czwartek, 25 kwietnia 2019

Taza Chocolate Mexicano ciemna 50% z wanilią


Do serii Chocolate Mexicano od amerykańskiej marki Taza podchodziłam z dużym dystansem, lecz podczas jednych z ostatnich zakupów w sklepie Sekretów Czekolady coś mnie ukłuło w sercu, gdy zobaczyłam dostępną wersję z wanilią. Opcje z cynamonem oraz z chili wypróbowałam zabierając je na magiczną wyspę Reunion i być może po ich degustacjach po prostu pozostał mi sentyment związany z miejscem. Stwierdziłam, że wariant waniliowy będzie przyjemny do przetestowania również gdzieś na górskim szlaku. Ostatecznie Taza z wanilią została skonsumowana podczas spaceru Wąwozem Myśliborskim. 

Gwoli przypomnienia - Chocolate Mexicano to kolekcja mająca imitować tradycyjne meksykańskie czekolady, wyrabiane z kakao mielonego tradycyjną metodą w granitowych młynkach. Szkoda tylko, że smakołyki, które także kształtem mają przypominać meksykańską czekoladę, wykonane są tak naprawdę z ziaren uprawianych w Republice Dominikany. Ot, niewiele znaczący szczegół.


Dwa krążki ważące razem 77 g pachniały ziemiście, kojarząc się wręcz z zastygłą lawą. Miały też w sobie zaskakującą nutę karmelu, przywodzącą na myśl klasyczną krówkę ciągutkę, jednak stworzoną z udziałem kakao. Zapowiadało się słodko i surowo zarazem.

W przekroju dostrzegliśmy to, co dla Tazy charakterystyczne - grubo przemielone kakao z widocznymi licznymi kryształkami cukru (wszak kakao i cukier występują tu w proporcji 1:1). Ta specyficzna szorstkość wydała mi się wyjątkowo przyjemna. Rzeczywiście było mocno karmelowo, co przełamane zostało ziemistą i ziołową nutą, uderzającą gdzieś w stronę surowych ziaren kakao. Cukier chrupał i słodził, kakao uderzało bezpardonowo - a po tych wszystkich mało subtelnych, a jednak przyjaznych doznaniach, do głosu dochodziła wanilia, układając się harmonijnie na języku swą łagodną przyprawowością.


Kolejna Chocolate Mexicano spisała się w terenie wzorowo. Choć przypomina bardziej ciastko, niż czekoladę, paradoksalnie sprawiła mi więcej radości niż jedzona tego samego dnia rano wegańska Zotter Labooko... Nie spodziewałam się, że ta czekoladowa ciekawostka pozostawi po sobie mimo wszystko tyle miłych wspomnień.

Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy, ziarna wanilii.
Masa kakaowa min. 50%.
Masa netto: 77 g.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz