środa, 14 listopada 2018

Zotter Ginger + Lemon ciemna 70% nadziewana cytrynowym ganaszem z białej czekolady i czekoladowym ganaszem z imbirem i likierem imbirowym


 Wobec kolejnej nowej Handscooped od Zottera, zakupionej przez biokredens.pl - miałam mieszane uczucia. Z jednej strony wiedziałam, jak śliskim może być połączenie cytryny i imbiru, z drugiej zaś - Lemon Mousse oraz Candied Ginger bardzo mi smakowały. Dziś opisywana Ginger + Lemon zdawała się być połączeniem dwóch wyżej wymienionych tabliczek. Mimo tego, pochodziłam do niej bez większego entuzjazmu - jak się okazało, słusznie.


 Ginger + Lemon to ciemna czekolada o 70% zawartości kakao, nadziewana dwoma ganaszami. Powyżej znajduje się cieńsza warstwa cytrynowego kremu na bazie białej czekolady, zaś poniżej czekoladowo-sojowy krem z imbirem i likierem imbirowym. Struktura obu nadzień była dość zbita (nie doczekałam się rozkosznej pianki rodem z Lemon Mousse), zaś zapach unoszący się nad tabliczką był mocno imbirowy, niestety z tendencją przechodzenia w stronę płynu do mycia naczyń.

W smaku imbir czuć mocno i od razu, jednak nie jest nader pikantny. Zlewa się z cytryną, a na dodatek przytłumiany jest mlekiem i specyficznym posmakiem soi. Do tego mamy sporo miodu, który byłby naprawdę w porządku, gdyby nie walcząca z nim cytryna z konotacjami chemicznymi. Znowu coś, czego Zotter wyzbył się przy Lemon Mousse, teraz wróciło ze zdwojoną siłą. Być może jest to kwestia, że imbir i cytryna jako w pewien sposób podobne sobie podejmują nierówną walkę. Cytryna miesza się z imbirem, w efekcie wszystko staje się zbyt bardzo mydlane, zamulające i przytłaczające. Sama ciemna czekolada, orzechowo-ziemista, również dokłada ciężkości.


 O wiele smaczniejszym imbirowym nadziewańcem od Zottera była wspomniana już wyżej Candied Ginger. Także, gdy próbowałam odseparować oba nadzienia w Ginger + Lemon, czekoladowo-imbirowy ganasz był o wiele smaczniejszy, także przez wzgląd na ciekawą alkoholową nutę wnoszoną przez imbirowy likier. W całości jednak cała kompozycja męczyła mnie i nie mam ochoty już więcej do niej wracać.

Skład: miazga kakaowa, surowy cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, imbir, syrop ryżowy, soja w proszku (soja, maltodekstryna, syrop kukurydziany), likier imbirowy, sok cytrynowy, pełne mleko w proszku, miód, odtłuszczone mleko w proszku, koncentrat soku cytrynowego, mleko, słodka serwatka w proszku, pełny cukier trzcinowy, sól, lecytyna sojowa, wanilia, anyż, cynamon.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 497 kcal.
BTW: 6,7/33/40.


1 komentarz:

  1. Zotter ostatnio szaleje z cytrynami. Trochę szkoda, że nie wyszło, bo to połączenie miało potencjał.

    OdpowiedzUsuń