wtorek, 28 września 2021

Michel Cluizel Grand Ivoire biała 36%


Parę lat temu miałam już okazję skosztować białej tabliczki od Michel Cluizel, którą opisałam w dość wybujały sposób jak na białą czekoladę. Jakiś czas temu, spostrzegłam nową szatę graficzną białego smakołyku z tej francuskiej manufaktury. Poza tym, jej nazwa zmieniła się z Ivoire na Grand Ivoire; określono też zawartość masła kakaowego - na 36%. Choć wiedziałam, że po tak długim czasie bardzo trudno będzie mi stwierdzić, czy i czym obie wersje różnią się od siebie (lista składników jest teoretycznie taka sama) - postanowiłam zamówić nowość w sklepie Sekretów Czekolady i zabrać ze sobą na wędrówkę po Górach Bialskich.


Tabliczka pachnie bardzo słodko - niczym masło z miodem, przełamane wanilią i... iluzją kokosa. Ostatnio często próbowałam kokosowych czekolad; może owa nuta mocno mi się już wbiła w głowę. Tak sobie pomyślałam jedząc Grand Ivoire, nie pamiętając zupełnie, jak opisałam kokosowe wrażenia smakowe w dawnej Ivoire.

W konsystencji czekolada zdaje się bardziej kleista niż aksamitna, przez co jakby jeszcze inwazyjniej wdziera się w kubki smakowe. Wysoki poziom słodyczy, wyrazista mleczność, skojarzenia z bezą, skondensowanym mlekiem z tubki, waniliowym ptasim mleczkiem, karmelowo-miodowym syropem - oraz, co znamienite - z kokosem - wszystko to jest podobne z moimi odczuciami zanotowanymi lata wstecz. Wielce prawdopodobne, że to dwie takie same czekolady.


Skład: cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, pełne mleko w proszku, lecytyna rzepakowa, wanilia burbońska.
Masa kakaowa min. 36%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 586,7 kcal.
BTW: 4,79/38,73/54,64.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz