poniedziałek, 26 listopada 2018

Zotter Nougat Layers ciemna 70% nadziewana nugatami z pestek dyni, z orzechów laskowych i włoskich


Pełnia kolorowej jesieni, głogowa alejka gdzieś w Sudetach. Chwila odpoczynku od marszu, czas przysiąść na konarze drzewa, wyciągnąć termos z kawą i czekoladę. Czekoladę, idealnie pasującą do jesiennej aury. Wybitnie nugatowa Nougat Layers z kolekcji Zotter Handscooped, zakupiona na biokredens.pl, idealnie wpisała się w klimat.

Nougat Layers to ciemna czekolada o 70% zawartości kakao nadziewana trzema nugatami: z orzechów laskowych, z pestek dyni i z orzechów włoskich. W przekroju wyraźnie odznaczają się trzy warstwy nadzienia: nugat z orzechów laskowych jest najciemniejszy, nugat w orzechów włoskich blady (podobnie jak w Walnut Nougat), zaś nugat z pestek dyni - tak zielony, że aż budzi to podejrzenia. Tabliczka nie zawiera żadnych produktów mlecznych - jest wegańska, jak sporo nadziewanych nowości od Zottera.



Czekolada pachniała obłędnie orzechowo, bardzo bogato, leśnie, jesiennie. Idealnie pasowała do otoczenia, w którym się znajdowaliśmy, co tylko wzmacniało nasze doznania. Aromat budził również skojarzenia do waniliowej chałwy.

Wszystkie nugaty oraz czekolady zlewały się niejako w jedno, tworząc kompozycję, której wcale nie chciałam rozbierać na czynniki pierwsze (przypominając sobie przy tym o nieudanej Walnut Nougat). Tłusta w sposób orzechowo-maślany i na szczęście przyjemny, niosła ze sobą prawdziwe zróżnicowanie orzechowych akcentów - na tyle wyraziste, iż wegańskość mi nie przeszkadzała.

Trudno stwierdzić, który nugat szczególnie się wyróżniał. One wszystkie uzupełniały się, tworząc kompletny smak - wraz z idealnie odnajdującą się tam ciemną czekoladą. Wyraziste okazały się również przyprawy, w wytrawny sposób podkreślające orzechowy urok. To bardzo spokojna czekolada, a jednocześnie bardzo esencjonalna... Dla fanów orzechów - absolutny must have, choć nie powoduje wystrzału fajerwerków.



 Skład: surowy cukier trzcinowy, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, pestki dyni, orzechy laskowe, orzechy włoskie, olej słonecznikowy, proszek sojowy (soja, maltodekstryna, syrop kukurydziany), napój ryżowy w proszku (ryż, olej słonecznikowy, sól), olej z orzechów laskowych, lecytyna sojowa, pełny cukier trzcinowy, sól, wanilia, cynamon, lecytyna słonecznikowa, anyż.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 587 kcal.
BTW: 8/42/42

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz