sobota, 10 listopada 2018

Zotter Hazelnut Nougat Brittle ciemna 70% nadziewana nugatem z orzechów laskowych


 Kolejny nowy nadziewaniec od Zottera, jakim delektowaliśmy się w czeskich Górach Stołowych, to prawdziwa orzechowa inwazja. Hazelnut Nougat Brittle, zakupiony oczywiście na biokredens.pl, cechuje się bardzo prostym składem jak na Handscooped. Jak wiele nowych nadziewańców, jest to czekolada wegańska, jednakże w tym przypadku jakoś zupełnie mnie to nie mierziło. Skład zapowiadał, że będzie po prostu bardzo orzechowo: cukier, kakao, orzechy laskowe i trochę przypraw. Istotnym faktem wpływającym na urozmaicenie kompozycji była niejednolitość nadzienia. Owszem, mamy orzechowy nugat, ale w nim zatopiona jest jeszcze chrupiąca orzechowa kruszonka. Wszystko zaś zostało oblane ciemną czekoladą o 70% zawartości kakao.


 Choć samą czekoladę obleciał już delikatny osad, jej wnętrze przedstawiało się bardzo apetycznie. Żywo brązowy, miąższysty nugat poprzetykany był kawałkami orzechów laskowych. Całość pachniała obłędnie orzechowo - bezapelacyjnie można było zidentyfikować orzechy laskowe. Czekolada również wzmagała to odczucie, niosąc ze sobą rześkie leśne aromaty.

Pomimo tak prostego składu czekolada nie była monotonna. Nie była też zbyt sucha, zbyt tłusta czy zbyt mdła. Wszystko pasowało mi w jej przemyślanej prostocie. Kuwertura stanowiła z nadzieniem spójną całość. Nugat był intensywnie orzechowy i brak mleka zrobił mu naprawdę dobrze. To był las do potęgi entej. Dość liczne, ale nieprzesadzone kawałeczki chrupkich orzechów okazały się świetnym urozmaiceniem i dodatkowym wzmocnieniem orzechowych akcentów. Wanilia i cynamon lekko muskały całość, nie przytłaczały - choć Zotter przecież lubi porządnie sypnąć przyprawami.

Ta czekolada mocno rozbudziła mój apetyt na Walnut Nougat, który jawił mi się jako jeden z potencjalnych ideałów wśród Handscooped - przez wzgląd na to, jak uwielbiam orzechy włoskie (zdecydowanie bardziej, niż laskowe). O tym, jak wypadło porównanie tych dwóch orzechowych nadziewańców dowiecie się jednak dopiero za jakiś czas.


Skład: surowy cukier trzcinowy, miazga kakaowa, orzechy laskowe, tłuszcz kakaowy, olej z orzechów laskowych, lecytyna sojowa, pełny cukier trzcinowy, sól, wanilia, cynamon.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 571 kcal.
BTW: 7,2/41/44.

1 komentarz: