środa, 8 września 2021

Goodio Winter Glow ciemna surowa 49% z kokosem, ksylitolem, skórką pomarańczy, żurawiną i przyprawami korzennymi


Nie ma to jak bardzo zimową kompozycję jeść wiosną, a publikować na blogu latem. Nic na to nie poradzę, iż dla mnie sezon na przyprawy korzenne trwa cały rok! Fińskie Goodio przedstawia Winter Glow, czyli surową kokosową czekoladę o 49% zawartości kakao, która według opisu ma być pokryta kryształkami grzanego wina. Mina mi nieco zrzedła, gdy w składzie nie doszukałam się ani grama wina. Cóż, mimo wszystko spodziewałam się, że ta zakupiona w sklepie Sekretów Czekolady tabliczka nie zawiedzie mnie. Wszak dotąd Goodio sprawiało mi wiele przyjemności.


Jak to Goodio, czekolada pachnie przede wszystkim kokosem, który stoi całkiem wysoko w składzie. Ów aromat budzi skojarzenie z delikatnymi kokosowymi wafelkami w mlecznej czekoladzie, choć jest o wiele głębszy - tak wyidealizowane wafelki po prostu nie istnieją. A gdy dodać do tego powiew korzeni - to już całkiem wąchamy nierealność.

Od spodu tafli znajdują się białe, nieregularne plamki, które miały być właśnie kryształkami grzanego wina. W rzeczywistości, składają się przede wszystkim z ksylitolu. Dalej, składnikami naszego "grzanego wina" są cynamon, kardamon, skórka gorzkiej pomarańczy, sproszkowana żurawina, imbir oraz goździki. 

Winter Glow jest bardzo słodka - nawet, jeśli mowa o samej czekoladzie, bez "polewy". W ustach rozpuszcza się drobnopiaszczyście, a zarazem miękko. To przede wszystkim kokosowo-karmelowy obłęd, z sugestią wafli nasączonych likierem. Bazujące na ksylitolu ciapki mają konsystencję i smak mokrego, zlepionego cukru, tudzież lukru. Dają wyobrażenie o syropowo gęstym ponczu żurawinowo-pomarańczowym, z wyważonym, acz wyraźnym tchnieniem korzennym. Ów dodatek jest naprawdę oryginalny - bodaj pierwszy raz spotykam się z taką formą w czekoladzie. Mimo wysokiego poziomu słodyczy, w Winter Glow dużo się dzieje i przede wszystkim stanowi to o jej atrakcyjności.


Skład: ziarna kakao, cukier kokosowy, tłuszcz kakaowy, ksylitol, cynamon, kardamon, skórka gorzkiej pomarańczy, żurawina w proszku, imbir, goździki.
Masa kakaowa min. 49%.
Masa netto: 48 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 486 kcal.
BTW: 6/35/44.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz