wtorek, 6 listopada 2018

Zotter Coconut + Marzipan ciemna 70% nadziewana kokosowym nugatem i marcepanem


Wśród nadziewanych nowości od Zottera sporo jest propozycji typowo wegańskich. Gros z nich bazuje na orzechach, przez co stały się dla mnie szczególnie atrakcyjne. Jedną z takich całkiem miło zapowiadających się czekolad, którą zakupiłam przez biokredens.pl, była Coconut + Marzipan. Wzięliśmy ją ze sobą na szlak, eksplorując czeskie Góry Stołowe. Kokos i marcepan, polane ciemną czekoladą? To brzmi niczym duet idealny!


 U góry znajdowała się warstwa marcepanu, która w naszej tabliczce była niestety dość cienka. Choć nugat kokosowy również zapowiadał się ciekawie (pomimo oparcia go na napoju ryżowym, a nie na mleku), wolałam, by proporcje zostały zachowane. Wszystko zostało otoczone ciemną czekoladą o 70% zawartości kakao. Ja już wyżej wspomniałam, mleka nie znajdziemy w czekoladzie ani śladu, a jak się spodziewałam, mogło to wpłynąć na gładkość kokosowego nugatu i jego delikatność.

Tabliczka pachniała barrrdzo orzechowo, w szerokim spektrum. Sama ciemna czekolada niosła ze sobą spory bagaż paloności, orzechowości oraz drzewa (także w smaku). Dalej zaś prezentowały się migdały i kokos, dopełnione kleikiem ryżowym z wanilią. Zdecydowanie, wolałabym tu bardziej klasyczną mleczną woń w warstwie kokosowej oraz alkoholową nutę w marcepanie.


 Marcepan był cudownie migdałowy i umiarkowanie słodki, natomiast w nugacie kokosowym wiórki były naprawdę drobno zmielone i stanowiły niemalże jednolitą masę. Oba nadzienie sprawiały wrażenie dość suchych, zabrakło w nich soczystości. Jak już wspomniałam, odrobinka alkoholu w marcepanie i mleka w nugacie kokosowym (nawet mleka kokosowego, skoro już musiała to być czekolada wegańska) - załatwiłyby sprawę. Coś jakby nieco przytłumiało smaki marcepanu oraz kokosa, nawet wanilia zdawała się być przyciężkawa, a ciemna czekolada również niosła ze sobą dużą dozę powagi. Taki zestaw smaków musiał mi przypaść do gustu, z zasady. Jednakże fajerwerków nie było, a szkoda. Wydaje mi się, że pewnie drobne modyfikacje bardzo poprawiłyby tę kompozycję.

 
Skład: miazga kakaowa, marcepan (migdały, cukier, syrop cukru inwertowanego), surowy cukier trzcinowy, wiórki kokosowe, tłuszcz kakaowy, napój ryżowy w proszku (ryż, olej słonecznikowy, sól), cukier kokosowy, olej kokosowy, syrop ryżowy, wanilia w proszku, sól, lecytyna sojowa.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 585 kcal.
BTW: 6,7/40/40.

1 komentarz:

  1. A ja się w niej zakochałam. Nie spodziewałam się tego, ale jednak.

    OdpowiedzUsuń