poniedziałek, 20 września 2021

Raaka Blue Magic biała kokosowa 40% Peru z cytryną, maniokiem, niebieską spiruliną, gojnikiem i melisą


Gdy tylko dostrzegłam w sieci niebieską czekoladę od Raaka, wiedziałam, że muszę ją mieć! Moje marzenie spełniło się szybciej, niż przypuszczałam - oczywiście dzięki sklepowi Sekretów Czekolady. Blue Magic to prawdziwe szaleństwo. Tabliczka inspirowana roślinnymi napojami Goldthread, składa się w 40% z peruwiańskiego masła kakaowego z plantacji w regionie San Martín, a cała reszta jest już totalnie zaskakująca (no, może prócz cukru trzcinowego). Kokos, cytryna, mąka z manioku, niebieska spirulina (stąd kolor!), gojnik oraz melisa - trudno sobie uzmysłowić, jak może smakować takie połączenie.


Spoglądając na błękitna taflę czekolady, zupełnie inaczej odbieram typowy dla Raaka wzór. Tym razem, doprawdy wygląda on jak morskie fale! Tabliczka jest przy tym tak bardzo tłusta w dotyku, że aż smalcowata i nieprzyjemna. Za to zapach posiada jak najbardziej kuszący - to przede wszystkim kokos położony na dobrej jakości maśle kakaowym.


Pod względem konsystencji - wręcz leje się w ustach. Na szczęście tłustość w smaku nie jest aż tak bardzo odczuwalna, jak w dotyku. Doznajemy bowiem wiele orzeźwienia. Prym wiodą kokos i cytryna, przepychając się na pierwsze miejsce ponad lekową i ziołową kwaskowatość, kojarzącą się nieco z pastylkami do ssania oraz syropem na kaszel. Kokos z cytryną tworzą zaskakującą iluzję smaku twardego miąższu jabłka, zaś zanim czai się chemiczne tchnienie - dziwaczne i oryginalne połączenie spiruliny, gojnika i melisy. Absolutnie nie ma mowy o tak natarczywej intensywności spiruliny, jak miało to miejsce w niezapomnianej Pacari Raw 70% Espirulina. Kompozycję należy z czystym sumieniem podsumować jako smaczną, choć jest to jednocześnie ciekawy, kontrowersyjny i mocny eksperyment. 


Skład: tłuszcz kakaowy, cukier trzcinowy, kokos, cytryna w proszku, mąka z manioku, niebieska spirulina, lecytyna słonecznikowa, gojnik, melisa.
Masa kakaowa min. 40%.
Masa netto: 51 g.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz