poniedziałek, 1 kwietnia 2019

Zotter Brazil 72% ciemna


Parę lat temu miałam już okazję próbować ciemnej czekolady od Zottera stworzonej z brazylijskich ziaren (Brazil 70%). W obecnym sezonie mój ulubiony austracki czekoladnik wypuścił nową propozycję z tego gatunku. Do stworzenia Brazil 72% użyto kakao z regionu Para, prażonych metodą FMR, konszowanych przez 11 godzin. Czekoladę kupiłam oczywiście na biokredens.pl.


Według producenta Brazil 72% zawiera w sobie mnóstwo kojarzonych z Bożym Narodzeniem akcentów: piernika, suszonych owoców, prażonych migdałów oraz marcepanu. W sferze zapachu, w tej aksamitnie gładkiej w dotyku tabliczce, odnaleźliśmy sporo duszności i oblepiającego upału, wręcz ekstremalnie nagrzanego powietrza na kwiecistej łące. Aromat kojarzył się również z piernikiem podanym z konfiturą różaną.

W smaku Brazil 72% okazała się lżejsza niż w zapachu. Pomimo tego, iż zalepiała buzię niczym smoła, robiła to jednocześnie z niebywałą gładkością. Esencjonalny dualizm. Zgodnie z sugestiami Zottera, pojawiło się tu sporo piernikowych i marcepanowych akcentów, przełamanych pieczonymi śliwkami oraz jędrnymi rodzynkami. Niedawno miałam okazję skosztować porządnie przesmażonej, wręcz nieco przypalonej konfitury śliwkowej - bardzo charakterystycznej - i pomyślałam o niej podczas degustacji. To, co w zapachu stanowiło skwar i duchotę, tu przemieniło się w owocowe przetwory z dozą paloności oraz świąteczne wypieki bogate w korzenne przyprawy i migdałowy olejek.


Nuty w tej czekoladzie były charakterystyczne, choć uładzone i proste. Jadło się ją bardzo przyjemnie, lecz przypuszczam, że wkrótce nie będę wiele pamiętać na jej temat. Jak to single origin od Zottera - została wykonana wzorcowo, ale nie przepełniła mnie totalnym zachwytem, zapewne po prostu przez specyfikę ziaren.


Skład: miazga kakaowa, surowy cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy.
Masa kakaowa min. 72%.
Masa netto: 70 g (2x 35 g).
Wartość energetyczna w 100 g: 584 kcal.
BTW: 8,8/43/34

1 komentarz: