poniedziałek, 12 listopada 2018

Mascarin ciemna 64% nadziewana kremem tamaryndowym i chili


 Podczas jednego z bardzo długich jesiennych spacerów postanowiliśmy posilić się kolejną z nadziewanych czekolad Mascarin, którą zakupiliśmy podczas naszego pobytu na wyspie Reunion. Mascarin jest marką produkującą słodkości właśnie na tej wyspie. Niestety nie jestem dokładnie poinformowana, czy w wyrobie czekolad korzystają jedynie z lokalnego kakao. Nie mniej jednak, zakup dziś opisywanej tabliczki zmotywowany był głównie ciekawością nadzienia wykonanego z owoców tamaryndowca. Tamaryndowce bardzo obficie porastają reuniońską ziemię. Ciemna czekolada o 64% zawartości kakao została użyta również w propozycji z tej samej kolekcji, zawierającej nadzienie ananasowe. Oba nadziewańce zwróciły moją uwagę także zawartością chili, które uwielbiam w czekoladach.


 Tak jak w ananasowej poprzedniczce, również tutaj nadzienie było półpłynne i kleiste. Sama czekolada szału nie czyniła i przypominała zwykłą bombonierkową ciemną czekoladę (choć na szczęście bez udziału odtłuszczonego kakao proszku - pod tym względem Mascarin trzyma klasę). Owoce tamaryndowca miałam okazję jeść dotychczas bodajże tylko w Ekwadorze, jako główny składnik sosu do ryby. Sos ów charakteryzował się nietypowym, słodko-pikantnym smakiem, nieco ziemistym przy tym. I taki styl miał u Mascarin tamarynd, choć słodycz była w oczywisty sposób wzmocniona cukrem, zaś pikantność - dodatkiem chili. Tu należą się podziękowania w stronę Mascarin, że tym razem pokusił się o dodanie prawdziwego chili, zamiast posługiwanie się tylko aromatem. Trudno mi stwierdzić, która z nadziewańców z chili tej marki smakowała mi bardziej - bo obie były raczej średnie, ale takie drobnostki w składzie liczą się dla mnie choćby dla samej idei.


Skład: ciemna czekolada (miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, lecytyna sojowa, naturalny aromat waniliowy), nadzienie (pulpa z tamaryndów 14%, cukier, syrop glukozowy, tłuszcz kakaowy, skrobia ziemniaczana, lecytyna sojowa, aromaty, sorbinian potasu, naturalny aromat chili, sól, suszone chili 0,006%.
Masa kakaowa min. 64%.
Masa netto: 150 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 462 kcal.
BTW: 5,42/29/50.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz