów jaśniejsze, spokojniejsze, mniej wytrawne. Duet kawy i kakao był tu bardziej owocowy, dążący w stronę słodkich i dojrzałych owoców, jak choćby truskawki. Drewno było zaś wilgotne, a przy tym przyjemnie ogrzane promieniami słońca. Drobne nibsy kakaowe charakteryzowały się soczystością i niezawadzającą w niczym chrupkością. Doskonale pasowały do kawowej czekolady, nie odstając od niej, stając się jej zwieńczeniem. Nibsy w tego typu formie i konsystencji zawsze sprawiają mi przyjemność.

 Choć zdecydowanie dłużej będę pamiętać Espresso, to Kaffee & Kakao-Nibs polecam szczególnie tym osobom, które moc Espresso może przeciążyć. Wersja z nibsami jest łagodniejsza, ale nadal posiada odpowiedni charakter.

Skład: tłuszcz kakaowy, pełne mleko w proszku, surowy cukier trzcinowy, miazga kakaowa, nibsy kakaowe 10%, ziarna kawy Bench Maji 6,3%.
Masa kakaowa min. 55%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 10/48/29

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz