poniedziałek, 22 kwietnia 2019

Zotter Raspberry-Coconut biała malinowo-kokosowa


Podczas sentymentalnego powrotu na jeden z ulubionych szlaków na Pogórzu Kaczawskim (a dokładnie w Parku Krajobrazowym Chełmy), przesiadując u stóp starej wieży widokowej na Radogoście, postanowiłam wypróbować jedną z najnowszych wariacji Zotter Labooko, jaką zakupiłam na biokredens.pl. Raspberry-Coconut jest wegańską białą czekoladą o 11% zawartości suszonych malin, w której zamiast mleka krowiego użyto mleka kokosowego. Dodatkowo tabliczka została skropiona sokiem z cytryn i przyprawiona wanilią. Choć samo połączenie malin i kokosa brzmi pysznie, to byłam sceptycznie nastawiona do tego wegańskiego rozwiązania, obawiając się czegoś mdłego i mało charakternego. Czy moje wątpliwości były słuszne?


Tabliczka wyglądała atrakcyjnie, jak to z owocowymi, kolorowymi Labooko bywa. W zapachu kokos i malina równoważyły się, pojawiła się nuta rozgotowanego ryżu. Niezbyt łatwo rozpuszczała się w ustach, zostawiając specyficzną roślinną szorstkość, jaką często można spotkać w wegańskich białych Zotterach. W smaku dominowały maliny, choć z początku jakby przytłumione, z czasem coraz to bardziej kwaskowate. Coś jednak nieustannie ciągnęło je w dół i nie pozwalało się w pełni rozwinąć w ich naturalnej soczystości i świeżości.


Kokos przebrzmiewa jedynie w oddali, stanowiąc niezbyt solidną bazę. Zdecydowanie wolałabym, aby prócz mleka kokosowego dodano tu również kokosowego miąższu - wtedy kompozycja nabrałaby ciała i charakteru, a może i same maliny ukazałyby nam się w większym kontraście. Raspberry-Coconut była umiarkowanie słodka, zdawała się wręcz natrętnie prozdrowotna i na dłuższym dystansie męczyła czymś, co spokojnie mogę nazwać brakiem głębi. Niestety, ale prawdziwe mleko w białych czekoladach częstokroć czyni horrendalną różnicę. Od tego modnego eksperymentu zdecydowanie wolałabym klasyczną białą czekoladę z mlekiem, z zatopionymi w niej kawałkami malin i kokosa. Ten Zotter wypadł po prostu mało czekoladowo i w gruncie rzeczy nudnie.


 Skład: surowy cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, suszone maliny 11%, proszek kokosowy 6% (mleko kokosowe, maltodekstryna), lecytyna sojowa, proszek cytrynowy (koncentrat soku cytrynowego, skrobia kukurydziana, cukier), wanilia, sól.
Masa netto: 70 g (2x 35 g).
Wartość energetyczna w 100 g: 579 kcal.
BTW: 1,1/39/54

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz